Режисер Олесь Санін презентував у Луцьку фільм «Довбуш», який знімали майже 10 років

Режисер Олесь Санін презентував у Луцьку фільм «Довбуш», який знімали майже 10 років

22 серпня в обласному центрі Волині відбувся допрем’єрний показ пригодницько-історичного фільму «Довбуш». Стрічка оповідає легенду про однойменного карпатського опришка, який боровся за свободу своєї землі, волю та справедливість на ній. Фільм представили у Луцьку його творці: відомий український режисер Олесь Санін та продюсер Максим Асадчий. Луцьк і Волинь для творчої команди – особливе місце, адже режисер стрічки Олесь Санін та оператор Сергій Михальчук родом звідси.

Олесь Санін розповів, що «Довбуш» – не документальний фільм і не класичний байопік, а його власне бачення історичних подій. Хоч є багато історичних документів, які свідчать про те, що це справді була велика частина історії, і прототипом головного героя Олекси Довбуша є справжня людина – Олексій Добощук, який народився в 1700 році і був убитий 24 серпня 1745 року.

«Мій фільм – це історія-легенда. Це історія про те, як я прочитав історію Олекса Довбуша. Таким я його бачив. Що стосується побуту, історичної достовірності, часу, простору – це все моє власне трактування цієї історії, як вона могла би статися. Це одна з моїх версій того, як герой може залишитися живим. Він хотів простого людського життя. Обставини змусили його взяти до рук зброю, захищати Батьківщину, стати за власну волю і за ним пішли люди. Він не хотів бути Героєм, але змушений стати, як і сьогодні тисячі людей, які були артистами, художниками, вчителями, лікарями, журналістами, які взяли до рук зброю і пішли захищати те, що вони люблять – державу, волю, свободу», – розповів режисер Олесь Санін.

Олесь Санін розповів, що багато учасників знімальної групи нині також воюють. Серед них лучанин – оператор-постановник Сергій Михальчук, який не зміг приїхати на прем’єру фільму в рідне місто, бо нині захищає Україну в лавах ЗСУ і цього дня перебував у гарячій точці фронту. На передовій перебуває актор, який зіграв одного з опришків в одній з головних ролей – Олег Шульга, на війні задіяні майже всі піротехніки та каскадери з фільму, є загиблі серед художників та актори, які знімалися в картині. Служать багато хлопців і дівчат, тож картина присвячується також їм.

«Фільм є пам’яттю справі, яку вони робили», – резюмував Олесь Санін.

Робота над фільмом тривала 10 років. Зйомки старували 19 серпня 2018 року. Загалом на кіно витратили 120 мільйонів гривень, що є рекордом в історії українського кінематографу. 

Стрічка була повністю завершена до повномасштабної війни, і як зазначив режисер, хоч війна в Україні тривала з 2013 року, творці фільму не сподівався, що стрічка стане настільки актуальною сьогодні.

Історично-науковим підґрунтям для фільму були роботи Володимира Винниченка, а основою історичних документів є праці українського вченого та історика Володимира Грабовецького, який досліджував опришків.

Прем’єра «Довбуша» в Луцьку відбулась в рамках великого всеукраїнського промотуру, що охоплює 13 міст України. Перший показ стрічки відбувся перед військовими 68-ої окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша.

У широкий прокат фільм вийде в День Незалежності України – 24 серпня.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку розшукують жінку, яка вкрала речі з магазину
Наступна новина Як у Луцьку відзначають День Державного прапора. ФОТО
Останні новини
Схожі новини