Пропонували повернути з полону: на Волині група в'язнів видурювала гроші у родичів військових

Пропонували повернути з полону: на Волині група в'язнів видурювала гроші у родичів військових

СБУ на Волині викрила групу в’язнів, які виманювали гроші у родичів військовослужбовців ЗСУ.

Про це повідомляє пресслужба відомства. 

Кіберфахівці СБУ встановили, що троє в’язнів, які відбувають покарання у Маневицькій виправній колонії № 42, організували діяльність так званого call-центру для шахрайського заволодіння коштами родичів військовослужбовців ЗСУ

Шахраї телефонували родинам військових, які безвісти зникли під час відбиття повномасштабної агресії рф.

Зловмисники представлялися представниками Міністерства оборони України, «Червоного хреста» , членами ПВК «Вагнер» або інших формувань країни-агресора. Вони пропонували за грошову винагороду повернути українських військовослужбовців з полону або поспілкуватися з ними у відео або аудіо форматі.

Інформацію про зниклих осіб в’язні отримували з соціальних мереж.

Шахраї використовували уразливий психоемоційний стан родин, телефонували вночі, спілкувалися нібито від імені синів, змінюючи при цьому голос. Разом з тим, залишали невеликий проміжок часу на пересилання коштів, щоб постраждалі особи не зуміли звернутися до правоохоронців.

Вартість аудіо або відеодзвінка складала від 8 до 25 тисяч гривень, викуп з полону від 40 до 120 тисяч гривень.

Для перерахування коштів в’язні залучили спільників серед місцевого населення з Луцька, Володимира та смт. Локачі Волинської області.

У ході проведення санкціонованих обшуків в місцях відбування покарання в’язнів та за місцем проживання спільників виявлено та вилучено мобільні термінали, сім-карти, банківські картки, грошові кошти в розмірі 7 тисяч доларів США, чорнові записи злочинної діяльності.

Триває досудове розслідування, розпочате за ч.3 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про оголошення підозри фігурантам кримінального провадження.

Заходи з викриття проведені кіберпідрозділом Управління СБУ у Волинській області спільно з оперативним відділом ДУ "Маневицька ВК № 42" та слідчими поліції за процесуального керівництва Волинської обласної прокуратури.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Вдячна Богу, бо справді була «за мужем»: дружина поділилася спогадами про загиблого воїна з Волині
Наступна новина У Луцьку провели майстер-клас з соломоплетіння. ФОТО
Останні новини
Схожі новини