«Штучна вентиляція легень при COVID-19 – це стрільба з гармати по горобцях» – лікар Комаровський

«Штучна вентиляція легень при COVID-19 – це стрільба з гармати по горобцях» – лікар Комаровський

Все більше лікарів в усьому світі заявляють про те, що апарат штучної вентиляції легень під час лікування важких форм коронавірусної інфекції виявляється неефективним – заявляє відомий український лікар Євген Комаровський.

Про це Комаровський заявив у відеоролику з оглядом останніх новин на тему коронавірусу.

Довідково. Апарат штучної вентиляції легень — медичне обладнання, призначене для примусової подачі газової суміші (кисень і стиснене висушене повітря) до легень з ціллю насичення крові киснем і видалення з легень вуглекислого газу. Апарат ШВЛ найчастіше використовується для інвазивної вентиляції легень - через інтубаційну трубку, введену до дихальних шляхів пацієнта або через трахеостому.

 

Далі – словами Євгена Комаровського (подано зі скороченнями, перекладом, стилістичним редагуванням).

Для чого потрібна ШВЛ

«Всім у світі чомусь здалося, що найпростіший спосіб поставити галочку на власній совісті або від чистого серця внести вклад у боротьбу з хворобою – це дати лікарні апарати штучної вентиляції легень (далі – ШВЛ).

Але виявилося, що все не так просто.

При коронавірусі зміни в легенях не зачіпають механіку дихання. Апарат ШВЛ – це апарат, який допомагає, якщо людина не може дихати. Він заганяє повітря  в легені і потім відсмоктує його. Наприклад якщо людині роблять операцію, під час якої вона не дихає, або при мязевій дистофії, коли не працюють м’язи. Тоді апарат ШВЛ надзвичайно ефективний.

Але коли людина може дихати і у неї нема ніяких проблем з м`язами і бронхами, але уражена  саме тканина легень – то апарат ШВЛ не може нічого зробити.

Більше того, найменший тиск на легені призводить до пошкодження нових тканин у легенях.

Все більше лікарів у відділеннях інтенсивної терапії кажуть, що адекватна вентиляція хворих з коронавірусом можлива тільки суперсучасними апаратами ШВЛ, які строгим чином контролюють тиск. І ця вентиляція повинна проводитися під постійним контролем газу в крові, під постійним контролем  стану легень, при постійному контролі стану хворого комп’ютерним томографом.

А в умовах відсутності всього цього ШВЛ перетворюється у стрілянину  з гармати по горобцях. І вбивають при цьому не горобців...

Треба використовувати будь-які методи і не спішити з ШВЛ. Бо ШВЛ значно зменшує шанси.

Коли починається ШВЛ, хворого треба знеболити, бо для нього це дуже неприємний процес. Його вводять у стан медикаментозного сну. Він нерухомий. Це провокує бактеріальні ускладнення. Сам апарат пошкоджує легені додатково.

Коротше кажучи ШВЛ – це величезна кількість проблем.

Без комп’ютерного томографа не обійтися

При цьому практика доводить: сучасна інтенсивна терапія ШВЛ при коронавірусній інфекції мусить робитися з контролем з допомогою комп’ютерного томографа.

Компютерна томографія (далі – КТ) саме щодо коронавірусної інфекції виявилася просто фантастичним діагностичним методом.  Зміни, які коронавірус викликає у тканині легень, настільки унікальні, що діагноз «коронавірусна інфекція» з допомогою КТ ставиться з набагато більшою точністю, ніж будь якими тестами.

При цьому  виявилося, що без адекватної КТ, яка епізодично повторяється, практично неможливо організувати інтенсивну терапію, коли нема чіткого уявлення про те, які саме відділи легень уражені.

Більше того, саме зміни на КТ є мало не найважливішим критерієм, який дозволяє виписати хворого чи перевести його з відділення інтенсивної терапії.

Не дивлячись на таку велику роль КТ в сучасному лікуванні і діагностиці коронавірусної інфекції в Україні нема ні одного інфекційного відділення, де є комп’ютерний томограф.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина ПЦУ приймає онлайн-записки за здоров'я та упокій. Зачитуватимуть їх у Пасхальну ніч
Наступна новина У Луцьку в «Сільпо» продають освячені паски
Останні новини
Схожі новини