Що буде, як епідемії коронавірусу і грипу змішаються? Прогноз учених

Що буде, як епідемії коронавірусу і грипу змішаються? Прогноз учених

Оптимісти сподівалися, що коронавірус може не витримати літньої спеки. Але ці надії вже випарувалися. Посилення епідемії в Ірані останнім часом відбувається в умовах високих температур. Йому також зовсім не заважає спекотна погода в Сінгапурі. Але що станеться з COVID-19 і нами, коли настане осінь з її прохолодою, дощами і застудами? Як пройде щорічна епідемія грипу, коли вона змішається з пандемією коронавірусу?

Про це пише УНІАН із посиланням на The Guardian.

«Ми можемо розраховувати на хвилі COVID-19 восени», – сказав вірусолог Дослідного центру нових інфекцій і зооноз у Ганновері Аб Остерхаус

Він сподівається, що до того часу людство навчиться більш ефективно лікувати тяжкі випадки зараження коронавірусом. А більшість країн зможуть краще ніж зараз проводити тести, відстежувати й відправляти в карантин всіх, хто контактував з вірусом.

У Великій Британії найбільше стурбовані тим, що лікарням буде важко впоратися з ситуацією під час сезону грипу взимку. Адже цього року доведеться мати справу одразу з двома епідеміями. Ніщо не вказує на те, що COVID-19 до того часу зникне. Насправді кількість випадків зараження може навіть підскочити через холод. А циркуляція осінніх й зимових вірусів може посприяти поширенню й коронавірусу.

Першою проблемою буде складність відрізнити, від якого саме вірусу страждає пацієнт. Грип, COVID-19 й інші сезонні респіраторні хвороби фактично важко відрізнити на основі симптомів. На це вказує експерт Університету Ноттінгерма Барбара Рат. Навіть втрата здатності розрізняти запахи і смак, яка спостерігається у багатьох пацієнтів з COVID-19, – не зовсім не унікальний симптом. За її словами, потрібні кращі тести для діагностики, тому що різниця має значення.

Читати також: До другої хвилі коронавірусу українців хочуть масово вакцинувати від грипу

Медичному персоналу потрібно бути в повному захисті, коли йдеться про лікування когось з COVID-19. Але у випадку з грипом можна зробити щеплення і не тривожитись.

Реальним невідомим лишається те, як COVID-19 вплине на інші віруси. Кожної осені відбувається передбачувана кількість спалахів респіраторних вірусів. Все починається з риновірусу, який викликає застуду. Його поширення починається з вересня, коли діти йдуть в школу. Епідемія риновірусу відступає після того, як більшість дітей заразяться, а їхні імунні системи почнуть активно боротися з ним.

Після цього на сцену виходить інша хвороба – респіраторно-синцитальний вірус людини (РСВ). Кожного року приблизно в жовтні чи листопаді він стає причиною легкої застуди людей різного віку. Але інколи він провокує серйозні хвороби легень у наймолодших і найстарших. РСВ настільки поширений, що буквально всі дворічні діти заражаються ним. Він відправляє в лікарню з пневмонією більше дітей, ніж будь-який інший вірус.

Читати також: У США затвердили новий тест, який одночасно виявляє грип та коронавірус

Коли РСВ відступає, починається епідемія грипу, яка триває приблизно з початку зими до весни. Щороку в середньому 8 тисяч людей у Великій Британії помирає від грипу.

Цей передбачуваний парад інфекцій справляє враження, ніби віруси змовилися, щоб змушувати людей, а особливо сім'ї з дітьми, хворіти якомога довше. 

Але це лише наслідок погано дослідженого феномену під назвою «вірусне втручання». Суть в тому, що поки один з цих вірусів панує в людині, інші чомусь не можуть закріпитися. У вересні 2009 року пандемія свинячого грипу, яка охопила значну частину світу, повинна була «завоювати» також Європу й Америку. Але щорічна епідемія риновірусу насправді стримувала його.

Дуже заразний вид грипу став великою проблемою на цих континентах лише після того, як риновірус відступив. РСВ з'явився лише після першої хвилі грипу. Тож тепер постало питання, як буде поводитися COVID-19 у цій «конкуренції» вірусів.

Аян МакКей з Університету Квінсленда наголошує, що далеко не всі віруси поводяться так. Інколи трапляється так, що люди заражаються одразу двома збудниками. Тож до якого типу належить COVID-19?

Наразі людство знає, що коронавірус може заразити людину, яка вже хворіє на грип. Наприклад, першою жертвою COVID-19 за межами Китаю був 44-річний чоловік на Філіппінах. У нього також був грип.

Флоріан Крамер з Медичної школи Маунт-Сінай у Нью-Йорку зауважує, що ніхто не знає напевне, чи одночасне зараження грипом і коронавірусом погіршує ситуацію пацієнта. Але смерть досить молодого філіппінця викликає тривогу.

«Ми допускаємо, що результат одночасного зараження не хороший», – сказав Крамер.

Лікарі в клініці Tongji в Ухані стверджують, що у січні і лютому 2020 року, коли COVID-19 охопив місто в розпал епідемії грипу, у багатьох пацієнтів виявляли обидва віруси. Одночасне зараження не впливало на їхні шанси вижити у порівнянні з тими, у кого був лише коронавірус.

Однак у таких пацієнтів частіше виявляли пошкодження в серці й побічні запалення через надмірну реакцію імунної системи. Не відомо, як часто в інших частинах світу відбувалося таке подвійне зараження.

Минулого березня COVID-19 вдарив по Європі якраз в період, коли сезон грипу йшов на спад. В Австралії карантин зупинив поширення як грипу, так і коронавірусу.

Таким чином, сезон грипу був зупинений ще на початку. Однак наступної осені у Північній півкулі Землі масштабний карантин ніхто запроваджувати не збирається. Тож грип і коронавірус точно накладуться.

Якщо між ними діють принципи «вірусного втручання», оптимісти очікують, що осінні епідемії знайомих вірусів можуть стримати COVID-19. Адже один одного вони стримують. Однак традиційні респіраторні хвороби зазвичай поширюють діти. А COVID-19 здебільшого заражає дорослих. Тож існує вірогідність, що віруси будуть поширюватися паралельно.

Це буде означати, що загальна кількість хворих буде більшою, ніж зазвичай. І це погані новини для лікарень. Адже тяжко хворим доведеться конкурувати за лікарняні ліжка.

Або ж той факт, що COVID-19 здатен заражати різні види клітин, на відміну від інших респіраторних вірусів, може відкрити шлях до паралельного зараження з риновірусом, РСВ і грипом. Це може призвести до того, що тяжких випадків буде більше.

«Ми повинні сподіватися на краще, але готуватися до найгіршого», – сказав Остерхаус.

Це фактично означає, що час готуватися до боротьби з грипом. Тому що це єдиний вірус, проти якого існують конкретні противірусні препарати й вакцини. Хоча багато років вчені намагалися розробити вакцину і від РСВ.

«Це означає, що пора отримати своє щеплення від грипу», – сказав Крамер.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Радником Погуляйка став колишній перший заступник голови Волиньради
Наступна новина Грози та град. Для західних областей України оголосили штормове попередження
Останні новини
Схожі новини