Третину луцького сміття сортують і продають. Уже заробили 1,6 мільйона, – кажуть комунальники

Третину луцького сміття сортують і продають. Уже заробили 1,6 мільйона, – кажуть комунальники

Пам’ятаєте, як півтора роки тому у Луцьку почали встановлювати контейнери окремо для вологого сміття і окремо – для сухого? Лучани й досі не дуже старанно дотримуються такого примітивного сортування відходів, проте воно дало свої перші результати.

У відповіді на інформаційний запит комунальники повідомили, що торік вдалося відсортувати третину усього міського сміття. Здавши його, заробили 1,6 мільйона гривень.

Що і як сортують?

Наприкінці 2018 року у Луцьку на вулиці Трункіна запустили сміттєсортувальну лінію. Сюди комунальне підприємство «Луцькспецкомунтранс» звозить відходи, зібрані із контейнерів, призначених для сухого сміття.

Привезене скидають у спеціальний сепаратор, який розриває сміттєві пакети та відсіює дрібні відходи. Решта сміття йде на лінію сортування, яке працівники вручну розбирають.

Зокрема, відбирають:

– ПЕТ-відходи;

– склобій, металобрухт, алюмінієві банки;

– макулатуру;

– металобрухт.

Спресовані тюки із відсортованим сміттям комунальники продають.

Розділяти сухе і вологе сміття – найпростіше сортування, яке допоможе розвантажити сміттєзвалища і при цьому – заробити в бюджет
Та, на жаль, не всі лучани розуміють, що означає «сухе сміття». У контейнер скидають все підряд

Які обсяги вдається сортувати?

За 2019 рік на Трункіна відсортували 88,5 тис. м3 твердих побутових відходів.

Загалом це – трохи більше десятої частини від того, що торік потрапило на міське сміттєзвалище у Брищі.

Нагадаємо, ситуація на полігоні твердих відходів у Брищі – близька до критичної. Сміттєзвалище переповнене більш, ніж вдвічі, старий полігон не рекультивований, а фільтрат від сміття почав заражати підземні води. Екологи загрожують закрити звалище. Більше про це можна прочитати тут 👇 👇👇

«На сміттєзвалище у Брищі ми приймаємо не тільки міське сміття, а й з сусідніх сіл. Тому якщо відмінусувати нелуцькі відходи, а також – те, що не піддається сортуванню і великогабаритне, наприклад, будівельне сміття, думаю, ми за рік відсотували десь третю частину викинутого у луцькі смітники», – прокоментував директор КП «Луцькспецкомунтранс» Валерій Кузьмич.

Виходить, за словами посадовця, Луцьк продукує до 300 тисяч кубів побутового сміття (нагадаємо, разом із відходами з сіл загалом на Брище торік скинули 800 тисяч тонн сміття).

До слова, щомісяця об’єми відсоткованого збільшувались: якщо у січні результат був трохи більше тисячі кубів, то у червні – 8,4 тис. кубів, а в грудні – 14 тис. кубів.

Сміттєзвалище на Брищі перевантажене. Фільтрат від сміття потрапляє в грунтові води

Кому продають відсортоване сміття?

Загалом луцькі комунальники заробили від продажу відсортованих відходів 1,6 млн. грн.

Вторсировину із луцького сміття купують два підприємці – ФОП Гусаков Р.С. і ФОП Майборода М.І., а також ТОВ «Вторма-Волинь» та ТОВ «ПКФ Євростар».

Гусаков Роман Сергійович зареєстрований як підприємець із 2005 року у місті Обухів Київської області. Основний вид діяльності – торгівля відходами і брухтом. Крім того, Роман Гусаков є керівником та співзасновником фірми із такою ж спеціалізацією – ТОВ «Торговий дім «Саладіс».

Майборода Михайло Іванович працює підприємцем із 2007 року, основний вид діяльності – роздрібна торгівля поза магазинами, проте серед іншого зареєстроване і «збирання безпечних відходів». До слова, Михайло Майборода – чоловік Вікторії Майбороди, керівниці Департаменту соціальної політики Луцької міськради.

ТОВ «Вторма-Волинь» зареєстрували у 2014 році після того, як всеукраїнську мережу подібних компаній придбав київський бізнесмен Сергій Ліщенко, пишуть «Наші гроші». До цього в нашому регіоні сміття збирала фірма «Вторма-Луцьк» і її пов’язували із інвесторами зі сфери впливу фінансово-олігархічної групи «Приват».

ТОВ «ПКФ Євростар» – рівненська фірма, зареєстрована у 2009 році, що займається відновленням відсортованих відходів. Засновниками є громадянин Білорусі Олександр Снітко та рівненчанка Іванна Ошманіна.

Найкраще лучанам вдається сортувати ПЕТ-пляшки
А так виглядає вміст ще одного смітника, призначеного для сухого сміття. Відсортувати таке, погодьтесь, непросто

Економіка поки «шкутильгає»

В ініціативі сортування сміття у Луцьку поки – очевидні екологічні «плюси», проте надто слабкі фінансові результати.

Заробивши від продажу відсортованого сміття 1,6 млн грн, на зарплати сортувальникам витратили майже вдвічі більше.

Загалом роботу сортувальної лінії на Трункіна забезпечує 30 працівників. Із них – 19 сортувальників, 3 пресувальники готової продукції, 2 машиністи дорожньо-транспортних машин, 2 водії та 4 сторожі.

Загальний фонд виплаченої зарплати за 2019 рік – 2,4 млн грн.

Крім того, щоб закупити обладнання, витратили 5,89 млн грн.

Незабаром для сортування луцького сміття планують запустити ще один мобільний сортувальний комплекс на полігоні у Брищі. Його придбали в січні 2019 року за 8,8 млн грн, проте монтувати почали лише в середині листопада.

Як запевнив Валерій Кузьмич, процес виявився складнішим, ніж планували, проте є ймовірність, що стартовий пуск комплесу відбудеться уже до кінця цього місяця.

На Брищі планують запустити ще одне сортувальне обладнання
Саме обладнання купили ще рік тому. Обіцяють розібратися вже до кінця січня

Текст і фото: Людмила ЯВОРСЬКА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Паніка навколо коронавірусу. Що це за хвороба? Чим небезпечна? Чи варто боятися українцям?
Наступна новина На Волині на карантин закрили п'ять навчальних закладів
Останні новини
Схожі новини