Розчищають волинську річку, яка замулювалася 30 років. ФОТО

Розчищають волинську річку, яка замулювалася 30 років. ФОТО

Розчищають річку Хлинище, яка протікає на Волині.

Річка Хлинище бере свій початок у трьох кілометрах на південний схід від села Якушів Забродівської ОТГ і впадає в річку Турію, яка є притокою Прип’яті. Довжина річки в межах Ратнівського району – 19,3 кілометра і в межах Камінь-Каширського району – 2,9 кілометра, – повідомляють у Волинському управлінні водних ресурсів.

Для водного режиму річки характерна тривала весняна повінь, оскільки більша частина водозбірного басейну характеризується малими ухилами і процес стоку талих вод проходить повільно.

Після проведення меліоративних робіт у 1976 році річка Хлинище функціонує як магістральний канал МК-1 у складі Прип’ятської осушувальної системи.

У зв’язку з тривалим терміном експлуатації, а також відсутністю проведення капітальних ремонтів (очищення від замулення) протягом останніх 30 років канал МК-1 річки Хлинище замулився більше ніж на 30% (відносно проектних параметрів) і не забезпечує вчасне відведення надлишкових вод під час проходження повеней та паводків, що в свою чергу спричиняє періодичне підтоплення і затоплення, як сільськогосподарських угідь, так і присадибних ділянок сіл Підгір’я, Річиця, Мельники-Річицькі Забродівської об’єднаної територіальної громади.

Природно, що така ситуація викликає невдоволення у селян, які проживають у вищеназваних селах. Були звернення жителів сіл Підгір’я, Щедрогір, Окачево, Залюття і керівництва місцевого самоврядування в Ратнівське міжрайонне управління водного господарства з приводу необхідності проведення заходів щодо вчасного відведення надлишкових вод і захисту від шкідливої дії робіт з очищення.

Спеціалісти провели необхідні проектно-вишукувальні роботи, на основі яких розробили робочий проект на капітальний ремонт зазначеного каналу. Загальна кошторисна вартість робіт складає 1,2845 мільйона гривень.

Для реалізації проекту Держводагенство України виділило 800 тисяч гривень державних коштів. Крім того, з обласного бюджету виділили 242 тисячі гривень та 242,5 тисячі гривень з бюджету Забродівської ОТГ. При втіленні його в життя вирішать такі проблеми:

–забезпечать задовільний меліоративний стан 3,3 тис.га осушених сільськогосподарських угідь на території Забродівської ОТГ, в т.ч. земель СВК «Прип’ять» та одного з найбільших в області сільгоспвиробників СТОВ «Ратнівський аграрій»;

–захистять від підтоплення та затоплення 50 садиб сіл Річиця і Мельники-Річицькі (населення 240 осіб);

– покращиться екологічний стан меліорованих і прилеглих до них земель завдяки нормалізації водно-повітряного режиму та запобігання повторного заболочення осушених земель.

Основним виконавцем робіт є Ратнівське МУВГ, екскаватори якого вже працюють на ремонті магістрального каналу.

На сьогодні вже очистили від мулу близько 1,5 кілометра каналу із передбачених проектом 8 кілометрів.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Яку вигоду мають селяни на «гарбузовій справі». ВІДЕО
Наступна новина Голова райдержадміністрації на Волині похизувалася «камуфляжними світлинами». ФОТО
Останні новини
Схожі новини