«Жодна з конференцій у ВНУ не буде присвячуватися річницям створення воєводств», – ректор

«Жодна з конференцій у ВНУ не буде присвячуватися річницям створення воєводств», – ректор
Анатолій Цьось

Ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Цьось заперечив причетність навчального закладу до організації наукової конференції «Волинь у європейському геополітичному та культурному просторі», присвяченої 100-річчю утворення Волинського воєводства в межах ІІ Речі Посполитої.

Про це повідомляє Район.Історія.

За словами Цьося, жодна з конференцій в університеті не присвячувалася і не буде присвячуватися річницям створення воєводств.

«Протягом року проводяться до десятка конференцій або з питань взаємних стосунків, або спільних з поляками. Жодна з конференцій не присвячувалася і не буде присвячуватися річницям створення воєводств чи щось подібне. Головна річниця – це 150 років від дня народження Лесі Українки. До цієї дати в університеті дійсно заплановано багато заходів», – пояснив Анатолій Цьось.

Нагадаємо, 19 лютого 2021 року Генеральне консульство Республіки Польща у Луцьку оприлюднило оголошення про відзначення у Волинському національному університеті імені Лесі Українки річниці створення Волинського воєводства у складі Другої Речі Посполитої.

Генеральний консул РП в Луцьку Славомір Місяк проанонсував проведення у виші 22 квітня 2021 року наукової конференції «Волинь у європейському геополітичному та культурному просторі».

За його словами, захід відбудеться з ініціативи Генерального Консульства РП в Луцьку та Волинського національного університету ім. Лесі Українки.

Історикиня Леся Бондарук засудила відзначення у Луцьку 100-річчя утворення Волинського воєводства в межах ІІ Речі Посполитої і називає майбутню подію «хамством з претензіями на українську територію в минулому».

Тим часом на сторінці Консульства у фейсбуці з’явилися відеозвернення науковців, які працюють на факультеті історії, політології на національної безпеки ВНУ імені Лесі Українки.

Зокрема, запрошують на конференцію завідувачка кафедри всесвітньої історії на філософії Людмила Стрільчук, професор кафедри нової та новітньої історії України Микола Кучерепа, професорка кафедри археології, давньої та середньовічної історії України Оксана Каліщук.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У МОЗ повідомили, які області отримають вакцину від коронавірусу першими
Наступна новина Музей науки в луцькому Будинку офіцерів. Яким його бачать
Останні новини
Схожі новини