«Ми вивезли більше 800 тіл...» – Микола Собуцький про участь у «Чорному тюльпані» 

«Ми вивезли більше 800 тіл...» – Микола Собуцький про участь у «Чорному тюльпані» 

Депутат Луцької міської ради Микола Собуцький, який 2 роки перебував у місії «Чорний тюльпан», розповів скільки тіл загиблих вояків їм вдалось вивезти з зони АТО.

Зокрема, в інтерв’ю ІА «Перший» він розповів, що вперше в АТО поїхав зі своїми двома друзями з Луцька. Згодом, він воював у складі добровольчого батальйону «Донбас».

Читайте також: Депутати в темі – Микола Собуцький: «Я розчарувався у політиці так само, як і у війні»

«Коли мені від Олексія Златогорського надійшла пропозиція піти працювати у «Чорний тюльпан», погодився, бо знав, що це. Я – археолог і займався саме ексгумацією тіл. Першого разу нас поїхало троє – я, Златогорський і Трофімук Андрій. Потім до нас вже приєднався Юрій Сковорода. Ми працювали там 2 роки і кожної експедиції був виїзд по ту сторону. Ми їздили практично всіма точками, де велися бойові дії, і нам вдалося вивезти більше 800 тіл…», – розповів Микола Собуцький.

Члени місії «Чорний тюльпан» проводили не лише ексгумацію тіл і забирали загиблих, а й допомагали українським полоненим.

«Ми їздили по ту сторону лінії розмежування, жили там і спілкувалися з ополченцями, виконували їхні різні прохання, заправляли. Але я відчував, що саме на нас покладено цей обов’язок… Пошук і повернення 200-х. Ми також допомагали нашим полоненим. Ополченці дозволяли нам привозити продукти, передачі, ліки, теплий одяг», – ділится спогадами депутат Луцької міськради.

Щодо того, як їх сприймали по ту сторону фронту, то Микола Собуцький запевняє, що ополченці добре усвідомлювали, над чим працює місія «Чорний тюльпан».

«Ми завжди говорили, що працюємо у місії «Чорний тюльпан». Нас добре знали, бо ми забирали і ексгумували не лише тіла наших бійців. Ми викопували всіх і привозили у морг тіла усіх загиблих. Тому попри те, що вони називали нас «укропами», нас не чіпали. До нас ставилися з повагою», - запевнив Микола Собуцький.

Попри те, що роботи з пошуку та ексгумації тіл на сході ще багато – місія призупинила наразі роботу.  

«Нас дещо відтіснили, бо цей напрямок виконує армія. Є спеціально створений підрозділ – цивільно-військова форма співробітництва, яку списали з американців. Саме вони взяли на себе нішу ексгумації і перевезення тіл загиблих. Це правильно, але з іншої сторони, люди, які виконують це, як роботу – в них зовсім інше ставлення. Об’єктивно – вони можуть фахово провести ексгумацію, але до цього треба мати хист, уміння і знання того, як поводитись з рештками, не сплутати певні моменти. Часто буває, що беруть ДНК і воно підтверджується, коли ж повторно проводять, результат негативний. Отакий хаос», – зауважує депутат.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Позначили найвищу точку Волині. ФОТО
Наступна новина У Ковелі мами отримали перші «Пакунки малюка». ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини