Паніка навколо коронавірусу. Що це за хвороба? Чим небезпечна? Чи варто боятися українцям?

Паніка навколо коронавірусу. Що це за хвороба? Чим небезпечна? Чи варто боятися українцям?

У Китаї виявили новий, небезпечний вид коронавірусу. «Перший» зібрав усю перевірену інформацію, аби допомогти усім розібратися і відділити правду від домислів. 

Коронавірус – що це таке?

Коронавіруси – це велика родина вірусів, які можуть спричиняти як легкі захворювання типу застуди, так і серйозні, як, наприклад, атипова пневмонія.

В основному, коронавірусами заведено вважати віруси інфекційного бронхіту птахів, хоча в цю родину входять і коронавіруси людини. 

«Залишається багато незрозумілих і невідомих моментів. Однак, ми знаємо, що хвороба може передаватися через інфіковану людину. Надходять повідомлення про нові випадки захворювання в Китаї та інших країнах, тож ми робимо висновки, що вірус буде поширюватись», – розповів керівник благодійної організації Wellcome Trust Джеремі Фаррар.

Звідки взявся вірус?

Такі коронавіруси вперше були ідентифіковані в середині 1960-х років. Разом з новим штамом коронавірусу, який зараз активно поширюється в Китаї та інших країнах, їх існує вже сім.

Новий штам коронавірусу поки відомий під назвою 2019-nCOV. Спалах пневмонії, викликаної цим досі невідомим збудником, зафіксували в китайському місті Ухань у грудні 2019 року.

Науковці припускають, що це вірус тієї самої родини, що і той, який спровокував епідемію атипової пневмонії в Китаї десять років тому. Ймовірно, розповсюдження почалося із місцевого ринку морепродуктів, де також продавали живих тварин.

Як він себе проявляє?

Серед ознак інфекції респіраторні симптоми:

  • лихоманка,
  • кашель,
  • задишка 
  • ускладнене дихання.

Він передається від людини до людини. Експерти вважають, що інкубаційний період триває близько двох тижнів. Найбільша його небезпека – атипова пневмонія, яка складно піддається лікуванню. 

Що роблять у Китаї, аби захиститися? 

У Китаї вилікували вже 36 людей, інфікованих новим коронавірусом.

Через спалах нового коронавірусу закликали жителів уже 13 міст у провінції Хубей не залишати межі населених пунктів. У провінції Хейлунцзян, що межує з Росією, від вірусу померла 26 людей.

Поки що у Китаї проводять дослідження вірусу, всі інфіковані перебувають під пильним наглядом лікарів.

Масова паніка спричинена й тим, що на початку 2000-х схожа недуга вже проходила землями Китаю. Тоді захворіло 8 тисяч людей у 26 країнах й вірус забрав 700 життів з різних країн.

В Ухані, де було зареєстровано найбільшу кількість випадків захворювання, збудують лікарню на 1000 ліжок у стилі установи, яку в Пекіні побудували під час епідемії атипової пневмонії. Лікарню побудують на ділянці площею 25 тис. кв. м і мають відкрити 3 лютого.

Де ще зафіксували коронавірус?

Раніше у США зафіксували перший випадок захворювання на новий коронавірус. Також в Росії в ніч з 21 на 22 січня госпіталізували пасажирку літака з Китаю в аеропорті Хабаровська з підозрою на коронавірус. В Азії випадки захворювання були виявлені в Тайвані, Південній Кореї, Таїланді і Японії.

Чому цей вірус може поширитися світом?

Кожної зими Китай переживає одну з найбільших масових міграцій у світі у зв'язку з Китайським новим роком. США та більшість азійських країн вже посилили обстеження мандрівників з Ухань, а ВООЗ попередила лікарні про можливість зростання пацієнтів.

А що в Україні?

В Україні були зафіксовані три підозри на зараження. Після досліджень у двох людей підозри не справдилися. Щодо третьої особи результатів меддослідження ще немає. 

21 січня МОЗ України попередив Державну прикордонну службу України про можливість спалаху та надав рекомендації по виявленню інфекції. Виходячи з інформації, яка нині доступна, ВООЗ поки що не рекомендує обмежувати подорожі чи торгівлю. Країнам рекомендують зміцнювати готовність до надзвичайних ситуацій зі здоров'ям відповідно до Міжнародних правил охорони здоров'я.

Як вберегтись? 

Поки ВООЗ не надав якихось специфічних рекомендацій мандрівникам, тільки загальні.

Регулярно мийте руки з милом;

  • Закривайте ніс та рот, коли чхаєте;
  • М'ясо, яйця та риба повинні термічно оброблятись;
  • Мийте фрукти та овочі;
  • Уникайте тісного контакту з будь-ким, хто проявляє симптоми респіраторних захворювань, такі як кашель і чхання;
  • Уникайте диких тварин та не відвідуйте ферми;

Поки про конкретне лікування не говорять. Відомо, що лікують коронавірус лише симптоматично. Але вчені почали розробляти вакцину проти вірусу. Втім, випустять її не раніше, аніж через рік.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинянам розповіли, як захиститись від небезпечного китайського вірусу
Наступна новина Третину луцького сміття сортують і продають. Уже заробили 1,6 мільйона, – кажуть комунальники
Останні новини
Схожі новини