Склали топ-100 великих українців. Хто з уродженців Волині увійшов до списку

Склали топ-100 великих українців. Хто з уродженців Волині увійшов до списку
Колаж - НВ

В Україні склали топ-100 великих українців – короткі розповіді про людей, які визначали перебіг історії країни від часів Київської Русі й до наших днів. У перелік увійшло двоє уродженців сучасної Волинської області.

Топ-100 склало видання НВ.

Загалом у списку 100 великих українців представлено 103 особи: під одним номером йдуть Костянтин Острозький і його син Костянтин-Василь, разом вказані Богдан Ханенко і його дружина Варвара, а також брати Віталій і Володимир Клички.

Найбільше великих співвітчизників народилося у XIX столітті – 43 особи. Стільки ж у сотні й представників мистецтва – це найчисленніша категорія.

Аби сформувати список видатних діячів історії України, видання поцікавився думкою 100 авторитетних співвітчизників. Експерти могли називати будь-яких співвітчизників, окрім себе.

З уродженців сучасної Волинської області до списку увійшли двоє осіб. Це – Агатангел Кримський і Олена Казимирчак-Полонська.

Агатангел Кримський – історик, письменник (1871−1942)

Народився у Володимирі-Волинському.

Один із головних вітчизняних сходознавців Агатангел Кримський був нащадком кримських татар, які навернулися на православ’я.

Історик вивчав іслам, арабську філологію і літературу, перську та турецьку мови, завдяки стипендії провів два роки в Сирії та Лівані.

Він створив бібліотеку підручників з історії Близького Сходу і вивчення Корану і мусульманства.

Як і належало тодішній молодій інтелігенції, Кримський був активістом українського національного руху, листувався із Борисом Грінченком, Іваном Франком і Лесею Українкою. В останню історик все життя був закоханий.

Влітку 1941 року НКВС заарештував Кримського за звинуваченням в антирадянській націоналістичній діяльності і відправив відбувати термін у Казахстан. На початку 1942-го він помер у лазареті Кустанайської загальної в’язниці.

Олена Казимирчак-Полонська – астроном (1902−1992)

Народилася у селі Селець, що зараз належить до Зимнівської сільської територіальної громади Володимир-Волинського району.

Перша в історії «приборкувачка комет» українського походження присвятила вивченню еволюції їх орбіт всю свою наукову кар'єру.

Завдяки багаторічній роботі Олені Казимирчак-Полонській вдалося не тільки визначити траєкторії і періодичність руху цих небесних тіл, але і зрозуміти принципи, на підставі яких вони подорожують у космосі, а також зробити прогнози їх переміщень аж до 2060 року.

А ось еволюція життєвого шляху вченої мала несподіваний фінал – у 1987 році вона, втративши зір, постриглася в черниці.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Степанов назвав приблизну ціну вакцини від коронавірусу
Наступна новина У Рожищі дитяче відділення райлікарні віддали для лікування хворих на коронавірус
Останні новини
Схожі новини