Луцький «Воїн» - спортивний клуб, де виховують чемпіонів. ФОТО

Луцький «Воїн» - спортивний клуб, де виховують чемпіонів. ФОТО

Чотири роки тому у Луцьку відкрився спортивний клуб «Воїн». На фоні інших тренувальних закладів він вирізняється тим, що його вихованці займаються з професійними тренерами безкоштовно.

«Нас дуже засмучувала ситуація, коли заняття спортом для багатьох дітей є неможливими через фінансову складову. Скільком спортивним талантам не судилося розкритись через те, що багато сімей не мають можливості заплатити за відвідування їхніми дітьми спортивних секцій та залів, не кажучи про збори та змагання.  

Саме це наштовхнуло ініціативну групу у складі Андрія Зінчука, Михайла Смолки, Ігоря Дудінського, Олександра Редька, Сергія Поліщука, Олега Тарасюка на створення громадської організації СК «Воїн», де діти різного віку змогли б реалізувати свій потенціал безкоштовно», - розповідає історію створення клубу його тренер, майстер спорту з боксу Дмитро Василенко.

Тренер з ударної техніки Дмитро Василенко

За його словами, за чотири роки «Воїн» з невеличкої секції переріс у справжній клуб, де навчають змішаних видів єдиноборств, які включають в себе як ударну, так і техніку боротьби.

Тренерський склад клубу: Андрій Зінчук, Сергій Поліщук, Дмитро Василенко

Наразі «Воїн» тренує більше 150 дітей та підлітків.

Зазвичай дітей у «Воїн» приймають з 10-12 років, але не відмовляють ні старшим, ні меншим.

 «У минулому році ми спробували набрати дітей віком від 6 років, але, як показує досвід, вони ще надто малі для серйозної боротьби, тому тренування у наймолодших відбувається  переважно в ігровій формі», - розповідає старший тренер клубу «Воїн», майстер спорту міжнародного класу з самбо Андрій Зінчук.

Старший тренер Андрій Зінчук

«Наші занятті в клубі перетворилися на цілий соціальний проект: «Воїнами не народжуються, ними стають! – каже тренер з ударної техніки Дмитро Василенко. – Якщо у боксі задіяні лише одні руки, у тхеквондо – руки та ноги, в боротьбі – треба лише боротися, то у змішаних видах єдиноборств – треба вміти усе. Це універсальні бійці!».

Допомагає тренерам «ставити» ударну техніку юних бійців і колишній боксер, чемпіон України з боксу та дзюдо Сергій Поліщук. Він надає також і фінансову підтримку клубу.

Сергій Поліщук

 «Тренери дають дітям таке навантаження, що вони ростуть професійно. За два-три роки занять діти вже готові виступати на змаганнях національного рейтингу, зокрема на чемпіонатах України. Наші воїни – практично усі чемпіони області і це не якась висока регалія, якщо чесно», - переконаний Сергій.

ДІТИ-ВОЇНИ

Тренування найменших відвідувачів клубу «Воїн» відбувається переважно в ігровій формі.

«Спочатку у нас розминка, потім відпрацювання техніки боротьби. Великих фізичних навантажень не даємо, бо розуміємо здатність дитячого організму. Малі діти на тренуванні вдягають спеціальну форму – це робиться спеціально, аби діти відчували дух боротьби», - розповів старший тренер клубу Андрій Зінчук.

Не меш важливим елементом тренування є регбі. На перший погляд, це звичайна дитяча гра, під час якої треба забрати м’яч. Але, за словами Андрія Зінчука, вона підсвідомо змушує дітей боротися.

«Діти, не розуміючи, валять один одного в партер, вчаться триматися на ногах, випрацьовують стійкість», - зауважує він.

Дмитро Василенко «відшліфовує» ударну техніку з юними вихованцями

ДОРОСЛІ-ВОЇНИ

Дорослі мають набагато більше фізичних навантажень – у них довша розминка, а сама боротьба – серйозніша: вивести противника з рівноваги, застосувати прийоми боротьби, больові прийоми тощо.

22-річний ковельчанин Олексій Бондаренко, окрім того, що займається в клубі «Воїн», допомагає тренерам проводити заняття. За плечима у хлопця – чималий спортивний досвід: він займається ММА професійно, вже має дворазовий титул чемпіона України зі змішаних єдиноборств, а нещодавно поповнив ряди національної збірної з ММА.

Олексій Бондаренко тренує і менших вихованців клубу

«Заняття ММА вчать дисциплінованості, аби кожен хлопець виріс нормальним чоловіком», - вважає спортсмен.

15-річний Андрій Місюк, в «Воїні» займається практично із самого відкриття клубу. Каже, що з дитинства захоплювався єдиноборствами, а вже сьогодні є призером, чемпіоном України із змішаних єдиноборств, членом збірної України з бойового самбо.

Титул чемпіона України Андрію вдалося вибороти вже через два роки тренувань.

«ММА – перспективний вид спорту, тому навіть через 5 років я бачу себе професійним спортсменом  і не збираюся залишати ММА», - розповідає хлопець.

Вихованці СК «Воїн» Андрій Місюк (ліворуч) та Назар Півторан (праворуч)

Ще один вихованець «Воїна» - Назар Півторан. Родом він із Чернівецької області, звідки приїхав навчатися до волинського військового ліцею. Вдома Назар теж займався ММА, тому логічно, що із переїздом до Луцька шукав хороший клуб.

 Назар Півторан

«Мені це потрібно, щоб вміти постояти за себе… Було в житті декілька ситуацій, коли доводилося застосовувати свої навики бою», - поділився спогадами Назар.

До речі, у 2016 він виграв Чемпіонат світу з козацького двобою, двічі займав другі місця в чемпіонаті України з ММА.

ДОСЯГНЕННЯ КЛУБУ «ВОЇН»:

- семеро вихованців ввійшли до складу національної збірної України з бойового самбо, поїдуть на чемпіонат світу та Європи;

- троє увійшли до складу національної збірної України з ММА;

Читайте також: Національну збірну з ММА та бойового самбо поповнили 10 представників луцького спортклубу «Воїн»

- серед молоді, юніорів та дітей - близько 10-ти чемпіонів України та 20-ти призерів національних першостей з ММА, кікбоксингу та бойового самбо;

Читайте також: Вихованці клубу «Воїн» тріумфували на Чемпіонаті Волині з кікбоксингу. ФОТО

«Результати тренувань доводять, що обраний нами шлях – вірний. Наші вихованці вже стають є бажаними абітурієнтами та студентами вищих навчальних закладів, ними цікавляться представники фіскальної служби, Служби безпеки України, Збройних сил України та прикордонної служби», - розповів тренер Дмитро Василенко.

ФІНАНСОВА ПІДТРИМКА КЛУБУ

Окрім того, що тренування у «Воїні» проходять безкоштовно для дітей, їхні тренувальні збори та поїздки на змагання теж оплачують меценати та спонсори клубу.

Тренери та спонсори клубу

«Протягом усіх років фінансове забезпечення клубу лежало і продовжує лежати на Михайлові Смолці, який зараз очолює Федерацію ММА на Волині та є власником фірми «Патріот Агро», засновнику мережі ресторанів «Базилік» Ігореві Дудінському, на власнику компанії KND, керівникові федерації бойового самбо Волині Олександрові Редьку, а також засновнику компанії «Аполлінарія» Олегу Тарасюку та приватному підприємцеві Сергієві Поліщуку. Ці люди – зі спорту, розуміють специфіку та дають нам можливість тренувати дітей, виховувати їх», - зауважує Дмитро Василенко.

А кілька місяців тому спортивний клуб «Воїн» взяв під опіку Ігор Палиця. Тренер клубу Дмитро Василенко переконує, що жодних політичних мотивів немає, коли мова йде про дітей.

Ігор Палиця
Збірна Волині з ММА перед поїздкою на Чемпіонат України

«Завдяки фінансовій підтримці фонду «Тільки разом» плануємо відкрити якомога більше залів у різних куточках нашого міста. Таким чином, наша громадська ініціатива  перетворюється у соціальний проект для молоді, який стає своєрідним кар’єрним ліфтом у житті кожного вихованця. І нехай не всі вони стануть чемпіонами, але принаймні вони точно стануть гідними громадянами своєї держави», - наголосив тренер.

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ (Перший) та з архіву СК «Воїн»


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Суд водія «Аверса» проти патрульного: заслухали свідків
Наступна новина У мережі з'явилося відео, як прем'єр Нідерландів миє підлогу в парламенті. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини