Про що написано у Томосі

Про що написано у Томосі
5 січня підписано Томос для України. Фото - president.gov.ua

У Томосі для України, підписаному 5 січня 2019 року, Вселенський патріархат проголосив, що уся православна церква, що знаходиться в межах незалежної України, віднині канонічно автокефальна, незалежна та самоврядована.

Про це йдеться у тексті томосу, переклад якого оприлюднила Українська правда із посиланням на Адміністрацію Президента.

Нагадаємо, Вселенський партіарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію для Православної церкви в Україні.

Згідно з документом, справи церкви в Україні управлятимуться «вільно й у Святому Дусі, та безперешкодно, без будь-якого іншого зовнішнього впливу».

Що стосується внутрішнього церковного управління, то закріплено, що він «розглядається, судиться та визначається виключно» предстоятелем ПЦУ і Священним Синодом.  

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Як у Стамбулі підписували Томос про автокефалію Православної церкви в Україні. ФОТО

Вселенський патріархат закликає всі світові православні церкви визнавати згадувати українську церкву під іменем «Святіша Церква України».

Також вказано, що Автокефальна церква України визнає головою Святіший Апостольський і Патріарший Вселенський Престол.

Згідно з Томосом, митрополит Київський і Всієї України, як і Архієреї Найсвятішої церкви України, обираються відповідно до належних положень божественних і священних Канонів і згідно з відповідними положеннями Статуту церкви, які мають в усьому обов’язково відповідати положенням томосу.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Це духовна капітуляція»: в РПЦ відреагували на підписання Томосу для України

Святіший Синод Православної церкви України «щороку скликається з архієреїв, запрошуваних почергово за їхнім старшинством, з числа тих, що мають єпархії в географічних межах України».

Також вказується, що ПЦУ через свого Першого чи канонічного місцеблюстителя Київського Престолу, зобов'язана брати участь у міжправославних нарадах, які збираються час від часу.

Зазначається також, що Православна церква України «не може ставити єпископів чи засновувати парафії за межами держави», а вже існуючі відтепер підкоряються Вселенському Престолу.

«Для вирішення значних питань церковного, догматичного та канонічного характеру слід Блаженнішому митрополиту Київському і всієї України, від імені Священного Синоду своєї Церкви звертатися до нашого Святішого Патріаршого і Вселенського Престолу, прагнучи від нього авторитетної думки та твердого взаєморозуміння, причому права Вселенського Престолу на Екзархат в Україні та священні ставропігії зберігаються неприменшеними», – йдеться також у тексті.

Там також зазначається, що томос «вручений в точнiй і ідентичнiй копії» предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію та президенту України Петру Порошенку «для вічного доказу та постійного представлення».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку встановили нову святкову ілюмінацію. ФОТО
Наступна новина Вечірній засніжений Ковель. ФОТО
Останні новини
Схожі новини