Як оформити своє житло у стилі Прованс. Поради фахівців

Як оформити своє житло у стилі Прованс. Поради фахівців

Сучасна людина втомлена шаленим ритмом життя та технологічним тиском настільки, що все більше прагне до природи та натуральної краси, це відбивається у виборі дизайну для оселі. Все частіше на зміну різкому і холодному стилю хай-тек чи мінімалізму приходить затишний кантрі, особливо у його французькій варіації – Прованс.

Провінція Прованс – чарівний куточок у Франції, який надихнув дизайнерів на створення абсолютно унікального інтер’єрного напрямку. Однойменна провінція славиться своїми запашними лавандовими полями, неймовірно ароматними спеціями, витонченими сирами, затишними будиночками, а також чарівністю моря і сонячного світла. Ці риси стали невід’ємною частиною дизайну в стилі сучасний прованс. Незважаючи на те, що інтер’єр в стилістиці прованс не асоціюється з розкішшю, людина відчуває домашній затишок і природність. Автентичність стилю ефектно виглядає не тільки у Франції, але і в інших країнах. Більш того, його можна створювати не тільки в заміських будинках, але і в звичайних квартирах без особливих витрат.

Основні риси стилю Прованс

Сучасний інтер’єр в стилі Прованс дозволяє перетворити будь-яке приміщення на світлу, затишну кімнату. Прованс здатен заховати недоліки приміщення, демонструючи його переваги.

Досягається такий ефект за рахунок характерних рис, які відрізняють даний стиль:

 Перевагу надавати варто світлим, пастельним відтінкам. Основні кольори стилю – ніжно-лавандовий, білий, лимонний, бірюзовий, голубий, бежевий, світло-шоколадний. Всі кольори приглушені, без виражених контрастів.

 Визначним елементом дизайну інтер’єру прованс вважається камін, або його імітація. Найкраще його обкласти каменем, а зверху поставити декор - ковані свічники, фарфор, фотознімки, а поряд – розкласти подушки чи кинути плед.

 Дизайн інтер’єру в даному стилі передбачає велику кількість текстилю - легкі гардини, скатертини, покривала з рюшами, килими переважно ручної роботи,
подушки. Використовуються лише натуральні тканини, або їх імітація – шерсть, бавовна, льон, мішковина.

 Стилю невластивий мінімалізм, тому щоб не перевантажити обстановку квітчастими принтами і декором, усі елементи підбираються в одній кольоровій гаммі.

 Домоткані доріжки характерною кольорової гами, невеликі килимки, накидки на меблі.

 В якості декору використовуються квіткові композиції, фарфор, ковані свічники. Предмети інтер’єру прованс не відрізняються насиченими кольорами і сучасним виконанням.

 Орнаменти переважно рослинні – дрібні квіти, чагарники, невисокі дерева, метелики, птахи. Також зустрічаються провінційні мотиви – млини, тини, красиві будиночки.

 Прованс в інтер’єрі квартири передбачає багато світла. Досягнути подібного ефекту допоможуть великі вікна, центральні люстри з безліччю ламп, бра та торшери з абажурами світлих відтінків, ковані світильники.

 

Текстильна досконалість Провансу

Текстиль в стилі прованс – це ода півдню Франції, де кімнати наповнені м’якістю та ніжністю привабливих скатертин, м’яких килимків і світлих, ненав’язливих гардин. В процесі облаштування приміщень важливо правильно підібрати текстиль та його поєднання. Найбільш популярними елементами текстилю в стилі Прованс є гардини, подушки, скатертини та серветки.

Штори виготовляються, як правило, з натуральних тканин, наприклад, бавовни, льону, а також ситцю. Гардини в стилі Прованс – легкі і наскрізь просочені
романтикою Франції . М’які, натуральні тони - це візитна картка віконного декору у французькому кантрі. Використовуються приємні кольори: бежевий, ніжний
молочний, м’які відтінки бузкового і лавандового. Кольорову гаму в стилі Прованс нам дарує сама природа. Що стосується можливої ​​форми таких гардин, то вона
максимально стримана і лаконічна. Актуально виглядає легкий тюль, підібраний стрічками, або в поєднанні зі світлими гардинами. Легкі фіранки або римські штори також чудово підійдуть, особливо для кухні.

Елегантні подушки – дуже важливий елемент в оформленні інтер’єрів у стилі Прованс. Декоративні подушки для будинку є одним з ключових акцентів «французького кантрі». Саме вони дозволяють зробити образ закінченим і надати йому особливу домашню чарівність, так характерну для даного стилю. Подібні подушки можуть мати різну форму і розмір, але їх обов’язково повинно бути багато, адже саме ці аксесуари найбільше асоціюються зі спокоєм і відпочинком. Декілька штук для дивану і по одній у кожне крісло, також подушки можна розмістити біля каміну чи його імітації, на підвіконні. Вибирати краще моделі з візерунком чи орнаментом у тій же кольоровій гаммі, що і гардини, а ще ліпше – виготовити їх з ідентичної тканини.

Скатертини та серветки є неодмінним атрибутом стилю, як у кухні, так і в вітальні. Якщо в кімнаті є стіл, на ньому повинна бути скатертина. Серветки можна розмістити на камінній поличці, підставці для квітів, журнальному столику. Для створення декількох яскравих акцентів можна використовувати більш насичені кольори, але не варто ними зловживати. Вибрані відтінки повинні гармонійно перегукуватися з природними фарбами півдня Франції.

Поради для тих, хто мріє про стиль Прованс у своєму домі

Створити затишок провінційної Франції в своєму домі не так складно, для цього не потрібно змінювати ремонт приміщення чи меблі, достатньо скористатися вдало підібраним текстилем. Отримати поради, а також придивитися красиві вироби для свого дому ви зможете в магазині гардин та текстилю «ГАРДИНИ», що розміщений в ТЦ «Варшавський», вул. Конякіна, 30. 

Ось декілька порад від майстрів по створенню затишку у стилі Прованс:

1. Не рекомендується прикрашати інтер’єр в стилі Прованс тканинами різного кольору і з різноманітними орнаментми. Єдиний виняток - напівпрозорі шори в поєднанні з портьєрами на основі більш щільною «квітчастої» тканини.

2. При пошитті штор, покривал і чохлів можна використовувати мережива і стрічки. Складні ламбрекени практично не зустрічаються. Замість цього красиво
виглядатимуть підхоплення гардин стрічками з рюшами і мереживом.

3. Вибираючи конкретний колір моделі, перевагу віддавайте ненав’язливим спокійним пастельним відтінкам, які ефектно гармоніюють з навколишнім інтер’єрним
оформленням.

Прованс – це дещо більше ніж інтер’єрний стиль! То особлива атмосфера затишку та спокою, яка не набридає і не стомлює, а навпаки створює ауру відпочинку.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Тонни яблук і меду. Святковий репортаж з центру Луцька
Наступна новина У Модерн-Експо - новий ринок: облаштували перший магазин на Кіпрі
Останні новини
Схожі новини