Ринок нерухомості наразі стабільний, – експерт

Ринок нерухомості наразі стабільний, – експерт
фото ілюстративне, джерело: novostroyki.lun.ua

На ринку житла ціни стабілізувалися вперше за останні чотири роки. Пропозиція продовжує зростати, хоча є підстави очікувати її вповільнення.

Про це йдеться у звіті фінансової стабільності Нацбанку України, – пише видання Mind.ua.

Згідно з повідомленням, іпотечне кредитування активізується, але його обсяги поки замалі й не впливають на попит. На ринку комерційної нерухомості попит зростає, а нова пропозиція стагнує.

За прогнозами НБУ, навіть при зростанні номінальних доходів платоспроможний попит залишається обмеженим. Є підстави очікувати уповільнення пропозиції.

«Пропозиція житлової нерухомості продовжує рости. Банки відновлюють іпотечне кредитування, але на сьогодні обсяги іпотеки не впливають на цінову динаміку на ринку житлової нерухомості», – повідомив директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук.

Але ринок нерухомості наразі залишається стабільним. Про це в коментарі Mind повідомила директор з маркетингу та продажів житлового комплексу бізнес-класу RiverStone Ангеліна Деревлева.

За словами експерта, зростання купівельної спроможності населення значно впливало на темпи продажів житла тільки при наявності доступної іпотеки – у 2006–2008 роках. НБУ та інші регулятори зробили все, щоб нерухомість була єдиним засобом заощадження і навіть примноження коштів.

Деревлева наголошує, що якщо говорити про банківські депозити в доларах, то середня відсоткова ставка на термінові депозити (1 рік) становить трохи менше 3% річних. При цьому з відсоткового доходу банк утримає податок в розмірі 18% від суми нарахованих відсотків та 1,5% військового збору.

У гривні відсоткові ставки на строкові депозити (1 рік) залежно від банку коливаються від 12 до 16,5%.

«Населення і раніше не особливо поспішало вкладати в банки, а «банкопад» 2014-2016 років остаточно їх в цьому переконав», – розповідає експерт.

Разом з цим Деревлева повідомляє, що зараз первинна нерухомість забезпечує прибутковість у валюті не менше 9% річних. Податок на продаж нерухомості становить 8,5% від загальної вартості квартири. Продавці оптимізують свої витрати: розділення витрати навпіл між продавцем і покупцем та занижена оцінка (наприклад, оцінка квартири менше ніж 50% від її ринкової вартості).


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Ковельчанка виграла сертифікат на 1000 гривень від «Паркового кварталу»
Наступна новина На Волині посадили правоохоронця, який торгував амфетаміном
Останні новини
Схожі новини