Розповіли, до яких наслідків призведе зниження тарифу на розподіл газу

Розповіли, до яких наслідків призведе зниження тарифу на розподіл газу
Фото ілюстративне

Наслідками скасування другого етапу підвищення тарифу облгазів стануть банкрутство незалежного оператора газотранспортної системи, відсутність інвестицій у газові мережі та чергові багатомільярдні борги на газовому ринку.

Про ситуацію на газовому ринку розповідає Бізнес Цензор.

 

До чого призведе зниження тарифу на розподіл газу

Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) ввечері 28 травня опублікувала проект рішення про зниження тарифів на розподіл газу.

Причиною такого рішення названа тенденція на зниження ринкової ціни газу і бажання не допустити соціальної напруги серед населення. Учасники ринку прогнозують чергові борги в зв'язку зі зниженням тарифу на розподіл.

Наслідки називають такі: банкрутство незалежного оператора газотранспортної системи, відсутність інвестицій у газові мережі та чергові багатомільярдні борги на газовому ринку.

Як накопичувалися борги облгазів перед "Укртрансгазом"

 Чотири роки, з 2016 по 2019 включно, тариф операторів газорозподільних систем (оператори ГРМ, облгази) не включав у себе достатній обсяг компенсації виробничо-технологічних втрат газу (ВТВ). Крім того, ціна газу була встановлена на рівні 2015 року, який був нижчим за ринкові ціни на газ у 201 – 2019 роках. Усе це призвело до величезних боргів операторів ГРМ перед магістральним оператором газотранспортної системи (ГТС) за так звані небаланси.

 Функції оператора ГТС до 2020 року виконувало АТ "Укртрансгаз" (УТГ), яке входить у державну Групу "Нафтогаз". Із 1 січня 2020 року новим керівником магістральних мереж стало ТОВ "Оператор ГТС України".

 У грудні 2019 року гендиректор Оператора ГТС Сергій Макогон повідомив, що загальна дебіторська заборгованість перед "Укртрансгазом" наприкінці 2019 року перевищила 44 млрд грн. Приблизно половину цих коштів боргують підприємства Теплокомуненерго (ТКЕ), іншу половину – оператори ГРМ за небаланси. Ця заборгованість виникла через те, що в тариф облгазів останні чотири роки не закладалися реальні втрати газу за поточною ціною. Зарплата в тарифі 2015 року, який діяв до 2020, була закладена на середньому рівні 5 тис. грн на місяць.

 Якщо така ситуація триватиме в 2020 році, "Оператор ГТС України" стане банкрутом. Тим часом, ця компанія забезпечує транзит російського газу в Європу газу по території України. Його банкрутство може бути використано російським "Газпромом", щоб показати європейським споживачам "неспроможність газової реформи" в Україні і переглянути "транзитний" контракт в європейських арбітражах.

 "Зараз ці підприємства (облгази і ТКЕ) шляхом безоплатного відбору газу з ГТС створюють збитки для поточного оператора в розмірі 10 – 12 млрд грн на рік. Раніше, за підтримки "Нафтогазу", УТГ міг залишатися на плаву. Очевидно, що новий незалежний оператор не має такого запасу міцності ", – говорив Макогон у грудні 2019 року.

Як обґрунтований тариф на розподіл збалансував ринок

 24 грудня 2019 року НКРЕКП своїми постановами з №3014 по №3057 затвердила підвищені тарифи для операторів ГРМ на 2020 рік. Крім того, з 2020 року тариф на розподіл газу був виділений в окремий рахунок споживача, що має сприяти розвитку конкурентного ринку. Постачанням газу може займатися будь-яка газопостачальна компанія, змагаючись за споживача. Транспортування і розподіл газу – природна монополія, дохід якої у всьому світі регулюється державою.

 "Я вважаю, що Регулятор зробив сильний крок, коли вперше за кілька років встановив обґрунтовані тарифи на транспортування газу розподільними мережами та відділив їх від поставки", – говорив у нещодавньому інтерв`ю голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.

 Згідно з рішеннями НКРЕКП, тариф на доставку прив'язаний до обсягів споживання газу. У 2020 році він підвищується в два етапи: з 1 січня і з 1 липня.

 Кожен оператор ГРМ має свій тариф, який залежить від особливостей обслуговуваних мереж: кількості абонентів на один кілометр мереж, обсягу споживання, рельєфу місцевості і т.д. Тариф для кожного оператора ГРМ можна подивитися на сайті НКРЕКП.

У зв'язку з ініціативою Регулятора про зниження тарифів облгази бояться нової боргової ями, яка не дасть утримати зарплати на належному рівні та унеможливить інвестиції в мережі.

 Для Оператора ГТС таке зниження середньорічного тарифу загрожує новими боргами за небаланси з боку облгазів. При цьому він уже не зможе перекрити борги за рахунок фінансування "Нафтогазу".

Що в себе включає тариф операторів ГРМ

 Основними складовими за обсягами коштів тарифу оператора ГРМ є:

  • Фонд оплати праці (ФОП) співробітників, включаючи податки – 46,7% в тарифі.
  • Витрати на ВТВ (технологічний газ) в газових мережах – 30,3% в тарифі.
  • Витрати на матеріали і паливо – 12,9% в тарифі.
  • Установка і повірка лічильників – 3,6% в тарифі
  • Компенсація старих боргів перед УТГ (закладена в тарифі з другого півріччя) – 3,4% в тарифі.
  • Інвестиції в оновлення мереж – 3,1% в тарифі.

 Розмір заробітної плати – одна з головних проблем операторів ГРМ. Через недостатній тариф у минулі роки, низькі зарплати стимулювали відтік фахівців із галузі.

Якщо аналізувати постанови НКРЕКП про тарифи облгазів на 2020 рік, саме на збільшення фонду оплати праці піде основний обсяг від додаткової тарифної виручки після другого етапу підвищення тарифу з 1 липня 2020 року.

 За підрахунками БЦ, річний фонд оплати праці всіх 44 облгазів у 2020 році має зрости з 6,35 млрд грн до 8,41 млрд грн, або більш ніж на 30%.

Виробничо-технологічні втрати (ВТВ) – це фактичні втрати газу при продувці ділянок газової мережі, аваріях, метрологічні втрати газу при його обліку лічильниками без коректорів тощо.

 Коли в 2016 – 2019 роках у тариф облгазів були включені занижені показники ВТВ з неринковою ціною, у операторів ГРМ не вистачало грошей, щоб закупити необхідний обсяг газу для компенсації. В результаті Оператор ГТС (на той момент «Укртрансгаз») записував ці обсяги газу в небаланс – невідповідність поставок газу загальному споживанню. Оператор ГТС виставляв рахунки облгазам за небаланси зі штрафними санкціями. Але у них не було коштів у тарифній виручці, щоб їх оплатити.

Справедлива компенсація обґрунтованих ВТВ у тарифі операторів ГРМ впливає на фінансовий стан незалежного "Оператора ГТС України", який приступив до управління магістральними мережами з 1 січня 2020 року. "Якщо перед нами стане вибір: заплатити людям зарплату або оплатити ВТВ, ми звичайно ж зробимо його на користь виплати заробітних плат", – говорить Олег Никоноров, директор РГК, найбільшої групи операторів ГРМ.

Плановий прибуток, передбачений тарифом, включає в себе обов'язкові інвестиції в мережі та засоби для оплати попередніх боргів перед "Укртрансгазом".

 Як просто розрахувати тариф РГК

 "Регіональна газова компанія" (РГК) – найбільша група облгазів на ринку розподілу газу. До РГК входять 20 операторів ГРМ із 44. Сумарно, вони забезпечують 70% обсягів розподілу газу в країні.

 Директор РГК Олег Никоноров пропонує порахувати тариф на простих цифрах.

1. Фонд оплати праці (ФОП) в групі компаній РГК включає заробітну плату для 38 тис. співробітників. Середня заробітна плата становить 10 тис. грн на місяць. Із податком на доходи фізосіб (ПДФО – 18%), Єдиним соціальним внеском (22%) і військовим збором (1,5%) – понад 14 тис. грн. Виходить сума: 14 тис. ФОП * 38 тис. співробітників * 12 місяців = 6,4 млрд грн.

 2. Щорічний ВТВ для групи облгазів РГК становить близько 1 млрд кубометрів газу – 1034 млн кубів у 2019 році.

 До квітня, коли почалося падіння цін на вуглеводні в зв'язку зі зниженням споживання через пандемію COVID-19, в Україні газ продавався по 4,5 – 5 тис. грн за тисячу кубів.

Зараз на оптовому ринку (при купівлі в даний момент), ціна газу на європейських біржах впала в 1,5 рази. Однак, котирування біржових ф'ючерсів вказують на те, що до осені ціни можуть зрости навіть вище відміток початку року. Чим ближче до опалювального сезону – тим більше.

 Никоноров пропонує враховувати середню ціну 4,5 тис. грн за тисячу кубів, адже облгазам доводиться оплачувати ресурс в опалювальний сезон – восени і взимку. Це час його найбільшого споживання, а значить – найбільшої ціни.

 За словами директора РГК, закупити газ влітку, в момент найменшої ціни газу, оператори ГРМ не можуть, тому що тарифна виручка надходить рівномірно протягом року. Таким чином на покриття ВТВ групі РГК потрібно близько 1 034 000 тис. кубів * 4500 грн = 4,7 млрд грн. Відповідний обсяг ВТВ був у групи РГК в 2019.

 3. Ще 1,5 млрд грн потрібно на закупівлю матеріалів, палива, заміну лічильників.

 4. Не менше 0,5 млрд грн на рік потрібно на інвестиції в мережі. За словами Никонорова, це десята частина від подібних інвестицій порівняно з системами європейських газових мереж.

 Разом мінімальний обсяг тарифної виручки для 20 компаній РГК становить: 6,4 + 4,7 + 1,5 + 0,5 = 13,1 млрд грн. Компанії РГК розподіляють близько 14 млрд кубів газу на рік. Відповідно, у 2020 році обґрунтований середньозважений тариф на розподіл одного куба для компаній групи становить близько 0,9 грн/куб.

 Як порахувала тариф НКРЕКП

 У таблиці – показники з 44 постанов НКРЕКП, що встановлюють тарифи для облгазів. Усі вони складаються з двох таблиць – розрахунку на основі тарифу з 1 січня і розрахунку на основі збільшеного тарифу з 1 липня. Вийшло, що в першому півріччі середньозважений тариф для всіх облгазів становить 0,7 грн/куб. У другому півріччі – 0,84 грн/куб. За відсутності змін у регулюванні, загальна річна виручка 44 облгазів складе 19,25 млрд грн при розподілі 25 млрд кубів. Нагадаємо, що загальне споживання газу в Україні, за даними "Нафтогазу", становить близько 30 млрд кубів.

Однак частина споживачів приєднані безпосередньо до Оператора ГТС. Тоді середньозважений тариф усіх операторів ГРМ на 2020 рік складе: 19,25 млрд грн/25 млрд кубів = 0,77 грн/куб. При цьому найбільшими складовими в тарифній виручці є витрати на ФОП – 9 млрд грн і на ВТВ – 5,8 млрд грн.

 Дисбаланс в енергетичних ринках

 Ще до карантину, в січні 2020 року, ціна газу становила 15 євро/МВт*год, включаючи доставку до кордону. Як відомо, в Європі вартість усіх енергоресурсів прив'язана до енергетичних одиниць, а не до обсягів.

 Згідно з інформацією Оператора ГТС про якість газу в Україні, його еквівалент в енергетичних одиницях становить 10,5 – 10,6 кВт*год в кубометрі.

Тим часом ціна електроенергії в Україні в січні, за даними ДП "Оператор ринку", становила близько 40 євро/МВт*год в Об'єднаній енергосистемі (ОЕС) України.

 Тоді виходить, що розподіл 1 кВт*год газу обходиться споживачеві в середньому в 0,07 грн, а розподіл 1 кВт*год електроенергії для споживача 2-го класу напруги (яких більшість) – 0,28 грн. Тарифи операторів систем розподілу електроенергії (обленерго) можна подивитися на сайті НКРЕКП.

 Виходить, що ціна розподілу електроенергії в 4 рази вища за ціну розподілу газу. При тому, що ринкова вартість 1 кВт*год газу і так у 3 – 4 рази нижча від ринкової вартості 1 кВт*год електроенергії.

 Наслідки зниження тарифу

Оператори ГРМ і ГТС побоюються, що НКРЕКП все ж ухвалить політичне рішення про зниження тарифу операторів ГРМ або, іншими словами, скасує другий етап його підвищення з 1 липня 2020 року. Прикриттям для такого рішення може послужити ситуативне зниження ринкової ціни газу під час карантину. Хоча індикатори ринку вказують на їх зростання вже через квартал. Наслідком цього стануть чергові борги операторів ГРМ перед Оператором ГТС за небаланси і його можливе банкрутство.

 Для операторів ГРМ це означатиме відсутність коштів для запланованих інвестицій в мережі і відсутність ресурсів для підвищення заробітних плат.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луцький замок відкривають для відвідувачів
Наступна новина На Волині за останню добу у 16 людей виявили коронавірус. 15 волинян одужало
Останні новини
Схожі новини