Ситуація з ліками на Волині. Чому людям НЕ потрібно змітати запаси з аптек

Ситуація з ліками на Волині. Чому людям НЕ потрібно змітати запаси з аптек
Комендантська година скоротила графік роботи аптек

Початок війни змусив багатьох волинян панічно бігти в аптеки та вистоювати багатометрові черги, аби купити ліки.

Закономірно,в деяких фармацевтичних точках з’явився дефіцит певних медикаментів.

Тепер же ситуація дещо стабілізувалась, тож волинян наполегливо просять йти в аптеку тільки тоді, коли ліки вже закінчились або закінчаться у найближчі кілька днів. І на це є низка причин:

  1. Запас медикаментів для людей з хронічними захворюваннями в області є.
  1. Шляхи нових поставок вже налагоджуються.
  1. Якщо купувати ліки з запасом на кілька місяців, іншим, таким же хворим, може не вистачити.
  1. Ціни на ліки для людей з хронічними захворюваннями контрольовані.

Детальніше про це – нижче.

Ліки ще є? А що там з інсуліном?

Тимчасовий виконувач обов’язків директора ДВТП «Волиньфармпостач» Михайло Півнюк підтверджує ажіотаж на ліки у перші дні війни.

Проте якщо в кінці лютого в аптеках мережі було приблизно 150 тисяч покупок на день, то зараз кількість впала до середнього показника – 50-100 тисяч на день. Йдеться про людей, які купують ліки за пільговими рецептами, отримуючи компенсації від громад або за державною програмою «Доступні ліки».

Також після обстрілу Запорізької АЕС волиняни викупили запаси йоду. Хоча йодна профілактика потрібна тільки тоді, коли витік радіації точно стався, тобто не зараз.

«Були й зловживання. Наприклад, спроби отримати ліки в кількох аптеках за одним рецептом», – каже Михайло Півнюк.

На щастя, підвищений попит впав, і в області лишилися запаси ліків, зокрема для людей із хронічними захворюваннями.

«Це я говорю не лише про наше підприємство, а й про інші мережі, які беруть участь у програмі реімбурсації (відшкодування державою частини вартості препаратів, - ред.)», – наголошує керівник «Волиньфармпостачу».

«Усі хронічні хворі зараз повинні знати: запас ліків є. Зокрема, вдосталь є інсуліну, через який було чи не найбільше паніки», – додає він.

Список аптек, де можна купити інсулін, тут.

«Людям з хронічними захворюваннями радимо купувати ліки так, як вони це робили до війни. Якщо дуже хвилюєтеся, зробіть запас на тиждень, але не на декілька місяців. Інакше тоді медикаментів забракне іншим», – каже також медичний координатор при Волинській обласній військовій адміністрації Ігор Гнетньов.

Точкові проблеми в окремих аптеках, які були на початку війни, він пояснює виключно ажіотажем:

«Це так само, як з гречкою. Голоду немає, але люди скуповують їжу про запас».

Що буде далі з поставками?

Запаси є, проте для нових поставок потрібні нові механізми.

«З початком бойових дій логістика поставки ліків, що була досі налагоджена, зруйнована. Наразі робимо все заново. Так, декілька днів це було хаотично. Якщо вчора з Польщі заїжджали буси, кудись приносили ящики з асорті, то наразі Польща, Німеччина, Франція, Італія готові відправляти фури, вагони з ліками. У нас налагоджене місце прийому, сортування, щоб оперативно це все опрацювати. Великі партії ось-ось будуть тут (розмова записана у п’ятницю, 4 лютого,  ред.)», – наголошує Ігор Гнетньов.

Михайло Півнюк також пояснює, чому зруйнувалися звичні системи поставки. Раніше основні хаби були у центрі та на сході України. Зараз же дистриб’ютори перенаправляють потоки на захід України: перші п’ять днів працював лише один дистриб’ютор, але зараз вони відновили роботу.

«Що стосується українських виробників, то це Київ, Харків, Одеса. Очевидно, що і виробництво, і доставка звідти проблематична. Не всі вони можуть вивезти свою продукцію , але минулого тижня два виробника змогли поставити нам ліки», – каже керівник «Волиньфармпостачу».

Чому деякі аптеки працюють нестабільно?

Михайло Півнюк розповідає, що на роботу аптек зараз впливає багато факторів: перебої з інтернетом (через це може бути складно реалізувати препарати за програмою «Доступні ліки»), виїзд частини працівників за кордон, доїзд на роботу (особливо для тих працівників, які живуть за 20-30 кілометрів від роботи), комендантська година (вона скорочує графік), блокпости.

«В окремий день певна аптека може бути зачиненою. Але загалом вся мережа працює. Також дистриб’ютори не дуже хочуть їздити у віддалені села, зокрема у колишній Ратнівський район. Тоді ми робимо доставку ліків самостійно, через що може бути 1-3 дні затримки. Намагаємось налаштувати роботу так, щоб всі отримували свої препарати вчасно», – пояснюють у «Волиньфармпостач».

Що з цінами на ліки?

Порівняно з початком лютого, каже Михайло Півнюк, ціни на загальнотерапевтичні препарати виросли на 14-15%. Йдеться про націнку дистриб’юторів через курс гривні.

«Спочатку були й більші націнки, але МОЗ «приструнив» таких дистриб’юторів», – зазначає він.

Водночас ціна на ліки для хронічних хворих жорстко регулюється і залишається без змін. У мережі «Волиньфармпостач» понад 50% препаратів мають таке регулювання.

***

Ігор Гнетньов також наполягає, що причин для хвилювання наразі немає:

«Ми готові до будь-якого розвитку подій. Всі знають, що і кому робити. На відміну від тої частини країни, яка була атакована зненацька, маємо перевагу. Ми вже пережили перший шок, страх, з’ясували, хто і за що відповідає і перейшли на нормальну прагматичну роботу».

Начальник обласного управління охорони здоров’я Юрій Легкодух додає:

«Український фармацевтичний інститут якості залучив спеціалістів, які під час сортування гуманітарної допомоги контролюють придатність та якість ліків, їхню сертифікацію. Відповідні державні служби, як і вся країна, працюють 24/7».

Текст: Віта Сахнік


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Ворог деморалізований і зазнає втрат, але планує нові ракетні обстріли, - Генштаб
Наступна новина На Волині попрощалися із загиблим Героєм Андрієм Нікончуком
Останні новини
Схожі новини