Шацькі озера: 8 дивовижних перлин національного природного парку. ФОТО

Шацькі озера: 8 дивовижних перлин національного природного парку. ФОТО

Цей куточок України – найкраще місце для спокійного, тихого відпочинку на лоні озерної природи. Шацькі озера прекрасні і дивовижні, але повною мірою відчути їхній затишок можна, лише віддалившись від шуму, створюваного натовпами відпочивальників. Тому ми радимо вам обирати менш людні місця, які, не поступаючись красою Світязю, (а деякі є навіть гарнішими), подарують вам найкомфортніші, найприємніші незабутні літні дні.

Кримно

Неглибоке озеро з красивим піщаним дном. Розташоване не далеко від кордону з Білоруссю, тому з півночі в нього впадає білоруська річка Рита.

Озеро Кримно знамените соєю чистою водою і прекрасною довколишньою природою. Прикрашають його два струмки, що впадають, несучи цілющі води. Та особливою прикрасою озера є невеличкий острів серед води. Це надає Кримному миловидності та неповторності, тому його вважають одним з найкрасивіших озер всього «ансамблю».

Соминець

Видовжене, неправильної форми озеро. Живописні піщані береги, що подекуди переходять у болтянисті, порослі очеретом. Загалом Соминець невеличкий, та з чистою і прозорою водою. Вона тепла і приємна для купання. Середня температура води влітку — 18,5°С.

Особливо цікаво тут буде для любителів порибалити. В озері водяться карликові сомики, а ще є щука, верховодка, окунь, йорж, краснопірка, карась, в’юн, лин. Особливо добре ловляться раки. У назві озера, безперечно, знайшла відображення його рибна фауна.

Пісочне

Озеро має незвичайну двоовальну форму.

Вода кришталево чиста та справді цілюща, адже в її склад входять срібло та гліцерин.

Пісочне причаровує розкішними піщаними пляжами, запашним повітрям, насиченим ароматами соснової живиці. Озеро добре прогрівається, тому, пірнувши у прозору, наче живу, воду, отримаєте надзвичайні відчуття, які ні з чим не зрівняєте.

Чорне Велике

Власне, саме озеро займає крейдову котловину.

Невеличка, та досить глибока водойма (до 6 метрів) з романтичною назвою. А ще його називають “надією рибалок”. Широко розповсюджені тут такі види риб як плотва, карась сріблястий, лящ, йорж, в’юн, короп. Рідко, та може зустрітися сом та щука. З рідкісних завезених видів в озері Чорному Великому є білий амур та строкатий товстолобик — ці види тут не розмножуються.

На західному березі – місто Шацьк.

Нещодавно на березі Чорного Великого побудували містечко з найкращими умовами для відпочинку: з піщаним пляжем, великим пірсом, волейбольним майданчиком, альтанками.

Тепер озеро Велике Чорне стало улюбленим місцем відпочинку багатьох туристів не лише з Волині, а й сусідньої Білорусі.

Пулемецьке

Своїми розмірами поступається тільки Світязю.

На піщаному дні озера є дві продовгуваті западини, між якими розміщений підводний пагорб.
З півдня Пулемецьке щільною стіною обступають ліси. Саме в них в роки німецько-фашистської окупації діяв один з партизанських загонів.

На березі озера стоїть така собі вежа, з якої чудово спостерігати красу природи озера. Особливо чудовими виходять світлини, зроблені тут у час заходу сонця.

Мошне

Реліктове озеро, його навіть називають еталоном реліктових озер. Із шацьких воно — найстарше (близько 9800 років).

Знаходиться за кілька сотень метрів від кордону з Білорусією. На берегах – дивовижні старовинні соснові ліси (до 140 років).

Поміж різноманітних видів моху можна зустріти навіть журавлину. Є тут і досить багато рідкісних рослин і тварин, занесених у Червону книгу. Якщо пощастить — можна побачити й лебедів.

Люцимер

Озеро дуже велике. Воно займає третє місце за площею серед групи Шацьких озер.

Розміщене серед лісних масивів, де ви знайдете досить санаторіїв, баз відпочинку і садиб. На північному березі Люцимера розташований районний центр Шацьк.

Озеро мальовниче. На синіх водах плаває біла лілія та жовта кувшинка.

Люцимер славиться багатством водоплавних птахів: лебеді, гоголі, крякви, гагари. Тут водиться близько 10 видів риб, у тому числі й вугор.

Цікаво, що кілька років тому на березі Люцимера археологи знайшли залишки житла поморської культури. На думку дослідників, саме тут колись знаходилось літописне місто Рай.

Люцимер – взагалі цікаве озеро у плані історій. Взяти хоча б його красномовну назву, про походження якої розповідають казки-легенди.

Світязь

Найглибше озеро нашої країни.

Здається, це ідеальне місце для купання — надзвичайно прозора вода, чисте піщане дно, а глибина збільшується дуже поступово. На окраїнах можна знайти лікувальні грязі. Намазати цими чорними ліками тіло завжди знаходиться багато бажаючих.

Зі всіх шацьких озер цей курорт є найпопулярнішим. Відповідно і інфраструктура найрозвинутіша. Водних розваг тут — на всі смаки.

Відпочинок тут – це, практично те ж, що й відпочинок на морі. Та кращий він тим, що тут значно чистіше, спокійніше, та і природа довкола.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Викладач луцького університету зламав ребро сусіду
Наступна новина У Києві з невідомих причин просто посеред білого дня побили літнього чоловіка. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини