«Сонячним» лучанам допоможуть працевлаштуватися

«Сонячним» лучанам допоможуть працевлаштуватися

Від одного дня на роботі до постійного працевлаштування – у Луцьку презентували новий проект для людей з синдромом Дауна.

Рік тому проект «Діти Сонця. Один день на роботі» допоміг лучанам з синдромом Дауна спробувати попрацювати в луцьких закладах. Шість дітей працювали у Волинській обласній бібліотеці для юнацтва, луцькому КП «Центр туристичної інформації та послуг», кав’ярні «Цукерня» та дизайн-студії «The Room», іграшковій фабриці «Тигрес». Завдяки цьому проекту діти змогли краще соціалізуватись, а його організатори та батьки дітей зрозуміли, в якому напрямку слід рухатись, аби вийти за рамки проекту й допомогти дітям знайти постійну роботу.

У попередньому проекті молоді люди тільки пробували себе в роботі. У новому ж проекті «Забезпечення соціального супроводу та підтримка на робочому місці дітей із синдромом Дауна» 15 молодих людей мають працевлаштуватись на повноцінній роботі відповідно до їх можливостей. Для цього їм потрібно провести навчання і знайти соціального працівника, який би супроводжував їх на роботу.

Читайте також: Хлопчик із синдромом Дауна підірвав мережу виконанням хіта Вітні Х'юстон

Суть проекту

Проект «Забезпечення соціального супроводу та підтримка на робочому місці дітей із синдромом Дауна» розрахований на залучення дітей з синдромом Дауна до навчання, участь в тренінгах, і як кінцевий результат - працевлаштування. Його підтримує британський фонд BEARR Trust. Триватиме проект шість місяців.

«Там вони тільки пробували, а тут хочемо, щоб вони вже працювали на повноцінній роботі, але відповідно до їх можливостей. Це скорочений робочий день, підтримка на робочому місці, така робота, яку вони могли б виконувати. Проект вже розпочався, зараз ми набираємо працівників, у вересні будуть проводитись тренінги, і в серпні-вересні – навчання різних професійних навичок, можливо, курси, екскурсії на різні підприємства, стажування, майстер-класи», – розповіла голова громадської організації «Даун-синдром» Олена Мельник.

Вона пригадує, що раніше молоді люди вже встигли спробувати себе на роботі: Валентин Новосад успішно місяць стажувався в кав’ярні «Цукерня», в компанії «Тигрес» працював Андрій Мельник, в галереї «The room» працювала Яна Авраменко, в бібліотеці для юнацтва Наталка Барбашук і Богдан Кравчук в центрі туристичної інформації допомагав проводити туристичні квести.

«Під час проекту «робота на один день» працювала в бібліотеці. Там, дійсно, було дуже цікаво. Перший раз, коли пішла на роботу, обстановка приємна була. Допомагала в роботі бібліотекарям: і з книжками, і за комп’ютером. Далі хочу працювати в бібліотеці», – ділиться враженнями від проекту Наталка Барбашук.

У рамках проекту планують провести тренінги для команди проекту, для молодих людей, для роботодавців та батьків, які проводитимуть працівники центру «Емаус».

Олена Мельник додає, що у міській раді пообіцяли надати соціального працівника, який буде супроводжувати людей з синдромом Дауна до місця роботи.

Не складно, а відповідально

Партнером проекту є Луцький міський центр зайнятості. Він шукатиме роботодавців, підбиратие підприємства, установи, які захотіли би взяти на роботу таких працівників і створити для них умови.

«Я не погоджуюсь з тим, що це складно, але це дуже відповідально. Я побачила бажання в дітей, те, як вони сперечалися між собою, хто яку професію більше виконував. Для них престижно бути більш зайнятим, ніж колега. Задача перед нами не є важка, але вона дуже відповідальна. У нас є багато інструментів, які ми можемо застосувати при адаптації молодих людей», - відзначила заступниця директора центру зайнятості Ірина Гурська.

У центрі зайнятості пропонують пройти цим молодим людям у центрі зайнятості чи онлайн, тестування, аби визначити схильність до певного типу професій. Згодом їм пропонують безкоштовне навчання відповідно до обраної професії

«Ми формуємо по області групу і направляємо в навчальні заклади. Хочу зупинитися на навчальних закладах державної служби зайнятості. Найближчий такий центр профтехоосвіти – в Рівному. Хоч це трошки і віддалений навчальний центр, але дуже хороші створені умови, навчальна база й викладачі. Там ми можемо організувати безкоштовне навчання», - розповіла заступниця директора центру зайнятості Ірина Гурська.

Також Ірина Гурська запропонувала екскурсії на тролейбусі, які ознайомлюють з підприємствами та їх перспективами розвитку в нашому місті.

Про можливості та особливості працевлаштування для людей із сидромом Дауна також розповіли представник фонду соціального захисту Валерій Шевчук і заступниця начальника відділу департаменту соціальної політики Луцької міської ради Надія Варчук.

«У нас запроваджена програма для осіб з інвалідністю. Такі люди мають можливість працювати саме у нашому департаменті. Вони укладають цивільно-правовий договір терміном на один місяць і можуть приходити працювати по дві-три години протягом дня. Люди з інвалідністю мають можливість працювати у відділі прийому громадян, відділі житлових субсидій або у відділі призначення соціальної допомоги. Вони відповідають на дзвінки, приймають людей, скеровують на прийом громадян. Якщо людина пропрацювала місяць і їй сподобалось, то вона має право продовжувати, а може пропрацювати місяць і через кілька місяців прийти ще раз», – пояснила Надія Варчук.

Приходять і обіймають

На презентації проекту були присутні й роботодавці. Серед них і ті, які приймали до себе на роботу людей з синдромом Дауна під час проекту «Діти Сонця. Один день на роботі». Вони з усмішкою згадують досвід роботи з такими дітьми і запевняють: готові співпрацювати з ними й далі.

«До нас на роботу приходив Андрій Мельник. Коли в перші дні він приходив і працював в колективі, де 30 людей і всіх обіймав, то спочатку люди так трошечки лякалися, а вже надалі всі перші йшли до нього обійматися. Коли проект закінчився, то до мене навіть підійшла пані Ірина, яка була начальником того відділу і каже: «Знаєте, я знаю для чого такі люди. Для того, щоб зробити нас світлішими й добрішими». Навіть у них така традиція виникла, що вони кожен ранок приходять і один одного обіймають», – розповіла представниця компанії «Тигрес» Надія.

А представниця центру туристичної інформації та послуг пригадала досвід роботи з Богданом Кравчуком. Хлопець допомагав проводити квест. За її словами, у центрі завжди потребують волонтерів, людей, які цікавляться історією міста, тих, хто допомагав би в організації різних заходів».

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку загасили пожежу на електропідстанції. ФОТО
Наступна новина Світла в центрі Луцька може не бути добу
Останні новини
Схожі новини