Рієлтор розповів, чому на Волині зросли ціни на житло і на яке є попит

Рієлтор розповів, чому на Волині зросли ціни на житло і на яке є попит

Після повномасштабного вторгнення практично всі забудовники призупинили роботу на будмайданчиках: деякі – на кілька тижнів, а деякі не відновили й досі.

Про це розповів в інтерв'ю Суспільному голова регіонального відділення фахівців з нерухомості України Ростислав Ганейчук.

За його словами, у зв'язку з воєнним станом в країні, обстрілами та руйнуванням житла змінилися ціни на ринку нерухомості. На Волині нині спостерігається тенденція до зростання попиту на ринку у березні-квітні.

«Почали відбуватися угоди купівлі-продажу квартир, будинків. Люди вже не бояться, що білоруси нападуть. Ще й бізнес приїжджає сюди, на Волинь. У нас є замовлення на великі площі: по відкриттю бізнесу, по виробництву, по відкриттю торгових мереж швидкої їжі», – зазначив рієлтор. 

На Волині станом на сьогодні зареєстровано понад 57 тисяч вимушених переселенців. Через це певний час був бум на оренду житла, людям десь потрібно було жити.

«Березень — квітень — травень минулого року — ми спостерігали зростання оренди. Коли вже відтіснили росіян з Київського, Чернігівського, Сумського напрямків, люди почали повертатися уже в ті міста, з яких вони виїжджали – ринок оренди трохи впав. Оренда квартири 2-кімнатної коштувала шість з половиною тисяч гривень на вторинному ринку довоєнному, то зараз вона коштує сім з половиною тисяч гривень», – розповів рієлтор. 

На яку нерухомість є попит?

Коли говоримо, що є квартира – 100 чи 150 квадратних метрів, і коштує вона 150 тисяч доларів чи 200 тисяч доларів, то люди говорять, що за ці гроші можуть купити у Варшаві чи Празі квартири. Хай там меншої площі, проте – це столиці європейських країн. Тож велике житло преміум сегменту намагаються не купувати. Однокімнатні квартири – це взагалі найпопулярніший сегмент. Також люди купують будинки, бо розуміють, що, маючи будинок, дуже зручно собі поставити генератор чи опалюватися дровами.

Ростислав Ганейчук пояснює, забудовники на Волині підняли ціни чому, тому що зросла ціна енергоресурсу. Зросла ціна на пальне, будматеріали, пісок, цемент. Це все відбивається на вартості квадратного метра. Те, що було у довоєнний час при доларі у 28 і те, що є зараз при доларі у 38, то ціна у доларі лишилася та сама. У гривні вона зросла.

– Якщо ми можемо, наприклад, двокімнатну "хрущовку" купити 30 квадратних метрів – вона може бути із житловим станом, то за ті самі гроші можна купити однокімнатну квартиру у новобудові. Площа буде приблизно та сама, проте треба робити наповнення: стяжка, шпаклівка, ремонт. Первинний ринок буде дорожчим, але має свої переваги: автономне опалення, нові комунікації. Єдине, чим вторинний ринок виграє – це дворами. Двори були більші.

За приблизним прогнозом рієлтора, має бути зростання ринку нерухомості, тобто й у будівництві, і в попиті.

«Дуже розраховую на те, що ми отримаємо фінансову підтримку від наших західних партнерів. Тобто, це буде на відбудову України. Люди будуть вертатися. Їм потрібно буде десь жити. Потрібно буде відбудовувати Маріуполь, Донецьку та Луганську області. Це усе дасть поштовх до зростання ринку нерухомості», – зазначив Ростислав Ганейчук. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Без батька залишилися двоє дітей: війна забрала життя ще одного волинянина
Наступна новина У Ковелі провели в останню дорогу Захисника Сергія Козулю. ФОТО
Останні новини
Схожі новини