Пустіть мене, я з псом. Чому переселенцям з тваринами важко знайти житло. ВІДЕО

Пустіть мене, я з псом. Чому переселенцям з тваринами важко знайти житло. ВІДЕО

Знайти орендоване житло з тваринами складно. Українці, що переїжджають через війну, масово стикаються з відмовами через це.

Наприклад, на сайті з пошуку нерухомості Dom.Ria - 85 оголошень з квартирами, що здаються у Луцьку. З них з тваринами можна лише у п’ятьох.

Сім’я Вероніки та Олексія Перепелиць зі своїм псом Джеєм з Харкова спершу шукала місце просто для ночівлі. Потім - помешкання з інтернетом, аби можна було працювати. Згодом - щось з кращими умовами, аби за кілька місяців принести туди дитину: пара чекає на поповнення. 

Загалом пошуки зайняли 5 місяців. Місць, куди пускають з маленькими дітьми і собаками, було мало. Врешті орендодавців вдалося переконати під час особистої зустрічі. 

«Чоловік власниці був проти собаки. Але у них також є маленький песик. І тоді жінка сказала: якби я була в такій же ситуації, як ви (була б вимушеною переселенкою) і не могла знайти житло, я б не хотіла, щоб мені відмовляли», – розповідає Вероніка Перепелиця.

Інша сім’я з Харкова, що поселилась у Луцьку з псом і двома кішками, розповідає: ти практично не можеш обирати район чи умови. 

Головне - щоб пустили з домашніми улюбленцями і ціна була більш-менш прийнятною. Частіше сім’ям з тваринами погоджуються здати помешкання зі старим ремонтом.

Наслідки таких труднощів з пошуком житла - тисячі покинутих тварин, а також люди, які відмовляються евакуюватися із зони бойових дій.

«По всій Україні є такі люди. Незалежно від віку. Це молоді люди, старші, сімейні, одинокі. Є так, що вся сім’я їде, а хтось один лишається. Або заради власних тварин, або тих, яких покинули інші люди», – каже луцька волонтерка Вероніка Федосова.

Читати також: росіяни стирають слід України. Розповідь херсонки про життя в окупації

Аби допомогти переселенцям з чотирилапими, волонтерка створила у Фейсбуці групу “Житло для людей з тваринами. Оренда: квартири, будинки. Луцьк, Волинь”. За кілька місяців більше сотні людей зізналися, що знайшли помешкання саме завдяки їй.

Вероніка каже, найпростіше орендувати житло з котами - це можна зробити за кілька днів. Значно складніше, якщо у сім’ї - великий пес чи кілька тварин. Але рано чи пізно знаходять всі. 

Вона радить не соромитись писати про себе і свою потребу у соцмережах. Часом власники змінюють свою думку про орендарів з тваринами після знайомства з родиною.

На Волині також є кілька прихистків для масового поселення, куди пускають з чотирилапими. Серед них - луцький розважальний центр “Адреналін”. Цей момент завжди варто уточнювати.

Читати також: З фронту в тил. Як бізнес з гарячих точок переїздить до Нововолинська

Головне, кажуть рієлтори, не приховувати наявність улюбленця. 

Якщо ця інформація відкриється пізніше, це  може сильно зіпсувати стосунки з орендодавцем. 

А ще варто чесно розповісти про звички тварини, її поведінку, обговорити компенсацію збитків, якщо такі будуть. В ідеалі - зафіксувати це в договорі. Тоді у власника житла буде менше приводів для хвилювань і відповідно - більше довіри до вас.

* Матеріал створено за сприяння ГО «Львівський медіафорум» у межах проєкту «ЛМФ Підтримка мережі журналістів».

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Про ситуацію на Волинському та інших напрямках. Зведення Генштабу ЗСУ
Наступна новина У боях з російськими окупантами загинув волинянин Руслан Кузьмич
Останні новини
Схожі новини