Що треба знати про нові правила проїзду в луцькому транспорті

Що треба знати про нові правила проїзду в луцькому транспорті

Луцьк невдовзі перейде на автоматизовану систему оплати за проїзд у маршрутках та тролейбусах. Для цього у міській раді розробили проект правил користування міським пасажирським транспортом.

Громадське обговорення проекту відбулося 27 вересня.

«Перший» зібрав найголовніше, що треба знати про ймовірні зміни у пасажирських перевезеннях.

Для чого місту автоматизована система?

За словами начальника управління транспорту та зв’язку Володимира Степанова, завдяки автоматизованій системі вдасться зробити фінансові потоки перевізників прозорими та зібрати достовірні дані про те, скільки людей їздить і скільки з них – пільговики. 

Також спроститься формування тарифу, оскільки не потрібно буде залучати додаткові ресурси та час для обстеження пасажиропотоку.

Як здійснюватиметься оплата за проїзд?

Щоб проїхатись у транспорті, пасажиру буде потрібен квиток, електронний квиток, безконтактна банківська картка або NFC (технологія бездротового зв'язку, яка дозволяє передавати дані між смартфоном та платіжним терміналом), які будуть завалідовані, а пасажир отримає квиток про успішну реєстрацію.

Якщо у транспорті будуть стаціонарні валідатори, то пасажир самостійно оплачуватиме проїзд. Якщо людина володіє NFC-технологією, вона торкатиметься своїм смартфоном до валідатора, який зчитуватиме інформацію, перевірятиме наявність коштів для оплати проїзду та стягуватиме ці кошти.

Що робити, якщо пасажир не матиме електронного квитка, безконтактної банківської картки чи технології NFC?

Пасажир, який не матиме електронного квитка, безконтактної банківської картки чи технології NFC, зайшовши у транспортний засіб, зобов’язаний буде одразу ж оплатити вартість проїзду водію та отримати квиток.

Деякий час у маршрутках можна буде розрахуватись і готівкою, і безготівковими методами, але згодом планують перейти повністю на другий варіант. При цьому пасажир без електронного квитка, безконтактної банківської картки чи технології NFC не матиме права заходити у транспортний засіб, в якому не можна розрахуватись готівкою. Такі маршрутки та тролейбуси будуть відповідно позначатись.

Пасажир матиме змогу придбати чи отримати відповідний електронний квиток та поповнити його у пунктах видачі, продажу та поповнення електронних квитків, які розміщаються на території міста, зокрема на зупинках громадського транспорту чи неподалік від них, на автостанціях та залізничному вокзалі.

Як будуть їздити пільговики?

Представники усіх пільгових категорій матимуть персоніфіковані картки. Якщо при поїздці квиток буде відсутній, треба буде платити повну вартість проїзду.

Як правильно перевозити багажі?

Щоб перевезти багаж, треба буде оплатити вартість разової поїздки. Це повинні будуть робити навіть пільговики.

Під поняття «багаж» підпадають предмети пасажира, розмір яких становить більше, ніж 60 х 40 х 20 сантиметрів або вагою понад 30 кілограмів, а також довгомірні предмети завдовжки більше 150 сантиметрів та діаметром понад 10 сантиметрів.

Не потрібно буде додатково оплачувати за перевезення велосипеда, лиж, дитячого та інвалідного візків, дрібних звірів і птахів у клітках, собак у намордниках і з повідками та котів з пред'явленням відповідних документів на них.

Чи можна оплатити за кількох людей? 

Пасажир може заплатити вартість проїзду за іншого пасажира, однак той не має права подорожувати самостійно без володільця засобу оплати. Таким чином хочуть унеможливити передачу використаних квитків від одного пасажира до іншого.

Що робити, якщо поїздка пасажира переривається?

Якщо транспортний засіб під час їзди ламатиметься, пасажир пересідатиме на інший того ж виду, який ітиме наступним за графіком. При цьому він повторно не сплачуватиме за проїзд. 

Якщо людина не зможе доїхати до пункту призначення через дорожньо-транспортну пригоду, погану дорогу, ремонти, акції протесту, відсутність електроенергії чи обрив контактного проводу, то перевезення зупинятиметься без будь-яких зобов’язань перед пасажиром.

Які вимоги до водія?

Під час руху водій не повинен розмовляти з пасажирами чи по мобільному телефону, в т. ч. за допомогою аксесуарів (це обмеження не стосується підтримання зв'язку із диспетчером), їсти, пити, палити, слухати радіоприймач та магнітофон.

Водій не повинен від'їжджати від зупинки з відчиненими дверима чи відчиняти їх, доки не настала повна зупинка.

Посадка та висадка пасажирів має здійснюватись винятково на зупинках громадського транспорту.

Коли запрацюють правила?

Точна дата невідомо, оскільки над проектом тривають напрацювання.

Протягом двох тижнів у міську раду можна буде надіслати свої зауваження та пропозиції до проекту. 28 вересня та 2 жовтня о 10:00 у ЦНАПі відбудуться громадські обговорення проектів рішень «Про оголошення конкурсу на відбір оператора електронних систем у м. Луцьку», «Про затвердження Положення про оператора електронних систем у м. Луцьку», «Про затвердження примірного договору про організацію та обслуговування електронних систем в громадському транспорті м. Луцька».

Управління транспорту та зв’язку Луцької міської ради обіцяє врахувати зауваження перевізників та податківців, тож цей варіант проекту ще не остаточний.

Текст та фото: Наталя ХВЕСИК (Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Показали, як будують котельню на Боженка у Луцьку. ФОТО
Наступна новина Невдоволена ремонтом вулиці лучанка посварилася з комунальниками. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини