Сьогодні у Луцьку вперше святкують День кликуна

Сьогодні у Луцьку вперше святкують День кликуна

У Луцьку вперше 6 березня відзначають День кликуна.

Про це – у сюжеті Суспільного.

6 березня у Луцьку вирішили зробити офіційним щорічним Днем кликуна, бо саме цей день вказаний у записах міських актових книг 1640 року. Тоді була прийнята ухвала Луцького маґістрату про збір грошей міщан на утримання кликунів, розповіла начальниця управління туризму та промоції Катерина Теліпська.

Традиція сурмління та проголошення важливих для міста подій зі В'їзної вежі Луцького замку розпочалась у 2015-му. У будні це відбувається раз на добу – опівдні. У вихідні та святкові дні двічі – о 12-й і о 6-й вечора.

Незалежно від погоди та інших обставин, кликун виконує свою роботу. А для цього луцькому кликуну, музиканту Андрію Єдинаку щодня потрібно подолати 126 сходинок вежі та просурмити на чотири сторони гімн Волині.

Луцький кликун, фронтмен одного з гуртів і працює викладачем у музичній школі. Андрій Єдинак з дитинства любить музику. Каже: потрібно мати розвинутий музичний слух, легені та губний апарат, щоб можна було довго грати.

У рамках Дня кликуна презентують туристичну мапу, на якій позначені всі скульптури кликунів, які розташовані в Луцьку. На ній є імена та опис усіх фігур. Також для лучан організують випробування, хто найгучніше викрикне слово «вартую». Переможця визначатимуть за допомогою шумоміра.

Центр туристичної інформації підготував кликун-квест, під час якого відбуватимуться пошуки кликунів.

До відкриття сезону ювеліри та майстри народної творчості готують прикраси та інші сувеніри, пов’язані з Луцьким кликуном, розповіла про подію Катерина Теліпська.

Читати також: Стефан, Франьо, Кавус. У Луцьку кликунам обрали імена


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Ще одна область потрапила у «червону» карантинну зону
Наступна новина Помер лікар-анестезіолог Володимир-Волинського ТМО
Останні новини
Схожі новини