Сила права презентувала проект Закону України «Про прощення»

Сила права презентувала проект Закону України «Про прощення»

У середу, 14 березня, Всеукраїнський громадський рух «Сила права» провів презентацію проекту Закону України «Про прощення», спрямованого на формування чіткого розуміння процесу післявоєнного возз'єднання України.

Аби не дозволити державі-агресору на довгі роки розділити стіною страху, недовіри і ненависті вільну та окуповані території України, необхідно вже сьогодні прийняти закони, які сформують чітке розуміння того, як проходитиме процес возз'єднання країни. Закон «Про прощення» – один з них.

Увага!

Закон не передбачає жодних процедур покаяння для мільйонів людей, які мешкають на окупованих територіях та не скоювали жодних злочинів. Вони – жертви окупації, а не пособники агресора.

Закон не передбачає застосування процедури прощення за тяжкі злочини проти своєї країни.

Правом на прощення можуть добровільно та індивідуально скористатися тільки ті, хто під впливом агресивної російської пропаганди або в силу життєвих обставин вчинив злочини невеликої та середньої тяжкості та покаявся у скоєному.

Процедура прощення нікого не звільняє від відповідальності, але передбачає заміну покарання у вигляді тюремного терміну на альтернативне покарання у вигляді тимчасового обмеження прав.

Цілі запропонованого законопроекту:

  1. чітко відокремити громадян, які стали жертвою російської збройної агресії та окупації, від пособників агресора;
  2. встановити особливу систему покарання за протиправні дії в інтересах держави-агресора на шкоду інтересам України;
  3. визначити критерії та порядок застосування процедури прощення для громадян, які вчинили злочини невеликої або середньої тяжкості, розкаялися та попросили прощення в Українського народу і Держави.

Суть процедури прощення полягає в заміні покарання у вигляді тюремного ув'язнення на альтернативне покарання у вигляді тимчасового обмеження прав на строк від п'яти до десяти років.

Претендувати на прощення можуть лише особи, які вчинили злочини невеликої та середньої тяжкості, визнали свою вину, щиро розкаялися та звернулися до суду із заявою про скоєний злочин та проханням про прощення.

Процедура прощення не застосовується до громадян України, які скоїли тяжкі та особливо тяжкі злочини, а також громадян, які скоїли злочини невеликої або середньої тяжкості і не звернулися із заявою про скоєне ними кримінальне правопорушення та з проханням про прощення. Закон не звільняє від відповідальності за злочини, про які не повідомлено в заяві або в ході судового розгляду, і про які стало відомо правоохоронним органам. Процедура прощення застосовується згідно з цим Законом один раз.

«Важливим фактором, що сприяє деокупації, є подолання психологічного бар'єру, пов'язаного з перспективою возз'єднання країни, яка ось уже протягом чотирьох років штучно розділена лінією фронту, – зазначив Голова «Сила права» Андрій Сенченко. – Над створенням такого бар'єру в мешканців окупованих територій, які весь цей час перебувають в іншій реальності, послідовно працюють російська пропаганда, спецслужби та різного роду зрадники. Подібні, нехай і менш виражені, психологічні проблеми властиві багатьом мешканцям вільної частини нашої території. Вони багато в чому пов'язані з безперервними спробами нав'язати країні мінський сценарій, який передбачає практично повну амністію осіб, які діяли в інтересах держави-агресора і проти своєї країни».

«Розглядаючи запропонований проект Закону України «Про прощення», необхідно враховувати, що в жодній країні світу, що пройшла через збройний конфлікт, процедури поствоєнного врегулювання не вписувалися в чинне законодавство,– зазначив член Координаційної ради «Сила права» генерал-майор юстиції (у відставці) Анатолій Полях. – В кожному такому випадку приймалися спеціальні закони, які писалися «з чистого аркуша»».

«Ми впевнені, що формула поствоєнного врегулювання не може бути нав'язана ззовні або продиктована суспільству чиновниками та політиками. Вона може бути знайдена лише в процесі відкритої дискусії, в результаті якої українське суспільство визначить, кого карати, а кого прощати», – додала член Координаційної руху Ірина Верігіна.

Для інформації:

Всеукраїнський громадський рух «Сила права» – незалежна некомерційна недержавна організація, заснована в 2015 році. На даний момент в 22-х регіонах України працюють 25 юридичних офісів руху. «Сила права» надає допомогу громадянам України в отриманні справедливої грошової компенсації моральної та матеріальної шкоди, завданої внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України та окупації частини території нашої країни. Безкоштовна юридична підтримка надається на всіх етапах судового процесу та виконання рішення.

Станом на березень 2018-го допомогою «Сила права» скористалося понад 13500 громадян України, які постраждали внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти нашої країни. Завдяки зусиллям команди «Сила права» вже отримано понад 200 позитивних судових рішень в 22-х регіонах України.

Докладну інформацію про Всеукраїнський громадський рух «Сила права», його діяльність та результати роботи можна отримати на офіційному сайті організації www.sila-prava.org та дискусійній платформі «Центр деокупації та реінтеграції» в мережі Facebook.

Прес-служба руху «Сила права»:

Тел.: 067 249 12 77

Mailto: [email protected]


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Якою буде погода у Луцьку та області 15 березня
Наступна новина У селі Княгининок з'явиться футбольне поле
Останні новини
Схожі новини