Сенат Польщі підтримав скандальний закон про заборону «бандерівської ідеології»

Сенат Польщі підтримав скандальний закон про заборону «бандерівської ідеології»

Польський Сенат близько 3 годин ночі прийняв без поправок закон про інститут національної пам'яті Польщі, який передбачає кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів, і твердження, що поляки брали участь у Голокості.

Сенат Польщі близько третьої ночі у четвер прийняв без поправок закон про Інститут національної пам'яті Польщі, в якому передбачено кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків.

За прийняття цього законопроекту проголосували 57 сенаторів, в основному правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS), проти - 23 сенатори опозиційних сил, а двоє сенаторів утрималися, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Упродовж дня у Сенаті спочатку у комісіях, а потім на засіданні верхньої палати парламенту велася бурхлива дискусія щодо того, яким буде зміст цього закону.

Депутати опозиції наполягали, що цей законопроект є невдалим і його потрібно змінити, оскільки він запроваджує цензуру в Польщі на ведення дискусій у питанні провини поляків за злочини під час Другої світової війни і погіршує відносини з іншими країнами, зокрема Ізраїлем та США.

Водночас, провладні депутати наполягали, що законопроект потрібно прийняти із запропонованими поправками, аби уникнути ситуацій, коли Польщу і польський народ безпідставно звинувачуватимуть у злочинах проти євреїв у роки війни.

Нагадаємо, що 26 січня Сейм Польщі проголосував за законопроект, яким заборонив у країні пропаганду "ідеології українських націоналістів". Новий закон вводить можливість відкриття кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують вчинення злочинів українських націоналістів та українських формувань, які співпрацювали з третім рейхом.

МЗС України висловив глибоке занепокоєння фактом прийняття Сеймом цього закону. Українська сторона закликала польську до відкритості та конструктивності у подальшому розвитку українсько-польських відносин.

У МЗС Польщі відповіли, що законодавчий розгляд цього питання ще не завершено. Водночас, у польському міністерстві підкреслили, що положення цього закону не розповсюджуватимуться на наукову і мистецьку діяльність.

Зміни до цього законопроекту також призвели до дипломатичного скандалу між Польщею та Ізраїлем. На переконання Єрусалиму, цей законопроект є поганим, оскільки забороняє критику поляків, які могли бути причетними до вбивств євреїв під час Другої світової війни.

Варшава відкидає звинувачення, наполягаючи, що йдеться лише про захист доброго імені Польщі і поляків і відкидання безпідставних звинувачень про участь поляків у Голокості.
 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині зліпили майже 300 кг вареників для воїнів АТО. ФОТО
Наступна новина Невідомі в Луцьку порізали шини в автомобіля та зникли з місця події. ФОТО
Останні новини
Схожі новини