«Серед ухвалених рішень немає неуспішних. Є непопулярні», – депутат Волиньради Роман Микитюк

«Серед ухвалених рішень немає неуспішних. Є непопулярні», – депутат Волиньради Роман Микитюк

Роман Микитюк у представницькій владі – не новачок. Кілька років тому він був депутатом не лише Волинської обласної ради, а й Львівської.

У цьому скликанні обраний до Волинської обласної ради від політичної партії «За майбутнє». Член однойменної фракції. Голова постійної комісії з питань використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

Тож питання, які в основному піднімалися у цій розмові, – про ефективність та економію коштів, продаж майна й реорганізацію закладів, пошук альтернативних джерел фінансування для вирішення нагальних проблем області й роботу на окрузі, виборці якого делегували представляти їхні інтереси.

* Цей матеріал створений в рамках спецпроекту «Перший в облраді». Спільно з Волинською обласною радою підсумовуємо перший рік каденції.


Читати також: «Потрібно розвивати особисті селянські господарства», – депутат Микола Макарук

«Наше головне завдання – максимально зекономити»

– Які важливі рішення ухвалила ваша комісія протягом першого року каденції?

– Кожне рішення майнової комісії важливе, адже головна ціль – ефективно розпоряджатися майном громади. У нинішніх умовах, коли обласний бюджет бажає кращого і коштів не вистачає на все, наше головне завдання – максимально зекономити.

Найперше ми намагаємося менше витрачати на опалення. І в цьому напрямку важливим рішенням стала угода між Міністерством фінансів України, Міністерством розвитку громад та територій, Волинською обласною радою та КП «Волиньенергософт» про передачу коштів європозики.

Я нагадаю, що в цій комунальній установі працювали над масштабним проєктом «Термореновація будівель медичних закладів Волині». Його фінансує Європейський інвестиційний банк. І в рамках проєкту на утеплення комунальних закладів області планується залучити 13 мільйонів євро.

Також важливим рішенням стало об’єднання освітніх закладів. Крайнє рішення, яке ми ухвалили, – об’єднання Ківерцівського фахового медичного коледжу та Волинського медичного інституту. Це дозволить оптимізувати систему навчальних закладів та зекономити витрати на утримання адміністративного апарату.

Ще одне важливе рішення – реорганізація наших медичних закладів. Так, «Волинський медичний центр онкології» стане структурним підрозділом медичного центру на базі Волинської обласної клінічної лікарні, а обласна психлікарня – частиною центру психіатрії і терапії залежностей.

Це дозволить залучити кошти на розвиток закладів, адже в державному бюджеті на 2022 рік вже передбачені значні суми коштів на фінансування будівництва і реконструкції медичних центрів третього рівня. Я наголошу, що в рамках реорганізації закладу про скорочення медперсоналу не йдеться.

Читати також: «Треба визначати пріоритети і за рік-два завершувати». Микола Буліга. ІНТЕРВ'Ю

Довідково: Роман Микитюк народився 15 червня 1970 року в смт Турійськ Волинської області. Щодо сфер діяльності, то тривалий час працював на митниці. А нині місце його роботи – ТОВ «Аміла» та ТОВ «Веста М».

– Чи ефективно ведеться управління майном обласної комунальної власності? Можете назвати кілька успішних і неуспішних прикладів?

– Ми працюємо над тим, аби ефективно розпоряджатися майном. Наприклад, важливим і потрібним рішенням вважаю продаж книгарні «Освіта». Так, багато хто висловлювався проти цього.

Але мене постійно дивувало, як магазин книг, який розташовувався в центрі міста, навпроти величезного навчального закладу – Волинського національного університету ім. Лесі Українки, був збитковим. Така книгарня мала б працювати у прибуток, натомість з обласного бюджету ми виділяли кошти на його утримання. Питання в неефективному менеджменті.

Вважаю, що серед наших рішень немає неуспішних прикладів. Є непопулярні рішення, які ми змушені ухвалювати з огляду на багато причин. Непопулярним рішенням нашої комісії назву реорганізацію школи-інтернату у Липлянах. Проти цього виступали і батьки, і вчителі, і навіть приїздили члени тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України.

Але це зекономило для бюджету обласної ради 12 мільйонів гривень і допомогло забезпечити вихованців цього навчального закладу кращими умовами навчання, ніж були. Додам, що приміщення цього закладу використовуватимуть і надалі. Зараз потрібно розширити центр для жінок, які потерпають від насильства у сім’ях, та передбачити приміщення для бійців територіальної оборони.

Читати також: «На сесіях без політики ніяк», – Григорій Недопад про перший рік каденції. ІНТЕРВ’Ю

«Зараз як ніколи потрібні альтернативні види палива»

– Ви успішний бізнесмен. Чи бачите, де на комунальному майні можна заробляти?

– Є комунальні заклади, які виконують соціальні функції і не можуть надавати платних послуг. Вони – дотаційні. Але, у принципі, заробляти можуть санаторії, навчальні заклади.

– Що варто зробити з санаторієм «Лісова пісня» і його досі не збудованим басейном? Які є перспективи?

– Головна проблема «Лісової пісні» – застарілі корпуси та комунікації, на ремонт і відновлення яких потрібні дуже великі гроші. Але тут неймовірна природа, чудові можливості для реабілітації, унікальна вода. Ми працюємо над тим, щоб максимально залучити до робіт у цьому закладі різноманітні проєкти та бізнес. Санаторій для нас надзвичайно цінний, адже розташований близько до кордону. А коли його відремонтують, то, переконаний, сюди будуть приїжджати відвідувачі не тільки з усієї України, а й з-за кордону. Ми б хотіли максимально залучити потенціал Шацької громади до медичного туризму – з тим, аби регіон міг заробляти не лише у літній відпочинковий сезон, а й протягом усього року.

– Які об'єкти, на вашу думку, варто продати? І чи є шанси зробити це за високу ціну?

– Не вважаю, що продавати об’єкти, які перебувають у комунальній власності, треба. Але іноді доводиться йти на такі кроки. Одним із правильних рішень був продаж оздоровчого комплексу «Круча», який розташований на вулиці Дубнівській у Луцьку.

Його свого часу будували для прийому поважних гостей з партійної верхівки. Зараз цей комплекс занедбаний. Там будівля та система інженерного обладнання перебувають в аварійному стані, потребують реконструкції та капітального ремонту.

Щоб відновити «Кручу», потрібні мільйони коштів з обласного бюджету. А як потім використовувати? Здавати його в оренду теж немає сенсу, адже бізнес неготовий вкладати в ремонт такого майна шалені кошти і не мати гарантій на десятки років, що саме вони будуть ним користуватися.

– Як цьогорічна ціна на газ вплине на комунальні об'єкти? Які можуть постраждати найбільше?

– Найперше від підвищення страждають освітні, медичні і культурні заклади. Зараз є питання, як опалювати обласний музично-драматичний театр, адже ціна у 17 гривень за куб є досить великою.

Можу сказати, що вчергове зрозуміли, наскільки правильним було те, що ми відстояли «Волиньторф». Зараз як ніколи потрібні альтернативні види палива для опалювання наших закладів. Ну і, крім того, ми шукаємо ресурси, щоб максимально утеплити наші заклади, адже це дозволить економити кошти на їхньому обігріві.

Читати також: «Будь-яка посада – тимчасова. Але працювати треба так, щоб не було соромно», – Григорій Пустовіт

«Турійчани знають, до кого завжди можна звернутися»

– Як оцінюєте роботу реформованої Ковельської районної ради? Чи справляється вона зі своїми обов'язками?

– Ми співпрацюємо з районною радою, в нас є хороше порозуміння та підтримка. І голова, і депутати активні, прагнуть змін у районі… Але в нинішніх умовах децентралізації районні ради лишилися без підтримки. Тобто вони треба, їм дали функції і повноваження, але водночас їм не дали достатньо коштів на утримання апарату. Це законодавча колізія, яку, сподіваюся, все ж виправлять.

– Ви були лідером голосування на своєму Турійському окрузі. Скільки саме голосів набрали і як вам це вдалося?

– На виборах у 2020 році я набрав 3659 голосів. Думаю, що це результат багаторічної роботи з людьми. Турійчани знають, до кого завжди можна звернутися, що їх почують, допоможуть. Свідченням цього є те, що депутатський фонд, який є в кожного обранця обласної громади, у мене вичерпався ще в середині року. Здебільшого ці кошти йдуть на медичну допомогу для людей. Крім того, ми з командою робимо багато благодійних проєктів, допомагаємо школам, дитячим садочкам.

– У вас це вже четверта каденція. Як загалом оцінюєте рік роботи ради в новому скликанні?

– Це важкий рік. Ми не очікували того, що на Волині буде настільки дефіцитним бюджет. Ми не очікували і того, що в області на освіту не вистачатиме 20 мільйонів гривень. Нам довелося приймати непопулярні рішення, стикатися із нерозумінням і недовірою суспільства. Але в обласній раді є бачення розв’язання цих проблем і того, що для цього доводиться ухвалювати. Як казав очільник Волиньради Григорій Недопад, «ми всі в одному кораблі». Важко, але, впевнений, усе вдасться.

– Чого чекати волинянам наступного року, якщо бюджет області, швидше за все, буде дефіцитним?

– У Волині є потужна команда, яка працює на всіх рівнях влади. Це депутати й обласної ради, і місцевих рад. Значне підсилення – це наші народні депутати. У мене найбільша співпраця з Вячеславом Рубльовим, який завжди долучається, допомагає і працює на окрузі. Тому впевнений, що спільно ми зможемо все.

Текст: Анна Бліннікова

Фото: Інна Максимчук

На правах реклами


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Директори онкоцентру та психлікарні можуть лишитися, якщо захочуть», - Григорій Пустовіт
Наступна новина В Україні дві області поки не можуть вийти з «червоної» зони. Серед них – Волинь
Останні новини
Схожі новини