«Спіть мало, ходіть багато». Поради від тревел-блогера Вадима Войтика. Лекція у Луцьку

«Спіть мало, ходіть багато». Поради від тревел-блогера Вадима Войтика. Лекція у Луцьку

Вадим Войтик – журналіст та блогер з Івано-Франківська. 10 років тому захопився подорожами і вже встиг відвідати 96 країн світу. На цьому зупинятись не планує: каже, що подорожі водночас і як спорт (хочеться щораз досягати більшого), і як наркотик, і як чудовий спосіб пізнання світу і саморозвитку.

У Луцьку він розповів про власний досвід організації подорожей.

Лекція «Практикум самостійних бюджетних подорожей» у рамках проекту ARTEFACT.events відбулася у четвер, 12 вересня у центрі «Passage Interdit». 

Як почати подорожувати

«Я ніколи не пробував all inclusive (пакетний тур, в який входить проживання і харчування у готелі, - ред), свято переконаний, що це добре. Нікого не засуджую, не кажу, що це матрацний відпочинок. Але так подорожувати ви не навчитесь.

Для початку придбайте недорогий автобусний тур. Щоб зрозуміти, як це взагалі: кудись їздити. Там за вас теж, як і  у випадку all inclusive, все придумають і організують, але там завжди є вільний час. Можна спробувати самостійно походити містом, зрозуміти, як працює громадський транспорт, відчути, що таке взагалі – закордон. Після цього вам буде простіше зрозуміти, як в той же Відень можна приїхати самостійно.

Якщо ми говоримо про азійські країни (не такі цивілізовані і «вилизані» як Сингапур), туди вперше краще їхати з провідником або принаймні з товаришем, який там був. Наполегливо раджу не починати самостійні подорожі з Африки. «Ай, я був в Єгипті три рази» не рахується, якщо ви були тільки в готелі. Той же Каїр (столиця Єгипту, - ред.) – це вже зовсім інша історія».

    *     *     *

На місці розберемось?

«Наполегливо раджу перед поїздкою нагуглити всі свої пересування. Наприклад, як з аеропорту Братислави дістатись до міста. Гарантовано хтось вже був і все написав – з якого боку вийти, де шукати автомат з квитками, де сідати в автобус/поїзд. При чому написав зрозумілою вам мовою. Ці всі подробиці зекономлять нерви і час.

На місці не завжди просто розібратись. В нас в містах по-різному оплачують за проїзд, а що вже говорити про країни. Не розраховуйте на те, що ви сядете в автобус, дістанете євро і заплатите. В половині випадків у вас нічого не вийде.

Варто дізнатись заздалегідь, як дістатись до готелю, як платити за проїзд платною дорогою, якщо ви на автомобілі. Погодьтесь, стояти на автобані і «тупити», бо ви не розблокували потрібну функцію на своїй картці, а ззаду – 20 машин, - не найприємніша історія.

Розклади руху транспорту, роботи закладів зручно шукати на Google.maps».

***

Просто погуляємо, а вечір проведемо в готелі?

«Завжди повинна бути мета побачити щось конкретне. У Відні, наприклад, сходити в оперу, у Мілані – побачити «Таємну вечерю» Да Вінчі, у Панамі – Панамський канал. Якщо ви вже їдете в подорож, не лінуйтесь, не сидіть в готелі. Втомились? Трохи перепочиньте, але все одно йдіть. Якщо друга половинка не хоче, змусьте, ну посваріться – потім помиритесь 20 разів, але враження від побаченого залишаться.

Мучтесь – вставайте рано, багато ходіть, їздіть. Навіть, якщо в Інстаграмі – мільярд фото з однієї точки, йти до якої треба пів ночі, це буде ваш кадр, ваші емоції. Полежати на дивані можна вдома».

      *       *       *

Маршрут придумаємо на ходу?

«Маршрут треба складати завжди. Навіть, якщо ви їдете на кілька днів, а тим більше – на тиждень. «Я приїду і на місці подивлюсь» не працює. У вас не буде на це часу, а може – й інтернету, вам точно буде чим зайнятись, окрім складання маршруту.

Я завжди роблю це в таблиці, де пишу – дату, день тижня (це важливо, бо наприклад, в понеділок не працюють музеї, а в п’ятницю в арабських країнах не працює громадський транспорт), опис дії, що подивитись, кілометраж, який планую проїхати, вартість, чи оплатив наперед чи ні.

Маршрут раджу завжди робити різноманітним, бо третє, четверте містечко в Німеччині здаватиметься вам таким же, як перше чи друге. Так само в Україні. Думаєте, Кропивницький сильно від Черкас відрізняється?

Моя наполеглива порада – чергувати. Побувати в містечку, селі, музеї, обов’язково – побачити якусь природну пам’ятку: печеру, водоспад, скелі тощо.

Кому довіряти при складанні маршруту. Рейтинги більш достовірні там, де їх залишають люди, що купили послугу. Наприклад, на Booking.сom. В Google вони менш об’єктивні, але корисну інформацію для себе можна знайти. В TripAdvisor багато проплаченої інформації, що стосується комерційних об’єктів, але статтям про пам’ятки можна довіряти.

Хороший путівник LonelyPlanet, який можна купити в Інтернеті. У ньому ідеально розписано все – як провести два дні там то, де поселитись, куди поїхати».

***

Злітати в Сингапур і назад? Не вийде

«Інформацію про візи зручно шукати у статті «Візові вимоги щодо громадян України» на Вікіпедії. Здавалося б, Вікіпедія не дуже добре джерело інформації, але ця стаття хороша. Всі знають про безвіз з європейськими країнами, візи в Велику Британію і США, але загалом є багато нюансів. Наприклад, у Китаї є такі території, як Гонконг, острів Хайнань, Тайвань зі своїми візовими правилами.

Є несподіванки. Наприклад, в Ірландію можна потрапити з британською візою, а в Південну Корею – з американською.

У Сингапурі є дуже класна опція – безвізовий транзит на 96 годин. Здавалося б, можна прилетіти з Таїланду за 200-300 гривень, погуляти кілька днів і повернутись назад, але тут є загвоздка. Транзит означає, що потрібно далі їхати в третю країну. Без цього квитка тебе навіть в літак з Таїланду в Сингапур не пустять».

***

Найдешевші квитки – у вівторок

«Я завжди, коли маю вільну хвилинку, дивлюсь, які авіаквитки з’явилися. Найкраще шукати їх на сайтах авіакомпаній або агрегаторах, таких як Skyskanner. Це правда, що на агрегаторах квитки іноді дешевші, ніж на сайтах авіакомпаній. Але часто те, що в авіакомпанії буде включено у вартість квитка, в агрегатора потрібно купити окремо. Наприклад, місце в літаку. Тому я завжди порівнюю ціни на сайті авіакомпанії і агрегаторі.

Всі хвалять агрегатор Kiwi. Він прекрасно комбінує перельоти. Наприклад, ти сів у Львові, полетів через Копенгаген і Мадрид в Париж всього за 40 євро. Я умовно кажу. Але, по-перше, три пересадки витримає не кожен, а по-друге, це лоукости (авіакомпанії, що пропонують дешеві перельоти, - ред.) – десь затримали рейс, десь відмінили і у вас полетів весь ланцюжок. Або буває він пропонує такі екзотичні речі, як пересадка в Лондоні, де транзит непередбачений. Вже стільки людей погоріли на тому, що їх просто не пустили в літак, бо немає британської візи! Аргумент «мені тільки з літака в літак пересісти» тут не працює. Тому не раджу користуватись Kiwi.

Буває, що кияни, наприклад, беруть квитки зі Львова через Київ в Стамбул, бо так дешевше. Думають, підсядуть собі в Києві. Але це так не працює – якщо ви не сіли в літак у Львові, автоматично анульовуються всі наступні квитки. З цим теж не рекомендую експериментувати».

***

«У вівторок квитки дешевші, у вихідні – дорожчі, бо всі мають час їх шукати і купувати. У понеділок теж дорогі.

Але не завжди варто вестись на найдешевші квитки. Якщо літак прилітає о 1 ночі в європейську країну, таксі не перекриє економію, а деякі аеропорти закриваються на ніч – доведеться чекати ранку десь на вулиці. Також лоукости часто літають в аеропорти, які дуже далеко від міста. Аеропорт, наприклад, називається «Дюссельдорф», а з нього до міста треба їхати громадським транспортом 4 години, а пішки йти до Нідерландів – 10 хвилин. В Стокгольмі проїзд з аеропорту до міста може коштувати стільки ж, як переліт».

***

«Щодо автобусів, то тут ніхто не придумав нічого кращого, ніж Busfor і Flixbus. Якщо купувати квитки заздалегідь, можна і за 1 євро знайти або ж взагалі безкоштовно – для студентів».

***

Де шукати інформацію автомобілістам

«Сайт AutoTreveler показує, де в Європі можна паркуватись, скільки коштує бензин, стан завантаженості доріг. Це корисно, бо, наприклад, лише в Італії – чотири різних позначки парковок.

Для прокату авто не раджу використовувати сайти великих прокатних фірм, бо це дорого. Краще – агрегатори EconomyCarRentals.com або Rentalcars.com.»

***

Готель краще бронювати в Інтернеті навіть, якщо сидите на його порозі

«Готелі я бронюю завжди наперед, по тій простій причині, що не хочу витрачати на це час в подорожі. Сервіс Booking.com зараз модно критикувати, але з власного досвіду скажу – нічого кращого немає. До речі, інколи дешевше, навіть сидячи на порозі готелю, забронювати номер в інтернеті і зайти туди, аніж купувати безпосередньо на рецепції.

Сервісом Airbnb, який здає квартири, теж користуюсь. Але тут потрібно пам’ятати, що господарі можуть відмовити вам в будь-який момент, в тому числі в останній день. А буває, що господарі намагаються домовитись з вами напряму, щоб не платити комісію сайту. Не робіть цього ніколи – спілкуйтесь лише через сервіс. Якщо власники житла вас кинуть, сервіс допоможе компенсацією».

***

«Мені інтернет потрібен всюди, тому раніше, коли приїздив в якусь країну довше, ніж на кілька днів, купував місцеву сім-карту. Зараз користуюсь так званою тревелсім Drimsim. Замовив в інтернеті, а наступного дня прислали поштою – дуже зручно. Практично всюди маєш мобільний інтернет. В Європі ціна мегабайту - 1 цент. Це смішний тариф для них».

***

З собою – тільки картка і долари

«Карткою я розраховуюсь всюди, де тільки можна. Якась валютна спеціальна для цього вам непотрібна, достатньо гривневої персоніфікованої – з чіпом та іменем власника. Замовити її в банку можна за 100-150 гривень.

Також з собою в ничку я беру 200-500 доларів, які за всю подорож можу навіть не діставати. Чому доларів? Бо в екзотичних країнах місцеві євро часто прирівнюють до долара. Знімати гроші з банкомату можна, якщо треба готівка. Так, буде комісія, але це вигідніше, ніж міняти долари».

Фото Данила Гетьмана

 

Партнери проекту ARTEFACT.events: агенство інтернет-маркетингу ARTEFACT.St, інтернет-видання «Перший канал соціальних новин», Культурний центр  Passage Interdit.  Туристичний магазин «Миклухо-Маклай»

Читати виступи іншихлекторів в рамках проекту:

https://pershyj.com/p-9ba6a961530b71b5fced5b40ce00f58a

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (2)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Сьогодні я буду говорити про слоїк». Промова Олега Сенцова на форумі у Києві
Наступна новина Попкорн, мультик і таймлапс: луцькі журналісти пожартували над ЖК «Струмочок»
Останні новини
Схожі новини