Президентський законопроект про Антикорупційний суд з'явився на сайті парламенту

Президентський законопроект про Антикорупційний суд з'явився на сайті парламенту

На офіційному сайті Верховної Ради з'явився текст законопроекту президента України про Вищий антикорупційний суд.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

«Завданням Вищого антикорупційного суду є здійснення правосуддя відповідно до визначених законом засад та процедур судочинства з метою захисту особи, суспільства та держави від корупційних і пов’язаних із ними злочинів та судового контролю за досудовим розслідуванням цих злочинів», – йдеться у тексті законопроекту.

Згідно з документом, на посаду судді Вищого антикорупційного суду претендент обирається на конкурсі, ним може бути призначений громадянин України у віці не менше ніж 35 років, зі стажем роботи на посаді судді не менш ніж 5 років, з науковим ступенем у сфері права чи пропрацювавши в науковій галузі щонайменше 7 років, з адвокатським досвідом.

Водночас не можуть бути призначені суддями Вищого антикорупційного суду ті, хто десять років до призначення працювали в силових структурах, обіймали політичні посади, вчиняли корупційні правопорушення тощо.

Президент у законопроекті пропонує Раді передбачити створення Громадської ради міжнародних експертів і дозволити йому ветувати кандидатури в антикорупційний суд. Також пропонує дозволити Вищому антикорупційному суду розглядати справи, у яких збиток або предмет злочину становить понад 500 прожиткових мінімумів, а також передбачити цілодобову охорону для суддів Вищого антикорупційного суду.

Згідно з текстом законопроекту, закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться про те, що необхідно не прагнути перейняти досвід «ідеального варіанту» створення антикорупційного суду в інших країн, а створити таку модель, яка при ґрунтуванні на принципах права і рівності дозволила б боротьбу із корупцією «при залученні оптимального обсягу бюджетних коштів».

На сайті парламенту повідомляється, що сьогодні законопроект направлений на розгляд комітету з питань правової політики та правосуддя.

У НАБУ заявили про необхідність створення Вищого антикорупційного суду для ефективного притягнення до відповідальності корупціонерів.
 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Польща вводить нові правила для заробітчан
Наступна новина Не худніть – живіть: Науковці переконують, що люди із зайвою вагою спокійніші
Останні новини
Схожі новини