Собачих майданчиків у Луцьку мало, але вони є. Чому ситуацію треба змінювати

Собачих майданчиків у Луцьку мало, але вони є. Чому ситуацію треба змінювати

У 2017 році у Луцьку відкрили перший цивілізований майданчик для вигулу собак. Обгороджена територія, налагоджене прибирання, принципи добросусідства дозволили комфортно почуватися і власникам чотирилапих (разом із тваринами), і мешканцям густозаселеного мікрорайону. Це один із вдалих проєктів, реалізованих за гроші бюджету участі, коли більшу частину суми виділяють із міської казни, а решту дофінансовують самі ж ініціатори.

За рік силами лучан зробили ще один майданчик в іншому місці. Та, на жаль, на цьому процес зупинився.

«Перший» з’ясував, як вдалося переможцям досягати мети, чому їхній успіх тепер складно повторити та чи взагалі ці майданчики потрібні містянам.

Майданчики мусять бути, але грошей на них нема, – мерія

У 2008 році міська рада затвердила «Правила утримання тварин у Луцьку». У 2017 році документ оновили, відповідно до нових реалій. У рішенні зокрема йдеться про те, що відпускати собак із повідка і знімати з них намордники можна лише на спеціальних обгороджених майданчиках.

У 2014 році міський виконавчий комітет затвердив схему розміщення собачих майданчиків. Планували, що таких місць буде 11: два – у центральному парку, два – у парку 900-річчя Луцька, два – у мікрорайоні ЛПЗ, один – на вулиці Гордіюк, один – на вулиці Кравчука, один – на Шопена, два – на Набережній. Теоретично хоча б один майданчик мусив бути у пішій доступності для мешканців того чи іншого мікрорайону. Гроші на облаштування цих місць планували передбачити в міському бюджеті на 2015 рік.

Майданчики. Карта

Однак цього не трапилося. У подальшому лучани кілька разів реєстрували петиції з проханнями зробити майданчики для вигулу собак. У квітні 2021 року одна з петицій набрала 315 з 300 необхідних для розгляду голосів. Відповідь міської ради була лаконічною:

«Інформуємо, що у місті вже облаштовано дві локації для вигулу собак – поблизу РАГСу та за Палацом учнівської молоді. Робота по облаштуванню місць вигулу собак буде продовжено, відповідно до затверджених схем при наявності коштів на проведення даного виду робіт. Луцькою міською радою спільно з КП «Ласка» проводиться активна робота з пошуку позабюджетних джерел фінансування».

Читайте також: Ангіограф діє. На Волині роблять «ювелірні» операції на судинах завдяки проєкту Світового банку

Натомість директорка комунального підприємства «Ласка» Оксана Богданюк зазначає, що додаткові джерела фінансування шукають бодай для роботи власної установи.

«Ви, мабуть, не дуже добре знаєте нашу історію, якщо вважаєте, що ми можемо шукати додаткові джерела фінансування для облаштування собачих майданчиків», – каже керівниця «Ласки».

При цьому інспектори муніципальної варти активно штрафують лучан за вигул псів у неналежних місцях, зокрема у дворах шкіл і садочків. Так, з 2015 по 2021 рік вони розглянули 334 протоколи та наклали 259 штрафів, винесли 61 попередження. Загальна сума штрафів за шість років – 10 948 гривень.

Перший успішний майданчик. Як їм вдалося

Перший майданчик для вигулу собак у Луцьку з’явився у 2017 році у Парку Героїв Майдану та Небесного Легіону. Це 240 квадратних метрів обгородженої території. На вході – список правил, яких потрібно дотримуватися: закривати за собою двері, прибирати за псом, засипати ямки, які він викопає, відвідувати майданчик лише зі здоровою та вакцинованою твариною, не залишати дітей і чотирилапих без нагляду тощо.

Всередині – урни та пакети для фекалій, а також дерев’яні тренажери для собачих активностей.

Відповідальна за благоустрій території та збір коштів на утримання майданчика – місцева мешканка Тетяна Білик. Вона каже, що ним користується приблизно 120 господарів чотирилапих, але точну цифру назвати складно. Стільки людей перебуває й у спільному чаті, де обговорюють поточні питання.

Читайте також: Ділитись інструментами і пережитим. На Волині ветерани разом роблять зону відпочинку

«Всі господарі тут дуже відповідальні, раптом що – знаходимо компроміси. Між собаками бувають конфлікти – це ж тварини, але будь-що ми вирішуємо завжди мирним шляхом, розмовами. 

Буває, що власник не прибрав за твариною, бо не побачив, але точно ненавмисно. У такому разі інші господарі можуть звернути його увагу на це, нічого страшного у цьому немає, але чистоту підтримують усі», – розповідає вона.

Спершу сміття вивозили самотужки, але зараз цим займається КП «Ласка». Зі слів місцевих, вміст сміттєвих баків забирають раз на тиждень. 

«Ми допомагаємо підтримувати благоустрій наявних майданчиків, бо ті люди, які користуються ними, дуже шкода, але самі не здатні забезпечити його. Грубо кажучи, прибрати фекалії за своїми собаками. Не факт, що користуються тими майданчиками зареєстровані собаки, як це має бути, і, мабуть не усі кидають копійку у бюджет міста», – наголошує керівниця «Ласки» Оксана Богданюк.

Створення цього майданчика стало можливим завдяки перемозі у міському конкурсі ініціатив (пізніше він трансформувався у бюджет участі).

Тоді міська рада виділила 50 тисяч гривень, ще приблизно 35 тисяч зібрали місцеві мешканці.

Один з ініціаторів проєкту Андрій Сірук каже, що грошей з міської ради свого часу вистачило лише на  огорожу і ту – не повністю. Решту – лавки, щебінь, тренажери, смітники робили своїм коштом лучани.

Андрій Сірук ліворуч

«Всі власники собак, які тут гуляють, скидалися грошима. Хтось дав 500 гривень, хтось – 50. Але, грубо кажучи, до 35 тисяч вдалося зібрати. Хтось мав лавку – приніс лавку, хтось мав палети –  збили з них щось», – розповідає лучанин.

Після облаштування майданчика місцеві створили чат, де обговорюють організаційні питання: прибирання, фарбування, косіння трави. На це також скидаються грошима. 

«Від самого початку створення майданчика ми обумовили суму в 50 гривень на місяць, але це добровільний внесок. Є люди, які не можуть скидатися коштами щомісяця, а є й ті, які можуть здавати більше. Якщо говорити про платний вхід – це недоречно. Є нові люди, які хочуть відвідати майданчик, і це зупинятиме їх. Кошти варто збирати на добровільних засадах, не інакше», – каже координаторка Тетяна Білик.

Власники собак VS бюрократія. Перемогли чотирилапі

Схожий досвід має лучанин Олександр Ванюрський, який ініціював облаштування другого майданчика біля колишнього ботанічного саду в районі Палацу учнівської молоді. Він також автор кількох петицій за облаштування таких місць.

У 2018 році проєкт Олександра переміг у конкурсі ініціатив, однак згодом його реалізація опинилась під загрозою. Виявилося, що виділена земельна ділянка належить «Укрзалізниці», тож бюрократична тяганина затягнулась на шість місяців.

«Ми вже думали, що нічого не вийде. У якийсь момент нам запропонували розташуватися неподалік, у колишньому ботанічному саду, хоч він офіційно носив статус природно-заповідного фонду, але, завдяки допомозі ексдиректора міського департаменту ЖКГ Юрія Крася, нам таки дозволили там розташувати майданчик», – пригадує Олександр Ванюрський.

Читайте також: 74 корови, 2 дорослих, 4 дитини. Історія першої сімейної молочної ферми на Волині

Міська рада допомогла з проведенням електроенергії, розчисткою території від хащів, а також виділила 50 тисяч гривень. Загалом же другий майданчик теж обійшовся в орієнтовно 85 тисяч гривень – залишок коштів зібрали самі ініціатори і спонсори. 

«Спорудженням займалася наша ініціативна група. Ми нікого не винаймали, бо це було надто дорого. Своїми руками робити все дешевше. За два дні ми повністю його облаштували: працювали з ранку до вечора», – каже чоловік.

Хоч другий майданчик тепер виглядає занедбаніше, тут доволі чисто, є пофарбована огорожа і власноруч змайстровані тренувальні перепони для собак.

Олександр Ванюрський розповідає, що з часом йому довелося переїхати, тож опікуватися майданчиком лучанин вже не міг. Втім, територію таки утримують люди, які ним користуються.

Чому майданчики важливі

Облаштовані собачі майданчики подібні на «клуб любителів чотирилапих». Випадкових людей тут майже не буває: відвідувачі бачать один одного щодня, вони разом тренують тварин, діляться досвідом утримання, зрештою прибирають територію і ремонтують обладнання. Тут чутно: «А де ваша Луна?», «Коли прийде Грета?».

Подібні місця додають комфорту і власникам чотирилапих, і мешканцям прилеглих територій. Адже тварини – за високим парканом, тож можна гуляти парком без страху, що на тебе раптом вискочить чийсь улюбленець. Тим паче, поруч школа, біля якої ходить багато дітей.

Біля майданчику у Парку Героїв Майдану та Небесного Легіону – дорога, де часто збивали собак, кажуть місцеві, але тепер таких випадків стало значно менше.

Ще один «плюс» – дисципліна і самоорганізованість господарів чотирилапих. За територією майданчика люди часто вигулюють собак і не прибирають за ними, каже Андрій Сірук, але на спеціальних вигульних місцях такого не дозволяють. 

На його думку, створювати майданчики потрібно там, де є відповідальні власники тварин, бо територія потребує чималого догляду.

«Я був у багатьох країнах, і дуже люблю цікавитися подібними майданчиками. Можу сказати впевнено – те, що створили ми, виглядає на рівні з країнами Європи», – каже лучанин.

Як собачі майданчики виглядають в інших містах

 У Львові цього року відкрили другий тренувально-вигульний майданчик для собак. Він розташований у Центральному парку Галицького району. Розділений на дві секції: для малих і великих порід, аби собаки не конфліктували та не травмувались. 

Майданчик обладнаний станціями для прибирання з пакетами для собачих фекалій. Загальна площа – 2000 м.кв. Він освітлюється, а тому тварин можна вигулювати в будь-яку пору року і час доби. 

Майданчик у Львові

Загалом у Львові є лише два вигульних майданчики, але у мерії кажуть, що упродовж наступних років планують облаштувати 97 об'єктів для вигулу собак: 27 майданчиків, на яких власники зможуть вигулювати своїх улюбленців без повідка, 21 закритий тренувально-вигульний майданчик зі спортивним обладнанням та 49 прогулянкових маршрутів.

Створення вигульних маршрутів фінансуватиме ЛКП «Лев». Майданчики ж облаштовують завдяки фінансуванню з бюджету розвитку – на два таких виділили 800 тисяч гривень. 

У Рівному перший майданчик облаштували у 2019 році, використовуючи досвід львів’ян. З бюджету на нього виділили 550 тисяч гривень. Майданчик обладнаний усім необхідним для дресури тварин, відпочинку господарів, а також станціями для прибирання. Другий майданчик відкрили у 2020 році – з міського бюджету на це пішло 560 тисяч гривень. Він також – із тренувальними станціями, смітниками, лавками, інформаційними табличками. Обидва майданчики обгороджені. 

Майданчик у Рівному

Текст: Юлія Галецька

Фото: Ірина Кабанова та автор

Матеріал опубліковано в рамках програми «Журналістика рішень для локальних медіа», яку реалізує Львівський медіафорум за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку буде благодійна їдальня. Для цього збирають посуд і продукти
Наступна новина Катерина Кухар, Олександр Стоянов, Євген Хмара: у Луцьку на День міста виступлять відомі артисти
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні