ПЦУ спростувала міф про те, що жінкам не можна ходити до церкви у «критичні дні»

ПЦУ спростувала міф про те, що жінкам не можна ходити до церкви у «критичні дні»
Фото ілюстративне

ПЦУ спростувала міф про те, що жінкам у «ці дні» не можна ходити до церкви, бо, мовляв, щомісяця на кілька днів жінка стає «нечистою», і сама її присутність «оскверняє» Дім Божий.

Про це йдеться на сторінці ПЦУ у фейсбуці.

«Прикро, що через ці помилкові уявлення, які поширюються людьми без богословської освіти, чимало дівчат і жінок починають рідше ходити до храму. Спершу одноразово, доки не «очистяться», а згодом і взагалі облишають церкву – адже, хоча Спаситель приймав усіх, у Його Домі жінкам під час менструації нібито не раді. І вважати так помилково! Від апостола Павла ми знаємо, що «всяке творiння Боже добре» (1 Тим. 4: 4). А отже, жіночий організм, сотворений Господом, є прекрасним і не може стати «нечистим» через природні фізіологічні процеси, які закладені в основу існування цього організму. Сам Спаситель говорив, що єдиним джерелом нашої скверни стає те, що виходить з людського серця – лихі помисли, ганебні вчинки, заздрість та інше зло (Мк. 7: 20-23)», – йдеться у дописі.

І хоча у Старому Завіті є обмеження-вимоги, де жінка під час менструації не просто вважалася «нечистою», але й кожен, хто торкався її, так само ставав «нечистим» (Лев. 15: 19-30), то у Новому Завіті читаємо, як Господь наш Ісус Христос перевершував певні старозавіті норми, наприклад, торкався мертвих, воскрешаючи їх. А жінці, яка «страждала на кровотечу» і торкнулася краю Його одягу в надії на зцілення, Він не лише не дорікнув, але похвалив за віру та підтримав її: «Дерзай, дочко! Віра твоя спасла тебе» (Мф. 9: 20-22).

Якщо придивитися уважніше до старозавітних приписів, які визначали, що є «чистим», а що ні, побачимо, що всі вони в тій чи іншій мірі стосувалися практичної сторони і норм гігієни. Те, що було «нечистим», означало ризик хвороб, інфекцій і запалень, і саме тому підлягало ряду суворих обмежень і заборон. Одним із благ ХХІ століття, в якому ми живемо, є велика кількість різних гігієнічних засобів, які можуть застосовувати жінки у своїх потребах, не становлячи загрози ні для себе самих, ні для тих, хто їх оточуватиме.

«Ще у І столітті священномученик Климент Римський, пам’ять якого вшановуємо сьогодні, писав у «Апостольских постановах» : «Ні законне злягання, ні пологи, ні витікання крові, ні витікання сім’я уві сні не можуть осквернити єство людини або відлучити від неї Духа Святого, але одне нечестя і беззаконна діяльність… І природне очищення не мерзенне перед Богом, Який премудрий влаштував, щоб воно бувало у жінок в кожні тридцять днів для їхнього здоров’я і зміцнення», – зазначають у ПЦУ.

«Тож чи можна жінкам під час менструації молитися в храмі, бути присутніми на служінні й торкатися святинь та ікон? Можна і потрібно! Храми Православної Церкви України завжди відкриті для наших вірянок у їхніх потребах, аби стати місцем молитви та єднання з Господом», – запевняють вірянок.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку вночі вкрали автівку
Наступна новина На Волині забудовники купили близько тисячі котлів у Клієнтських просторах 104.ua
Останні новини
Схожі новини