Сонячні батареї на балконі: чи можна встановити та чи варто це робити

Сонячні батареї на балконі: чи можна встановити та чи варто це робити

Про економію електроенергії та можливість мати джерело безперебійного живлення сьогодні замислюються не лише власники приватних будинків, а й мешканці багатоповерхівок.

Для перших розв'язанням проблеми може стати встановлення сонячної станції на даху власного котеджу чи дачі. А як бути тим, хто живе у квартирі? Чи можна встановити сонячну панель на балконі чи лоджії багатоповерхівки? І наскільки ефективним буде таке рішення?

Особливості монтажу

Встановити невелику фотоелектричну станцію у квартирі цілком можливо. Для цієї мети найкраще підійдуть полікристалічні панелі. Вони працюватимуть навіть у похмуру погоду. До того ж їх покупка коштуватиме дешевше.

Якщо балкон трохи більше середнього, то максимальна кількість панелей, які можна буде встановити, дорівнює двом. Звісно, таку СЕС важко назвати потужною. Не варто очікувати, що вона покриє всі потреби в електриці, але знизити залежність від загальної електромережі та високих тарифів точно зможе. Якщо на додаток до сонячних батарей включити в систему ще й літієві акумулятори Li-ion зі значною ємністю, енергію можна буде накопичувати вдень і використовувати, коли в цьому виникне потреба.

Ідеально, якщо балкон виходить на південну сторону. Але так буває не завжди. Монтувати панелі можна у будь-якому випадку, але в такому разі потрібно бути готовим до зниженої генерації.

Де саме можна встановити сонячні батареї

Варіантів розміщення може бути декілька. Фотоелектричні модулі монтують:

  • на даху балкона (якщо він є). Основні проблеми, з якими можна при цьому зіткнутися – це брак місця та недостатній кут нахилу;
  • із зовнішнього боку (з вулиці), під вікнами чи парапетом. Такий спосіб можливий, якщо балкон не засклений. Потрібно забезпечити невеликий нахил вгору, щоб «ловити» якнайбільше сонячних променів;
  • на даху будинку, якщо квартира розташована на останньому поверсі;
  • на вікнах з внутрішньої сторони. У такому разі сонячний фотомодуль буде захищений від вітру, дощу, снігу. Однак ККД батареї знизиться. Крім того, через непрозорість панелі сонячне світло менше проникатиме в кімнату, в приміщенні стане темніше.

Інвертор та акумулятор можна розмістити на підлозі або закріпити на стіні під стелею. Вони не займуть багато місця, не захаращуватимуть простір.

Встановлювати чи ні

Під час встановлення фотоелектричних модулів можна зіштовхнутися з рядом складнощів. Інсталяція панелей псує зовнішній вигляд фасаду. Про це слід пам'ятати, особливо якщо будинок розташований в історичній частині міста або є архітектурною цінністю. Саме тому, зважившись на установку, слід узгодити свої дії з домоуправлінням або ЖЕКом. В іншому випадку представники влади можуть вимагати демонтажу панелей. І власник квартири просто викине гроші на вітер.

Складність може виникнути й у тому випадку, якщо балкон має нестандартні розміри чи форму. Монтаж панелей буде утруднений, а іноді й просто неможливий.

Чи варто встановлювати сонячні батареї на балконі? Остаточне рішення – за власником квартири. Приймаючи його, слід пам'ятати, що економія електроенергії та енергетична незалежність – це не єдині переваги установки. Правильний монтаж панелей дозволить забезпечити додаткову тепло- та звукоізоляцію та тінь від навісу спекотним літом.

Спочатку доведеться витратитися. Але працюватиме така система дуже довгий час і зможе окупитися протягом 3-6 років.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Володимирі льодяна бурулька впала на чоловіка
Наступна новина У Луцьку судили сутенера, який шукав клієнтів та організовував зустрічі в готелях і квартирах
Останні новини
Схожі новини