Що таке інвестиційні проекти — види, оцінка та аналіз

Що таке інвестиційні проекти — види, оцінка та аналіз

Цілями будь-якого підприємства незалежно від форми власності є отримання фінансової вигоди та нарощування економічного потенціалу. Інвестиції є інструментом досягнення цих цілей, але кожне інвестиційне рішення для того, щоб бути успішним, має ґрунтуватися на результатах інвестиційного аналізу та супровід інвестиційного проекту.

Навіщо і коли потрібний інвестиційний аналіз

Якщо інвестиційний аналіз проведено заздалегідь і правильно, він дозволить досягти таких цілей, як:

  • виявити фактори, які здатні вплинути на фактичні результати інвестування, а також моделювати ситуації, здатні призвести до зміни даних факторів;
  • реалізувати заходи післяінвестиційного моніторингу з метою підвищення якості діяльності компанії у майбутньому. 
  • отримати дані про оптимальні сфери та можливості для інвестування;
  • зважити допустимі суми ризику під час інвестування, а також можливу прибутковість заходів;
  • отримати оцінку реальної необхідності інвестицій цьому етапі розвитку підприємства міста і оцінити наявність всіх необхідних інструментів реалізації інвестиційного плана;

Види інвестиційної оцінки

Інвестиційний аналіз розрізняють:

За типом інвестицій:

  • Аналіз капітальних інвестицій, тобто вкладень у реконструкцію, будівництво нових виробничих об'єктів, технічне переозброєння чи диверсифікацію компанії. 
  • Аналіз фінансових інвестицій, тобто покупки цінних паперів – акцій, векселів, облігацій. 

По об’єкту аналізу:

  • Аналіз підприємства у цілому, без вичленування із неї окремих підрозділів чи напрямів господарську діяльність. 
  • Аналіз окремих інвестиційних подій. Зазвичай застосовуються у випадках, коли необхідно фінансувати локальні проекти, наприклад, купівлю обладнання, проведення досліджень з метою вдосконалення продукції тощо.

За періодами аналізу:

  • Передінвестиційний - це аналіз на етапі від попереднього дослідження до прийняття остаточного рішення про вкладення в той чи інший проект. 
  • Поточний, або оперативний — проводиться для контролю відповідності поточних показників плановим та для оперативного коригування інвестиційної діяльності. 
  • Постінвестиційний або ретроспективний аналіз за обраний звітний період — місяць, квартал або рік. 

За обсягом аналітичного дослідження:

  • Повний аналіз. Він проводиться з метою вивчення всіх аспектів інвестиційної діяльності підприємства, а також всіх параметрів інвестиційних позицій підприємства.
  • Трендовий, або тематичний аналіз обмежується вивченням окремих напрямів інвестиційної діяльності — стану інвестиційного портфеля, ефективності реалізації окремих проектів, оптимальності формування джерел інвестиційних ресурсів і так далі.

По глибині аналітичного дослідження:

  • Експрес-аналіз, або укрупнений аналіз. Для нього використовуються стандартні алгоритми розрахунку основних аналітичних показників інвестиційної діяльності компанії на основі даних фінансової звітності за той чи інший період.
  • Фундаментальний аналіз. Являє собою факторне дослідження показників динаміки обсягів інвестиційної діяльності.

З організації процедури:

  • Внутрішній аналіз проводиться власними інвестиційними менеджерами компанії разом із її власниками. 
  • Зовнішній аналіз проводять працівники аудиторських фірм, банків, страхових компаній з метою вивчення результатів правильності відображення результатів інвестиційної діяльності.

Етапи та методи проектного аналізу інвестицій

Етап 1. Аналіз ефективності інвестиційного проекту. З погляду класичного фінансового аналізу, існує єдиний критерій оцінки ефективності — наявність або відсутність прибутку від проекту. 

Етап 2. Аналіз ризиків – невід'ємна частина будь-якого інвестиційного аналізу. Під інвестиційним ризиком розуміють настання несприятливої події, в результаті якої реалізація проекту може опинитися під загрозою. 

Методи аналізу інвестиційних проектів

  1. Горизонтальний, чи трендовий, метод. У процесі використання цього методу проводиться розрахунок темпів зростання інвестиційних показників за певний час — місяця, кварталу чи року. 
  2. Вертикальний, чи структурний, метод. У процесі цього аналізу розраховується питома вага окремих показників інвестиційної діяльності підприємства. 
  3. Порівняльний метод є розгляд та зіставлення однакових показників у різних групах. Наприклад, порівняння даних інвестиційної діяльності компанії та середньогалузевих показників або звітних показників із плановими. 
  4. Коефіцієнтний метод виходить з розрахунку співвідношення різних абсолютних показників інвестиційної діяльності підприємства між собою. 
  5. Інтегральний спосіб. Зазвичай використовується для придбання цінних паперів для формування обсягу чистих вкладень в об'єкт інвестування. 

Вибір методу аналізу інвестиційної діяльності залежить від цього, які саме показники потрібно досліджувати під час процедури. Нерідко оцінювачі використовують усі методи аналізу одночасно, особливо у випадках, коли потрібно отримати комплексну картину.

*На правах реклами


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині за новими правилами розмитнили 1386 автомобілів
Наступна новина Україна відправила до ЄС першу частину опитувальника щодо членства. Готують другу
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні