Що робив Гунчик у Прилуцькому? ФОТО

Що робив Гунчик у Прилуцькому? ФОТО

На запрошення Прилуцького сільського голови Валентина Арчибасова голова ОДА Володимир Гунчик навідався до сільської громади, щоб обговорити нагальні проблеми сіл Прилуцьке, Сапогове, Дачне та Жабка.

Володимир Гунчик одразу, щоб уникнути різноманітних маніпуляцій з боку ЗМі, повідомив, що тісно пов’язаний з Прилуцькою сільською радою, оскільки має земельну ділянку та дачу у селі Сапогове.

«Років 25 тому мав честь купити тут земельну ділянку і маю маленький будиночок. Якщо я скажу, що ми допомагатимемо сільській раді, то не думайте, що я хочу робити дорогу до себе…», - сказав Володимир Гунчик.

ДОРОГИ

Проте, саме дороги стали чи не головною темою розмови губернатора з сільськими депутатами та місцевими мешканцями.

Люди допитувалися про початий ремонт  вулиць Наливайка-Богуна та Соборності.

«Прилуцька сільська рада – важлива, оскільки через неї проходить велика магістраль – об’їзна дорога Луцька. Ми запланували зробити ремонт об’їзної дороги повністю, починаючи від рівненського кільця аж до Княгининку. Як це виглядатиме, якщо ми зробимо ремонт об’їзної, а саме село залишимо з невідремонтованими дорогами.

Вперше з січня цього року ми маємо можливість реально допомагати сільським радам у ремонті доріг, використовуючи кошти державного бюджету. З першого січня запрацював державний дорожній фонд. На баланс обласної адміністрації передано майже 4,4 тисячі кілометрів доріг державного та місцевого значення. Законодавство дозволяє нам використовувати кошти дорожнього фонду на ремонт державних, місцевих та комунальних доріг», - зауважив Володимир Гунчик.

На разі, за його словами, формується перелік доріг, які ремонтуватимуться.

Однак, на зустрічі з головою ОДА не прозвучали конкретні назви вулиць, які точно ремонтуватимуть  цьогоріч.

Натомість чільник Прилуцької громади Валентин Арчибасов доволі двозначно відповів на запитання журналіста «Першого» щодо ремонту славнозвісної дороги на вулиці Соборності. За його словами, вулиця Соборності вже внесена в перелік доріг, які будуть ремонтуватися у 2018 році.

«Ми зверталися до адміністрації вже і в 2015-16 роках, думаю, що вже у 2018-му немає потреби звертатися, тим більше, що ми виготовляємо проект по цій дорозі. Коли вже буде остаточний кошторис, будемо бачити, скільки потрібно коштів», - сказав «Першому» Валентин Арчибасов.

ДИТЯЧИЙ САДОЧОК

Ні для кого не секрет, що через відсутність повноцінного дитячого садочка діти з Прилуцької сільської ради відвідують навчальні заклади Ківерців або Луцька.

Загалом на території сільської ради проживає близько 460 діток, з яких – 240 дошкільного віку.

«Ми включимо в реєстр державного фонду регіонального розвитку проект з будівництва дитячого садочка в Дачному. Цим ми знімемо частково проблему із завантаженням луцьких садочків. Остаточне рішення за комісією з регіонального розвитку», - запевнив Гунчик.

До слова, за його словами, у 2017 році в області 11 садочків введено в експлуатацію.

За інформацією, яку надали в сільській раді, проект дитячого садочка розрахований на 80 місць. Станом на 2016 рік його кошторисна вартість складала 20,5 мільйонів гривень. Вже зараз, за словами Володимира Гунчика, він може обійтися в цілих 30 мільйонів, зважаючи на ріст цін.

ШКОЛА

Як відомо, і з школою у Прилуцькому є негаразди. За словами секретаря сільради, до школи самочинно добудували частину приміщення, документів на яке немає.

«Не треба виносити це питання в публічну площину, давайте це вирішимо в моєму кабінеті. Не можу сказати, що там є кримінал, може мова йтиме про адміністративні правопорушення, але краще сплатити штраф і усе узаконити»,- зауважив Володимир Гунчик.

До всього ж, як розповіла одна із вчителів місцевої школи, з початку навчального року скоротили посади у шкільній їдальні, відтак там працює одна людина, яка лише готує учням чай і продає випічку. Батьки обурюються тим, що їхніх дітей позбавили повноцінних обідів. Кажуть, що готові плати стільки, скільки треба.

З’ясувалося, що така ситуація склалася не лише у прилуцькій школі, а у цілому Ківерцівському районі.

Голова ОДА запевнив, що з’ясує, у чому проблема, та назвав ситуацію неприпустимою.

«Школа, в якій навчається п’ять учнів ще може так існувати, а де багато дітей – ні! Вони повинні харчуватися», - наголосив він.

СМІТТЯ

Місцеві мешканці підняли болюче для сільської громади питання - вивіз сміття. Мовляв, з початку цього року почав працювати закон про роздільний вивіз сміття, але яким чином його почати виконувати, якщо на території сільської ради немає жодного контейнеру для збору сміття, не говорячи вже про сортування.

Крім того, встановлення таких контейнерів не вирішить проблеми до кінця, адже хто тоді їх вивозитиме і куди.

«Погоджуюся, що поставити контейнери та вивозити сміття – це одне, потрібні роздільні пункти, куди його вивозити. На щастя, під Луцьком є сміттєсортувальна лінія, яка розділяє скло, пластик, продаючи його, та побутове сміття. Вивозячи сміття, з Луцька можна рухатися в напрямку Ківерців, де є сміттєзвалище, а не в Брище, куди звозить сміття півобласті.

В сміттєзвалище біля Ківерців обласна влада інвестувала два мільйони гривень, але ківерцівська міська рада не завершила роботу з його облаштування», - розповів Володимир Гунчик.

Він пообіцяв, що найближчим часом на території Прилуцької сільської ради з’явиться три контейнери для збору сміття. Однак, хто і куди його вивозитиме, має вирішити сільська рада.

Місцеві мешканці у спілкуванні з головою ОДА також просили не оминати увагою культурні пам’ятки, які є у Прилуцькому, зокрема, - родинний маєток письменниці Габрієли Запольської та посприяти відновлення плеяди озер, які почали висихати.

Ірина Костюк


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Виробник спростував інформацію про подорожчання хліба в Луцьку
Наступна новина Україна знову буде купувати газ у Росії
Останні новини
Схожі новини