Серед перших - ріелтор з Ковеля Інна Тимофєєва: «Мої продажі розпочинаються зі слова «ні»

Серед перших - ріелтор з Ковеля Інна Тимофєєва: «Мої продажі розпочинаються зі слова «ні»

Власник та директор агентства нерухомості «Будова» Інна Тимофєєва протягом останніх шести років допомагає купувати та продавати квартири в Ковелі. Вона – справжній профі, адже на кожне побажання клієнта – у неї знайдуться десятки варіантів житла.

Загалом житловий фонд Ковеля, зі слів ріелторки, до останнього часу нічим не вирізнявся від радянських часів. А от із появою новобудов ринок нерухомості «заворушився».

То що ж купують та продають у місті залізничників, що пропонують прийдешні забудовники та яка вартість житла, «Перший» розпитував у Інни Тимофєєвої в інтерв’ю для рубрики «Серед перших».

Власниця та директор агентства нерухомості «Будова» Інна Тимофєєва

- Робота ріелтора важка?

- Вона стресова, але дуже цікава. Бо для людей купівля нерухомості - дуже важлива справа. На жаль, в нашій країні квартира чи будинок - це основний актив, і процес купівлі або продажу нерухомості може відбутися один раз у житті або не відбутися взагалі.

- Бо квартира – то на все життя, хіба ні?

- У нас в країні, на жаль, може бути і так. Але ситуація зараз міняється. І я надіюсь, що в нас буде так, як в США. Там люди не прив’язується до житла, тому міняють його кожні 5-6 років. У них інший менталітет - люди швидше прив’язуються до роботи, якщо вона їм подобається, то вони і живуть поряд. Для американців не складає проблеми змінити штат, вони роблять це з легкістю.

Крім того, практично кожна американська сім’я має власного ріелтора, - це щось подібно до того, як мати сімейного лікаря. Ріелтор знає усю історію цієї родини і тим більше їхні вподобання, що полегшує процес підбору нерухомості. Україні далеко ще до цього.

- Повертаючись до українських реалій, яка ситуація із нерухомістю в Ковелі?

- Чотири роки тому у Ковель прийшли забудовники, які почали будувати сучасне якісне житло. Бо до цього часу те, що будували у Ковелі, важко назвати сучасним (сміється, - авт.). Ми довий час «варилися» в «хрущах».

А коли ПМК-19 почало перше будівництво комплексу «Аркада» в Ковелі, то я з радості кожні два-три дні заглядала крізь шпарини в огорожі – чи дійсно там ведеться будівництво.

Після нього вже через рік до Ковеля масово пішли забудовники: «Луцьксантехмонтаж», «Інвестор», зараз – компанія з Івано-Франківська.

Новобудови – це моя любов, і я тішилася з того, що отримала змогу їх продавати. Новобудови - це правильне комфортне житло. Не кажу, що «хрущовки» чи квартири з покращеним плануванням неправильні, вони – правильні, але, на мою думку, якщо є можливість купувати в новобудовах, то її не можна впускати.

Зізнаюсь вам, що мої продажі розпочинаються зі слова «ні»! Наприклад, телефонують і кажуть, що шукають квартиру на вторинному ринку. Я ж пропоную розглянути варіант новобудов. Як тільки клієнт каже «ні», я одразу починаю допитуватися, чому.

Люди наслухалися всіляких дурниць і бояться купувати в новобудовах.

- То хто ж зводить новобудови в Ковелі?

- Зараз у Ковелі є п’ять новобудов, одна з яких – «Ковельська Голландія» (забудовник «Луцьксантехмонтаж №536») вже повністю продана. Ще у трьох – «Аркада», ЖК «40 років Перемоги» та у «Парковому кварталі» залишилося мало квартир, які ми допродуємо. Один об’єкт будується івано-франківськими забудовниками за новою технологією. До них ми поки приглядаємось.

Читайте також: Радісні обличчя та подарунки: у Ковелі презентували ЖК «Парковий квартал». ФОТО

- Побутує думка, що краще купувати квартиру б/у, бо в ній можна жити одразу, а ремонт робити поступово. Яка ваша думка щодо цього?

- В деяких випадках це ідеальне рішення. Коли треба терміново житло, саме ця локація і немає ні часу, ні коштів на новобудови.

Люди купують квартири на емоціях і не завжди помічають недоліки. Бо, виявляється, там підлога крива, а там ще щось не так, і починають все дерти і робити ремонт. Тому я завжди кажу, якщо хочете купувати житло, найміть ріелтора. Ми бачимо нерухомість іншими очима, ми професійно проведемо переговори по ціні та безпечно укладемо угоду. Ріелтор - це довірена особа, яка захищає ваші інтереси. Це ваш щит, за яким ви у безпеці від необачних кроків в нерухомості.

Якщо мова йде про новобудову, то там не треба нічого дерти і виносити, а лише заносити (сміється, - авт.). Стіни, підлога підготовлені… Знаю, що в однокімнатній квартирі ремонт робиться за три тижні.

Є ще такі тонкі натури, які відчувають ауру в помешканні, і їм я не рекомендую купувати квартири б/у. Новобудова для них – ідеальний варіант: там ще ніхто не жив і ти починаєш життя в цій квартирі з чистого листа.

- Які райони Ковеля є «козирними» і чи пропонують в них нове житло?

- Є любителі «двіжу», або бізнес в них такий, то вони зазвичай обирають привокзальний район, центр міста. Але якщо зважати на планування, то в цих районах гарних квартир нема. Це вторинний ринок, але є люди, які люблять центр і їх нізащо не перетягнеш жити в інший район.

Близьким до центру є спальний район «Черьомушки», житло в якому складається наполовину з «хрущівок» і квартир з покращеним плануванням.

Дуже популярним районом є вулиця Володимирська. Це теж спальний район і він близький до центру Ковеля. Той, хто любить ходити пішки, може за лічені хвилини дістатися центру міста, перейшовши через дамбу. В цей район гарний доїзд з будь-якої точки Ковеля і у ньому хороша інфраструктура.

Чудовим комплексом в цьому районі є «Парковий квартал». Мікрорайон спокійний, а сам житловий комплекс дуже відрізняється якістю будівництва та благоустроєм території. Такого в Ковелі більше нема. Чого вартий лише дитячий та спортивний майданчик!

Читайте також: Оригінальний дитячий майданчик та освітлення: як зустрічає весну «Парковий квартал». ФОТО

Люди дуже люблять «Парковий квартал». Я вже помітила таку тенденцію, що той, хто побачив «Парковий квартал», більше не піде в жоден інший житловий комплекс.

Сільмаш – район менш популярний, але тим не менше комплекс «Ковельська Голландія», який там розташувався, повністю розпроданий.

- Яка вартість квадратного метра житла у Ковелі на вторинному ринку та в новобудовах?

- Особливої різниці між ними немає. 11 000 - 11 500 гривень за квадратний метр. Наші люди ніколи не переводять вартість житла у квадратні метри, думаючи, що помешкання на вторинному ринку дешевше. Це дуже велика помилка.

Наприклад, однокімнатна «хрущівка» коштує 15 тисяч доларів. За цінами новобудов вона мала б коштувати 12 тисяч доларів. При тому, що там треба «зносити» старий ремонт, немає індивідуального опалення, сучасного під’їзду та благоустрою.

Буває таке, що на вторинному ринку трапляються гарні квартири з ремонтом, то вартість доходить і до 600 доларів за «квадрат». Якщо там справді якісний ремонт, то це вигідна інвестиція.

- В Україні почали діяти програми кредитування купівлі житла. На вашу думку, попит на нерухомість від цього зріс?

- Я б не сказала, адже люди ще бояться кредитування. Добре, що рік тому банки почали надавати іпотеку. Зараз її вже можна оформити в «Кредобанку», «Приватбанку», «Ощадбанку» «Укргазбанку»…

Читайте такожЖитло в іпотеку: чим це вигідно і скільки доведеться платити

Але, якщо забудовник може собі дозволити надати житло в кредит, то таким моментом треба користуватися. Це безвідсотково і без прив’язки до курсу долара. І не треба бігати по родичах (сміється, - авт.).

Цей рік дуже жвавий на ринку нерухомості  не лише для Ковеля. Я спілкуюся з багатьма ріелторами з інших міст і така ж ситуація по всій Україні. Враховуючи економічну та політичну ситуацію в країні ціни «спали» і зараз ідеальний час купувати нерухомість..

Текст: Ірина КОСТЮК (Перший)

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ (Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина З Луцькради йде депутат
Наступна новина Влад Яма дасть майстер-клас у Луцьку
Останні новини
Схожі новини