Шість країн не голосували за вигнання Росії з Ради Європи

Шість країн не голосували за вигнання Росії з Ради Європи

Вже ближчим часом у Раді Європи – організації, яка пишалася тим, що покриває (майже) усю територію континенту, – стане на одного члена менше. Росія цього року офіційно припиняє бути членом пан'європейської організації.

Учора, 15 березня, пізно ввечері Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) одноголосно рекомендувала Комітету міністрів, тобто ключовому органу РЄ, розпочати процедуру вигнання Росії. Рішення отримало небачену кількість голосів "за".

Статут Ради Європи каже, що юридично РФ буде лишатися членом організації до 31 грудня 2022 року. А Європейська конвенція з прав людини залишиться чинною до 15 вересня 2022 року – з правом переслідувати РФ за її порушення до цієї дати.

Шість країн з 46 держав-членів Ради Європи утрималися під час історичного голосування за вигнання РФ з організації.Про це пише "Європейська правда".

Рішення вигнати Росію Асамблея підтримала рекордною більшістю голосів, але від шести країн не проголосував жоден депутат. Це Вірменія, Азербайджан, Боснія і Герцеговина, Сербія, Словаччина, Словенія.

Рішення не брати участі в голосуванні вочевидь зумовлене небажанням ображати Росію. Молдова до останнього вагалася зі своєю позицією і її депутати не висловлювалися на дебатах щодо нападу РФ на Україну, хоча таку можливість мали усі. 

Два депутати від правлячої партії PAS натиснули кнопку "за" на фінальному голосуванні, але вони стали єдиними у асамблеї, хто не голосував за більшість поправок, що робили резолюцію сильнішою.

До слова, Росія не стала чекати рішення про вигнання з організації і сама 15 березня заявила про вихід. Віцеспікер російської Держдуми Пьотр Толстой заявив, що генеральному секретарю Ради Європи було вручено лист глави МЗС Сергєя Лаврова про вихід Росії з організації.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Встановити місцезнаходження Медведчука не виявилось можливим». Його шукають по всій країні
Наступна новина За останню добу на Волинь прибуло майже 3 тисячі евакуйованих
Останні новини
Схожі новини