Що робити, якщо загорілась новорічна ялинка. ІНСТРУКЦІЯ

Що робити, якщо загорілась новорічна ялинка. ІНСТРУКЦІЯ
Джерело фото: ОГО

Ялинку слід встановлювати на стійкій основі - підставці, у посудині з піском, так, щоб вона не перешкоджала виходу з приміщення, знаходилась на відстані не менше пів метра від систем опалення, електроприладів, легкозаймистих матеріалів.

Це необхідна умова для того, щоб у разі виникнення пожежі, полум'я не перекинулося на займисті речі, повідомляє прес-служба Луцької міської ради.

Для прикрашання зеленої красуні потрібно використовувати електричні гірлянди лише заводського виробництва, завжди перевіряти справність електричного проводу, його ізоляцію. Лампи гірлянди мають бути надійно закріплені, адже у разі падіння від поштовху чи протягу вони можуть стати причиною пожежі. Слід завжди пам'ятати, що сама хвоя легкозаймиста.

Якщо є хоч найменший сумнів щодо справності гірлянди або з'явилося миготіння лампочок, іскріння, сильне нагрівання проводу - її необхідно негайно вимкнути.

Не слід прикрашати ялинку целулоїдними, паперовими та іншими легкозаймистими іграшками, ватою, марлею. І звичайно ж, не можна для прикраси використовувати свічки.

Дії у випадку загоряння ялинки:

- зваліть ялинку на підлогу, щоб полум'я не піднімалось угору (можуть зайнятися шпалери та штори);

- накиньте на неї ковдру, закидайте вогонь піском чи залийте водою (якщо ялинка штучна).

Пам'ятайте, що синтетична ялинка горить швидше, при цьому матеріал, з якого вона виготовлена, плавиться і розтікається, виділяючи отруйні речовини (оксид вуглецю, синильну кислоту і фосген);

- не торкаючись палаючої синтетичної ялинки голими руками, накиньте на неї цупке покривало (ні в якому разі не гасіть водою полімери, які горять, бо можливе розкидання іскор і розплавленої маси);

- при загорянні електрогірлянди негайно вийміть із розетки вилку електроприладу (вона повинна бути в доступному місці) чи вимкніть автоматичні запобіжники (викрутіть пробки) в електросиловій;

- зателефонуйте до рятувальної служби за телефоном «101»;

- до прибуття пожежних намагайтеся за допомогою піску та води ліквідувати осередок пожежі або хоча б не допустити поширення вогню;

- не відчиняйте вікна і двері, як і в інших випадках пожежі у квартирі, оскільки протяг більше роздує полум'я;

- повідомте сусідів про виникнення пожежі та, якщо необхідно, виведіть людей, присутніх у квартирі, у під’їзд.

Під час організації та проведення масових новорічних заходів слід, насамперед, дотримуватись однієї важливої умови — якщо у святкуванні беруть участь понад 50 осіб, то потрібно використовувати приміщення:

- що забезпечені не менше, як двома евакуаційними виходами;

- які не мають на вікнах глухих грат;

- розташовані не вище другого поверху у будівлях з перекриттям з горючих матеріалів;

Використання бенгальських вогнів, хлопавок, різноманітних піротехнічних засобів, феєрверків у приміщенні категорично забороняється.

Також у приміщенні не можна влаштовувати й різноманітних світлових ефектів за допомогою хімічних та інших пожежонебезпечних речовин. Ці засоби красиві й ефектні, проте їх іскри, які розлітаються у різні боки, можуть запалити хвою ялинки, папір, вату, а то й одяг людей.

Піротехнічні вироби (салюти, ракети, петарди, бенгальські вогні, хлопавки), які отримали таку назву тому, що до їх складу входять горючі речовини і порох, стали одним із своєрідних атрибутів зимових свят. Сьогодні піротехніку можна купити не лише у спеціалізованих магазинах, але, на жаль, стихійних ринках. Незалежно від того, в якій країні виготовлена піротехніка, вона не може бути абсолютно безпечною. Дітям категорично забороняється використовувати піротехнічні вироби без дозволу дорослих.

Якщо ж ви вирішили скористатись піротехнічними виробами, необхідно запам'ятати загальні правила безпеки користування ними:

- не купуйте феєрверки у сумнівних продавців;

- не носіть піротехнічні іграшки у кишенях, не розбирайте, не піддавайте їх механічному впливу, не спалюйте у вогнищі;

- приступаючи до роботи з будь якими піротехнічними виробами, належним чином ознайомтеся з їх інструкціями і зверніть особливу увагу на вказані зони безпеки: точний безпечний радіус, вказаний на упаковці кожного піротехнічного виробу;

- запускайте піротехнічні вироби лише на відкритому місці, за відсутності сильного вітру;

- виконуйте всі роботи на відстані витягнутих рук, не нахиляйтеся над феєрверком;

- одразу ж після запалювання гніту, відійдіть на безпечну відстань, не запускайте піротехніку з рук;

- відстань від піротехнічного виробу до найближчих будинків, дерев інших предметів, які можуть загорітися, повинні бути не менше 20 метрів, так само зверніть увагу на відсутність поблизу ліній електропередач;

- пам'ятайте, що піротехнічні вироби бояться вологи, і це може позначитися на їх якості;

- не використовуйте піротехнічні іграшки для пустощів, застосовуйте лише за призначенням.

Звертаємо увагу батьків! Пам'ятайте: у жодному разі не залишайте сірники, запальнички, бенгальські вогні та інші піротехнічні засоби у легкодоступних для дітей місцях, не дозволяйте малюкам самим бавитися з такими іграшками.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Люксембург - перша країна у світі, де зроблять безкоштовним громадський транспорт
Наступна новина У США сфотографували аномальну веселку. ФОТО
Останні новини
Схожі новини