Що було на місці луцької «Зосі». ЗГАДАТИ ВСЕ

Що було на місці луцької «Зосі». ЗГАДАТИ ВСЕ

Луцька краєзнавиця Тетяна Яцечко-Блаженко оприлюднила цікаву світлину старого Луцька, знайдену нею в архівах. На фотографії, яка публікується вперше, - частина нинішньої площі Воз’єднання. Зокрема, знаменитий будинок родини луцьких підприємців Кронштейнів, де нині медколедж. А також – будинок, який до Другої світової стояв на місці збудованого у радянські часи ательє «Зося».

«Оце так знахідка! Луцьк часів Першої світової війни. Унікальний вид на будинок Кронштейнів. Хто не орієнтується по ліву сторону тепер ательє Зося», - пише Тетяна.

Як стверджують дослідники історії Луцька, обидві багаті архітектурою споруди були збудовані Кронштейнами. Це – одна з найбагатших родин міста. Кронштейни мешкали в Луцьку у 1880-1939 роках. Перед Другою світовою, з приходом совєтів, змушені були виїхати. Родина мала коріння в Австро-Угорщині, володіла великою кількістю нерухомості в Луцьку.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: У Луцьк приїхали нащадки Кронштейнів - місцевих бізнесменів кінця ХІХ століття

Як зазначала та ж Тетяна Яцечко-Блаженко в одній із публікацій, лише один Леон Кронштейн наприкінці 1930-х володів більш ніж півсотнею будинків у місті.

Будівлю медколеджу Кронштейни кілька разів змінювали

Раніше було публікувалося лише одне фото часів Першої Світової війни, зняте з подібного ракурсу. На ньому добре було видно той будинок Кронштейнів, який зберігся дотепер. Це світлина з Австрійської національної бібліотеки.

Фото з Австрійської національної бібліотеки

Триповерховий комерційний будинок зведений у 1884-1890 роках. Тут свого часу знаходилися різні інституції, зокрема і Луцький магістрат. Приміщення здавали в оренду торговцям та ремісникам. Належав він Марку Кронштейну.

2 жовтня 1955 року рішенням Луцької міської ради у будинок Марка Кронштейна на вул. Сталіна, 6 (Лесі Українки, 2) «переселили» медучилище. Медколедж там і нині.

Цікаво, що раніше цей будинок був значно багатшим архітектурно. На питання, де ж поділася унікальна ліпнина і чого ці фасади не збереглися, один із найдосвідченіших луцьких краєзнавців Вальдемар Пясецький відповідав, що споруда втратила декор якраз у міжвоєнний період. Мовляв, його збили з ініціативи місцевої влади.

Згодом цю тему детальніше вдалося дослідити краєзнавцеві Олександрові Котису. Зокрема, він з’ясував, що змінив декор сам Марк Кронштейн, який у 1927 році затіяв у цих стінах ремонт, зокрема – перебудовував 3-й поверх. А через кілька років, у 1934-му, Марк Кронштейн кардинально змінив фасад, бо розраховував отримати пільги від магістрату за оновлення старого будинку.

До речі, відоме ще одне фото будинку медколеджу. Його свого часу у соцмережах публікував Romek Pavluk. Це світлина  І. Вайнштейна 1887 року.  На ній будинок – двоповерховий. Третій поверх Кронштейни додали у 1891 році, тоді ж пишно декорували фасад і забрали з фасаду фігуру Мойсея з декологом, яка була там раніше.

Фото 1887 року
Медколедж нині

Замість маєтку з пишним фасадом – «сіра» радянська «Зося»

Будинок навпроти, власником якого теж називають Кронштейнів, так само мав пишний декор. Відомо, що там була пошта. А поруч навіть стояв, знак із зазначеною на ньому відстанню до різних населених пунктів.

Якщо тепер дорога з вулиці Ковельської веде до Центрального ринку та вулиці Глушець, то раніше вона «впиралася» у нинішній медколедж та повертала. Фактично від неї лишилася нині вулиця Лесі Українки: тепер вона – пішохідна, а колись, і навіть ще у радянські роки, нею рухався громадський транспорт.

Як виглядала вулиця Тадеуша Костюшка, можна побачити на ще одному старому фото. Це листівка видавництва статистичного відділу магістрату міста Луцька (1925 р), опублікована краєзнавцем Віктором Літевчуком.

Вулиця Тадеуша Костюшка в Луцьку. Будинок Кронштейнів.
Листівка видавництва статистичного відділу магістрату міста Луцька. 1925 р. 
На цьому фото, опублікованому Віктором Літевчуком, видно нинішню вулицю Ковельську згори. 
Тут можна побачити і два великі будинки, один із яких нині медколедж, на місці іншого – луцька «Зося»

Розкішний будинок, який раніше стояв навпроти нинішнього медколеджу, був розбитий під час війни. Очевидно, постраждав так, що відновленню не підлягав.

У 1982 році, коли радянська влада взялася відбудовувати місто, на місці цього розкішного будинку звели ательє. Нині відоме багатьом як ательє «Зося». На ту пору все приміщення займало ательє №14 Луцької фабрики індпошиву та ремонту одягу, очолювала яке від самих початків Зоя Камінська. То був справжній будинок моди. Нині ательє займає лише невелику частину 5-поверхової споруди. Із 84-го ательє носить ім’я «Зося».

Будинок, який збудували на місці зруйнованого у війну на вул. Ковельській

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Мурчик, що «впав з неба». Кіт із Луцька йшов 300 км до монастиря на Львівщині
Наступна новина На Шацьких озерах влаштували міжнародний пленер художників
Останні новини
Схожі новини