Протестувати треба було тоді, як вносили закон про євробляхи, – депутат Волиньради Юрій Гупало

Протестувати треба було тоді, як вносили закон про євробляхи, – депутат Волиньради Юрій Гупало

Депутат Волинської обласної ради Юрій Гупало вважає, що закон про розмитнення автомобілів на єврономерах недосконалий, проте висловлювати своє невдоволенням потрібно було до моменту його ухвалення.

Про це він розповів у коментарі «Першому».

Нагадаємо, на Волині «євробляхарі» кілька днів блокували рух на пунктах пропуску «Ягодин» та «Устилуг» через новий закон. При цьому палили шини, були сутички.

«Протестувати треба було тоді, коли тільки вносили законопроект. Його обговорювали дуже довгий період, рік як мінімум. От тоді треба було йти до Верховної Ради або намагатися щось зробити на місцях. Тільки не таким чином, як вони робили цього разу», – сказав депутат.

Він розповів, що відчув результати такого протесту на собі. У той час відвідував доньку, яка навчається у Польщі, а в Україну мусив повертатись через Брест. При чому, в Ратному також були перекриті шляхи, Юрій Гупало «чудом проїхав».

«Я їхав із 8-річним сином. З дітьми взагалі-то повинні були б пропускати, а вони взагалі нікого не пропускали. Це суперечить Конституції Україні. Люди мають право на вільне пересування. Це неправильно – таким чином показувати своє незадоволення, тим паче після того, коли прийняли закон. Треба висловлювати свої думки у цивілізований спосіб», –  розповів Гупало.

«Звичайні люди навіть не зрозуміли цей закон»

Депутат є заступником голови постійної комісії облради з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій. На засіданнях комісії неодноразово піднімали питання щодо розмитнення автівок на єврономерах. Юрій Гупало зазначає, що мова йшла про те, щоб закон зробити якіснішим та простішим.

«Тільки тоді можна закон зробити якісним, якщо він буде простішим і не таким «закрученим». Звичайні люди навіть не зрозуміли цей закон. Вони вийшли перекривати дороги, як порахували, скільки їм доведеться заплатити за свої транспортні засоби разом з розмитненням. Раніше цього не робили, через що у них трохи із запізненням відбулась реакція», – сказав депутат.

На комісії були і представники всеукраїнської організації «Авто Євро Сила», і активісти «Автомайдану». За словами Гупала, їхні ініціативи були дуже «розпливачастими». Зокрема була пропозиція сплачувати 40 % від вартості під час ввезення євроблях в країну.

«Є авто, які коштують 100 тисяч доларів. Якщо людина купить таку машину, то заплатити 40 тисяч доларів за розмитнення – це ж абсурд», – наголосив депутат.

«Закон треба зробити некорупційним»

«По-перше, цей законопроект треба ще раз внести на розгляд Верховної Ради. Насамперед його треба зробити його некорупційним, тому що там закладена така норма, як оцінка транспортного засобу. Я б взагалі цей закон зробив би одним реченням. Щоб люди за один кубічний сантиметр платили 50 євроцентів. Якщо транспортний засіб має два літри, то він обійшовся б у тисячу євро. Нема значення, якого року автомобіль. Тоді всі корупційні складові відпадуть», – сказав Юрій Гупало.

Крім того, він пригадав, що у 2000-х роках транспортні засоби завозились в Україну і ставились на тимчасовий облік. Тоді треба було сплатити 200-300 євро на рік. Це авто продати не можна було, тому що про заборону продажу вказувалось у техпаспорті.

Юрій Гупало вважає таку практику більш прийнятною за те, що є зараз.

«Якщо людина хоче завезти авто на рік – будь ласка, хай їздить, але нехай вона поставить його на тимчасовий облік. Я вважаю, що цей закон неякісний. Його треба було б переробити. Зменшили акциз на 50 % – це ніби нормально, але це не на всі транспортні засоби суттєво впливає. Є транспортні засоби, за які треба сплатити півтори тисячі, а є такі, за які треба віддати і 3,5 тисячі. Це обтяжливо для людей», – зауважив депутат.

Він підсумував, що попри недосконалість закону за місяців три ситуація з автомобілями на єврономерах стане впорядкованішою.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Скільки дітей народилося в Луцьку на вихідних
Наступна новина Подробиці затримання прикордонника, який за гроші пропускав вантажівки без черги. ФОТО
Останні новини
Схожі новини