Чому переобирають Коцана? Шість найважливіших питань про вибори ректора СНУ

Чому переобирають Коцана? Шість найважливіших питань про вибори ректора СНУ

У Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки вперше за сім років готуються до виборів ректора. 20 листопада тут обиратимуть нового очільника. Пояснюємо, як відбуватимуться вибори, хто зможе проголосувати і чи має шанси залишитись на посаді Ігор Коцан.

Чому оголосили вибори

Конкурс на заміщення посади ректора СНУ ім. Лесі Українки оголосили у Міністерстві освіти та науки. У наказі посилаються на завершення терміну дії контракту попереднього ректора Ігоря Коцана.

Чи може залишитись на посаді Ігор Коцан

Ігор Коцан очолює виш безперервно протягом 14 років – з 2005 року. За його плечима – дві семирічні каденції. Однак, за новим законом «Про вищу освіту», ухваленим у 2014 році, каденція керівника університету триває 5 років. При цьому одна людина не може перебувати на цій посаді більше, ніж два терміни.

Теоретично Ігор Коцан свої каденції вже відпрацював. Однак, закон зворотньої дії немає, тож початком першої каденції посадовця можна вважати 2014 рік. Саме тому він має право йти на вибори і працювати ректором ще п’ять років.

Хто хоче бути ректором

Багаторічний очільник вишу Ігор Коцан;

Перший проректор, проректор з адміністрування та розвитку Анатолій Цьось;

професор кафедри кримінального права і процесу Національного університету «Львівська політехніка» Олександр Колб;

завідувачка кафедри міжнародних відносин і регіональних студій СНУ Наталія Коцан; 

доцент кафедри теорії літератури та зарубіжної літератури СНУ Тереза Левчук; 

декан факультету історії, політології та національної безпеки Анатолій Шваб;

доцент кафедри культурології та менеджменту соціокультурної діяльності Віктор Шостак.

Детальніша інформація про кандидатів тут.

Де і коли будуть вибори

Ректора обиратимуть таємним голосуванням 20 листопада з 09:00 до 15:00 у корпусі історичного факультету (на вулиці Шопена, 24).

Вибори вважатимуться такими, що відбулися, якщо участь у них взяли більше 50 відсотків від тих, хто має право голосувати.

Хто зможе обирати ректора

Брати участь у виборах може кожен науковий і педагогічний штатний працівник вишу, представники інших штатних працівників та студентів, які також обираються на таємних виборах.

При цьому науковців і педагогів повинно бути щонайменше 75%, інших працівників – до 10% студентів – не менше 15% від загального числа виборців.

Переможе той, хто набере більше 50% голосів. Якщо усі кандидати набрали менше половини голосів, за тиждень проводять другий тур виборів. До нього потрапляють двоє лідерів першого туру.

Як агітують кандидати

Учасникам виборчих перегонів дозволено зустрічатись з працівниками та студентами вишу під час кампанії. Зі слів завідувачки кафедри теорії літератури та зарубіжної літератури Марії Моклиці, двоє претендентів – Ігор Коцан та Анатолій Цьось активно користуються цією можливістю.

«Раніше прохачі до ректора йшли: дайте одне, друге, десяте – на всіх не настачишся. Тепер навпаки: ректор шукає, кого б ото благами наділити. Приходить на факультет (геть усі обійшов – власними ногами) і прямо, щиро та відверто питає: «Чого вам, дорогенькі, бракує? Комп’ютерів? Та нема питань, беріть хоч сто! Видавництва бракує? Було ж… тобто буде! Зарплати малі? Так доплатимо! Посаду? Та вибирайте, яку хочете!»… Пан Проректор виявився не менш щедрим, аніж Ректор. Принаймні, у величенькій за обсягом програмі і на зустрічах з колективами факультетів Золоті Гори і Райдужні Перспективи окреслені дуже звабливо», - написала професорка на своїй сторінці у Фейсбуці.

Також Ігор Коцан залучає на свою підтримку відомих людей. Зокрема, на електронні скриньки ЗМІ надійшла заява футболіста Артема Федецького, в якій він підтримує кандидата.

Решта претендентів ведуть кампанію здебільшого у соцмережах.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Лучан запрошують весело відсвяткувати новорічні корпоративи
Наступна новина 85-річна волинянка вручну шиє ковдри для бійців на Сході
Останні новини
Схожі новини