Про що говорив Марк Цукерберг під час першого виступу перед Конгресом

Про що говорив Марк Цукерберг під час першого виступу перед Конгресом

Марк Цукерберг 10 квітня відповів на серію запитань від сенаторів американського Конгресу.  

Це перший подібний візит Цукерберга в Вашингтон – на главу Facebook очікує і ще один день слухань.

Причиною розглядів були тривалі скандали навколо приватності дагих користувачів і шкідливого використання платформи.  

Парламентарії запитували у Марка, як Facebook має намір боротися з російськими тролями, чому користувачі не можуть розраховувати на безпеку особистої інформації і які кроки будуть зроблені для поліпшення ситуації.  

Редакція AIN.UA зібрала головні тези виступу.

Право на приватність

Сенатор Річард Дурбін (Демократична партія, штат Іллінойс) запитав у Цукерберга, чи готовий він поділитися назвою готелю, в якому зупинився у Вашингтоні.

33-річний бізнесмен відповів негативно:

- Ні.  Я б вважав за краще не ділитися цим публічно.  

- Якщо ви писали комусь цього тижня, ви готові поділитися іменами цих людей?  

- Сенатор, ні.  Я б вважав за краще не робити цього публічно, тут.  

- Я думаю, ми про це зараз і говоримо: право на приватність, межі права на особисте життя і про те, скільки ми віддаємо сьогодні в цілях, як кажуть «об'єднання людей по всьому світу».  

Питання ж, в загальному то, полягає в наступному: яку інформацію збирає Facebook, кому він її відправляє і питає він мене наперед про дозвіл на це.  

Чи чесно з боку користувачів Facebook очікувати подібного?  

- Так, сенатор.  Я вважаю, кожен повинен мати контроль над тим, як використовується його інформація.  [...]

Cambridge Analytica як центральне питання

Багато часу сенатори присвятили ситуації навколо аналітичної фірми Cambridge Analytica.  

Вона неправомірно привласнила собі дані 87 млн ​​користувачів, а потім не вилучила їх на вимогу Facebook.  

Інформація могла використовуватися для підготовки політичної агітації.

Парламентарії запитували у Цукерберга, чи знав він особисто про ситуацію навколо CA, які заходи зробив, щоб подібне не повторилося в майбутньому і чи обізнаний про інші приклади використання таких методів.  

Як я і згадував, ми зараз проводимо повне розслідування по кожному з додатків, які мали доступ до великої кількості інформації до того, як ми змінили умови для розробників в 2014 році.  

Ми впевнені, що нам доведеться вивчати багато додатків, десятки тисяч додатків.  Якщо буде виявлена якась підозріла активність, ми проведемо повний аудит цих додатків, щоб зрозуміти, як вони використовували дані і роблять з ними щось неприйнятне.  

Якщо ми знайдемо щось подібне, то заблокуємо їх на Facebook і повідомимо всіх постраждалих.  

Що стосується минулих дій, у мене немає всіх прикладів цих програм, але якщо ви хочете, я можу доручити своїй команді зв'язатися з вами опісля.

Сенатор Камала Харріс (Демократична партія, штат Каліфорнія) запитала Цукерберга, чому компанія не повідомила постраждалих користувачів в 2015 році, коли дізналася про продаж даних Cambridge Analytica.  

Цукерберг відмовився визнавати, що це було свідоме приховування інформації:

- Сенатор, в ретроперспективі, я думаю, ми чітко побачили власну помилку в тому, щоб не інформувати людей. Але ми зробили її на основі неправдивої інформації, вважали, що справа вже закрита і дані були видалені.

- Тобто тому і не було рішення не інформувати користувачі. Правильно?  

- У моєму розумінні, так.  

- Добре, і ...

- Але в ретроперспективі, я вважаю, що це була помилка і, знаючи те, що у нас є зараз, ми б діяли зовсім по-іншому.  

- Я поважаю це рішення. Ви знали, що було прийнято рішення не інформувати користувачів?  

- Ні.

Війна з російськими тролями

Сенатор Діана Фейнштейн (Демократична партія, штату Каліфорнія) розпитувала Цукерберга про використання Facebook російськими інформаційними структурами під час президентських виборів 2016 року. 

Цукерберг визнав, що компанія дійсно «повільно» відреагувала на загрозу, і назвав цю неспішність «одним з головних бід».

Однак з тих пір багато що змінилося - у 2018 проходитимуть вибори відразу в декількох країнах, і до їх проведення Facebook підготував спеціалізовану команду, а також ІІ-інструменти.  

Суть цих атак в тому, що у Росії є люди, чия робота - знаходити слабкі місця в нашій соцмережі і у всьому інтернеті. Так що це гонка озброєнь, розумієте?  Я маю на увазі, ми намагаємося бути кращими в цьому і нам потрібно інвестувати в підтримку цього статусу. Це одна з речей, які я згадував раніше - до кінця року у нас буде 20 000 модераторів, які працюють над питаннями безпеки і будуть стежити за призначеними для користувача відгуками.  

Зростання акцій Facebook

Впевненість глави Facebook на публіці і його готовність у більшості ситуацій відповідати прямо на питання добре позначилися на капіталізації Facebook.  

Інвестори повірили в Цукерберга і за час його виступу акції компанії подорожчали на 4,5%. Як розповів топ-менеджер маркетингової компанії GBH Insights в коментарі The New York Times, ці 48 годин (час між двома слуханнями Цукерберга) стануть визначальними для майбутнього Facebook і «поки що він [Цукерберг] пройшов їх з піднятими вітрилами».

При цьому, деякі сенатори залишилися не задоволені ентузіазмом інвесторів.  

Річард Блументаль (Демократична партія, штат Коннектикут) висловився так:

Це було незадовільно. Більше схоже на серію вибачень, які ми чули раніше. Стара істина: на все повинен бути закон. Тут теж. Якщо закону немає, їх бізнес-моделлю залишиться отримання максимального прибутку замість приватності.  

Сенатор Джон Тьюн (Республіканська партія, штат Південна Дакота) також наголосив на тривалій історії публічних змін Цукерберга.  

Марк публічно каявся в помилках соцмережі у 2006 і 2011 роках:

Після більш ніж десятиліття обіцянок чинити краще, чим відрізняється сьогоднішнє вибачення?  Чому ми повинні довіряти Facebook у введенні необхідних змін для забезпечення приватності і надання людям більш зрозумілого пояснення політика роботи компанії?  

Замість прямої відповіді Цукерберг повернувся до витоків Facebook і згадав історію заснування соцмережі:

У нас було багато помилок в управлінні компанією. Я думаю, що майже неможливо заснувати компанію у себе в кімнаті в гуртожитку, потім вирости до таких масштабів без здійснення помилок.  

Facebook - це монополія?  

Один з найбільш гострих питань Цукербергу задав Ліндсі Грехем (Республіканська партія, штат Південна Кароліна), який попросив бізнесмена назвати головних конкурентів Facebook.  

Глава Facebook забарився, назвав це питання «заплутаним» і запитав, чи можна перерахувати відразу декількох суперників соцмережі, включивши в список Google, Apple, Amazon і Microsoft.  

Дайте я поясню це так. Якщо я купую автомобіль Ford, але він виявляється не дуже хороший, я беру Chevrolet. Якщо мене засмучує Facebook, в якому еквівалентному продукті мені зареєструватися?

Цукерберг наполіг на тому, що середньостатистичний американець використовує близько 8 додатків для комунікації - кожен є частково конкурентами Facebook.  

Проте, зрештою, обговорення звелося до питання про монопольне становище соцмережі .

- Ви не думаєте, що у вас монополія?  

- Мені так вже точно не здається.


Нагадаємо, 17 березня стало відомо, що британська аналітична компанія Cambridge Analytica зберігала і аналізувала дані приблизно про 50 мільйонів громадян, які мають сторінки в соціальній мережі. Після цього акції Facebook впали на 8%. Після цього в Америці почалася акція #видалифейсбук, серед її учасників - творець месенджера WhatsApp, який належить фейсбуку.

Згодом Цукерберг розмістив вибачення за витік даних Facebook у найбільших газетах Британії. Тепер же засновник і гендиректор соцмережі Facebook Марк Цукерберг у два етапи виступить зі свідченнями щодо витоку даних і скандалу з Cambridge Analytica перед комітетом з енергетики та торгівлі Палати представників Конгресу США.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Правляча партія перемагає на виборах в Угорщині, чого чекати Україні
Наступна новина Лучанин, який до смерті забив матір, раніше відсидів за вбивство батька. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини