Сокири та вази з пляшок. Як луцькі військові після фронту налагоджують власну справу

Сокири та вази з пляшок. Як луцькі військові після фронту налагоджують власну справу

За даними Волинського обласного центру зайнятості, упродовж останніх п'яти років майже дві сотні волинських учасників АТО/ООС, які були безробітними, розпочали власну справу.

Двоє з тих, хто після повернення із зони бойових дій, вирішили зайнятися творчими справами і бізнесом – Олексій Кушнєр та Павло Скшетуський. Суспільне побувало у майстернях бійців. Один виготовляє склянки та вази з пляшок, інший – захопився сокирами.

"Було важко повернутись до цивільного життя", – Павло Скшетуський

Учасник АТО Павло Скшетуський за три роки виготовив вже дві сотні сокир. У його колекції також шаблі та ножі. Каже: було складно повернутися із зони бойових дій до цивільного життя.

"Чесно зізнаюся – два тижні вживав алкоголь. Потім вирішив, що треба чимось займатися. Валялася залізяка і я просто на коліні зробив таке щось. А фото виставив у ФБ. І одразу мені написали – скільки вартує? ", – розповідає Павло.

Першу сокиру боєць продав, а далі через соцмережі став отримувати й інші замовлення. Його роботи є у Чехії, Ізраїлі, Італії, Іспанії, США та Німеччині. Каже: періодично до нього звертаються росіяни, але з ними не співпрацює з принципу.

"Справа стала улюбленою і приносить прибуток", – Олексій Кушнєр

Учасник АТО Олексій Кушнєр, повернувшись із зони бойових дій довго шукав справу, яка б припала до душі. Зрештою вирішив зайнятись переробкою скляних пляшок. Хоч справа, каже, важка, але вже стала улюблено.

Чоловік створює підсвічники, вази та склянки із використаних скляних пляшок. Їх спершу відмиває та сортує, а після цього вирішує, що з цієї тари можна зробити. Скляні вироби йому привозять друзі та знайомі, а також бере скло у пунктах вторинної переробки.

Олексій уже виготовив майже 100 виробів. Склянки та вази продає та дарує друзям, знайомим і родичам.

І Олексій, і Павло свої справи почали самотужки на власні гроші. Як розповів Суспільному керівник обласного центру зайнятості Роман Романюк, станом на 1 січня 2021 року в центрах зайнятості області перебуває 308 учасників АТО/ООС. Якщо хтось із них звернеться до центру зайнятості з ідеєю власної справи, то середній розмір одноразової допомоги складе майже 40 тисяч гривень.

Читайте також: 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У лісах на Старовижівщині мисливці вполювали вовка
Наступна новина Продається останній таунхаус у «Струмочку». Який він? Скільки коштує?
Останні новини
Схожі новини