Що змінилося з 1 квітня для пацієнтів, які не уклали декларацію із сімейним лікарем

Що змінилося з 1 квітня для пацієнтів, які не уклали декларацію із сімейним лікарем
Фото ілюстративне

Тим, хто ще не уклав декларацію із сімейним лікарем, радять якнайшвидше це зробити. Після першого тижня квітня без декларації такі пацієнти не зможуть безоплатно прийти до нього на прийом.

Платного прийому в центрах первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) наразі немає. Отже, без декларації можна отримати лише невідкладну допомогу, планову (якщо ви захворіли на ГРВІ, наприклад) – ніяк. Цю інформацію Українській правді. Життя підтвердила Національна служба здоров’я.

Кінцевого терміну укладання декларації немає, і можна зробити це будь-коли, однак без декларації пацієнтові нададуть лише невідкладну допомогу.

Україна почала працювати за новим принципом надання первинної меддопомоги: «гроші йдуть за пацієнтом».

Пацієнт обирає свого сімейного лікаря, педіатра чи терапевта, а Національна служба здоров'я платить кошти за договором у той заклад, де працює лікар.

«Щоб перехід на нову модель відбувався поступово і без ризиків, певний час діяла оплата і за так званим зеленим списком (тобто за пацієнтів, які уклали декларацію), і за червоним (за тих, хто не обрав свого лікаря).

Але останнім часом спостерігається висока динаміка укладення декларацій, заклади демонструють високі показники.

Наприклад, у Червонограді свого лікаря обрали уже 92% жителів, у Василькові – 86%. У Вінницькій області рівень укладення декларацій – 78%, в Сумській – 75%, у Хмельницькій – 73,8%.

Тому вирішено припинити оплати за червоним списком з 1 квітня. Це має стати стимулом для переходу на нову, більш ефективну модель оплати. Мова не йде про економію коштів, а про їхнє ефективне використання», – йдеться в роз’ясненні НСЗУ.

Відомство пояснює, що заклади з високим рівнем укладення декларацій різниці в оплаті не відчують.

Ті ж медзаклади первинки, які ще недостатньо попрацювали для укладання декларацій, повинні будуть активніше це робити.

«Якщо в закладі склалася ситуація, коли лікарів не вистачає, потрібно звернутися до власника закладу – місцевої влади – і вжити заходів, аби забезпечити достатню кількість сімейних лікарів, педіатрів та терапевтів. Аби кожен пацієнт міг обрати собі лікаря.

Пацієнти ж повинні зрозуміти: точкою входу в систему надання безоплатних медичних послуг є декларація про вибір лікаря», – роз’яснює НСЗУ.

Адже якщо пацієнт не обрав лікаря, не уклав з ним декларацію, незрозуміло, куди мають піти кошти від держави.

Отже, щоб скористатися гарантованим безоплатним  пакетом послуг на первинній ланці, пацієнт має підписати декларацію.

Вона потрібна і для того, щоб отримати рецепт на «Доступні ліки», адже з 1 квітня рецепт на ліки за цією програмою будуть виписувати лише лікарі первинки і лише через електронну систему.

«Пацієнт, який не підписав декларацію, не залишиться без медичної допомоги. Якщо людина перебуватиме у невідкладному стані, тобто її життю та здоров’ю загрожуватиме небезпека або значна шкода, їй нададуть допомогу у кожному закладі первинної допомоги», – обіцяють у відомстві.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У ЦВК опрацювали понад 95% протоколів
Наступна новина Історія дня на Першому: кого вітати 2 квітня
Останні новини
Схожі новини