Розповіли, скільки чорниці можна зібрати на Волині без шкоди для природи

Розповіли, скільки чорниці можна зібрати на Волині без шкоди для природи
Чорниця. Джерело фото: Ліктрави

Загалом на Волині понад сімсот тисяч гектарів лісів. Науковці встановили, що без шкоди для їхнього майбутнього тут можна збирати майже п’ять тисяч тонн ягід чорниці.

Останніми роками «чорничні ліси» Волині взагалі створюють «конкуренцію»  деревині. Щороку до бюджету сплачується кілька мільйонів гривень збору за спецвикористання побічних лісових ресурсів, – кажуть у прес-службі ВОЛУМГ.

Рішенням Волинської обласної ради затверджено порядок отримання дозволу на використання рослинних ресурсів місцевого значення в порядку спеціального природокористування та механізм стягнення податків з підприємців, комерційних структур, які збір ягід чи грибів тимчасово зробили своєю постійною роботою. А обласна державна адміністрація через спеціально створену комісію, у якій представлено всі зацікавлені сторони, взяла на себе координацію процесу.

Все відбувається під постійним контролем лісівників. Допомагають державній лісовій охороні у цьому, звісно, і працівники правоохоронних органів та податківці, а також органи місцевого самоврядування.

Можливість зібрати ягоди для власних потреб мають усі охочі. Єдине, про що просять лісівники:

– бережно ставитися до чорничників, які дуже пошкоджуються за умови збирання ягід гребінками;

– відповідально поводитися з вогнем, адже зараз у лісі – високий клас пожежної небезпеки;

– дотримуватися у лісі чистоти.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині під час Дня поля розіграли 5 тонн зерна
Наступна новина Лучани «воюють» за паркан, що оберігає від наркоманів. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини