Стабілізований мох, хвойний екстракт і кавуни: чим волинські ліси вражали готей із ОТГ

Стабілізований мох, хвойний екстракт і кавуни: чим волинські ліси вражали готей із ОТГ

17-18 липня на Волині відбувалася навчальна поїздка «Використання лісових ресурсів як
інструмент економічного розвитку ОТГ» для представників об’єднаних територіальних громад Сумської, Чернігівської та Дніпропетровської областей.

Про це інформує Волинський Центр розвитку місцевого самоврядуваня, який створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

Розпочався візит із відвідин Волинського ЦРМС, де його директор Анатолій Пархом'юк звернувся до присутніх із вітальним словом і наголосив на важливості досвіду ОТГ у лісовій сфері.

Радник із регіонального розвитку Волинського ЦРМС Петро Гоцалюк розповів про область та її «родзинки».

«На Волині понад 683 тисячі гектарів лісів та лісових площ - це третина області. Половина вкритої лісом площі припадає на Маневицький, Камінь-Каширський, Ківерцівський та Любомльський райони. Майже у всіх цих районах створені громади і невдовзі більшість з них візьме відповідальність за лісові масиви на себе», - зауважив під час презентації радник з регіонального розвитку Петро Гоцалюк.

Перед гостями із трьох областей виступила очільниця Жидичинської ОТГ Галина Матвіюк, яка розповіла про досвід в управлінні лісовими ресурсами комунальної власності Жидичинської ОТГ.

Зокрема, гостей цікавив досвід Волині у сфері екологічних проектів, боротьби із вирубкою лісів, отримання коштів від лісової продукції, налагодження стійкої комунікації поміж об’єднанами територіальними громадами із різних куточків України.

Далі Цуманська ОТГ приймала гостей із Сумської, Чернігівської та Дніпропетровської областей. Для спілкування та обміну досвідом до селища Цумань завітали близько 30 осіб. У зустрічі брали участь голова РДА Валерій Ткачук, його заступник Яна Церкевич, голова районної ради Василь Хмілевський тощо.

Гостей зустрів у селищній раді голова Цуманської ОТГ Анатолій Дорошук, який розповів про новаторські ініціативи у забезпеченні сталого фінансування закладів соціально-культурної сфери, про співпрацю з місцевим бізнесом, про інвентаризацію земельних ресурсів, що допомагають забезпечити бюджет громади, про залучення грантових коштів та програм міжнародної технічної допомоги для розвитку громад.

Зокрема, населення громади перевищує 11 тисяч осіб. За словами селищного голови Анатолія Дорощука, основні надходження до бюджету забезпечує ПрАТ "Цумань". Цікаво, що Анатолій Дорошук теж почав свій шлях із роботи на деревообробному підприємстві.

Підприємство займається обробкою деревини. Наразі на ньому працює 400 постійних працівників, а до місцевого бюджету цьогоріч планує сплатити близько 8 млн грн, що становитиме до 43 % загальних надходжень. Це підприємство закуповує деревину в різних регіонах України. Переробляє в середньому до 2,5 тис куб в місяць. Виробляє струганий обрізний шпон, який здебільшого експортується в Європу. З 1 куб м деревини твердих порід отримують 800-900 м кв шпону. При цьому затрати на виробництво - вдвічі дешевші у порівнянні з європейськими. На підприємстві вже отримали 20 куб м червоного дубу для переробки від німецьких партнерів та в подальшому мають наміри до поглиблення міжнародного співробітництва.

Одним із пунктів програми було знайомство із роботою ДП «Цуманське лісове господарство» та Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща». 

Зокрема, "Цуманське лісове господарство" опікується заготівлею березового соку, збиранням ягід та грибів. Ця продукція переробляється на власному консервному цеху. Цех виробляє за власною рецептурою консервовані соки, джеми, ягоди в цукрі, мариновані гриби тощо. Власну продукцію реалізує, як на внутрішньому, так і зовнішньому ринку. Сприяють підвищеному попиту отримані в попоредні роки сертифікати органічного виробництва.

Продукція експортується до Ізраїлю, США, Канади та європейських краін, чисельність яких постійно зростає. До заготівлі дикоросів долучаються, як працівники лісогосподарського підприємства, так і місцеве населення. При цьому заготівля гуртових партій сировини відбувається за цінами на 20% нижчими за ціни місцевих ринків. Тому це є доброю нагодою збільшити доходи зацікавленого сільського населення. А підприємство й надалі планує розширювати напрями своєї діяльності.

Цікавим об’єктом під час зустрічі стало джерело в с. Грем’яче на річці Путилівка, у якому б’є мінеральна вода. Із гостями із ОТГ поспілкувалися директор Ківерцівського НПП «Цуманська пуща» - Ігор Квач та заступник начальника відділу Ківерцівського НПП «Цуманська пуща» - Юлія Грицюк.

Вони розповіли про цінність територій природно-заповідного фонду у кожній громаді, співпрацю між парком та ОТГ, про розвиток рекреацій у громадах. Ківерцівський національний природний парк "Цуманська пуща", що на Волині розташований на площі понад 33 тис га, в межиріччі річок Стир та Горинь.

Цікавинкою для гостей стало представлення водного маршруту «По річці Путилівка». Маршрут є дуже мальовничим для розвитку активного туризму в Цуманській ОТГ.

Гості також спробували джерельну воду. Разом із працівниками парку гості відвідали нову екологічну стежку біля відпочинкового комплексу «Явір», що на трасі Київ-Луцьк.

Далі представники трьох областей відвідали лісівничий молодіжний центр, що розташований на території Воротнівського лісництва ДП "Ківерцівське ЛГ" - це єдиний подібний заклад на Волині. Його площа досягає 600 га.

На цій території розташовано 5 озер; створено дві екологічні стежки протяжністю 6 та 9 км. До того ж на площі 9,2 га розміщений вольєр для тварин, серед яких і благородні олені. Проте особливістю цього центру є постійно діючі школи лісового лікаря, лісового дизайну, мисливця, юного садівника, юного бджоляра та шкільна майстерня. У них навчаються та проводять різні заходи учні шкіл, училищ, а також студенти коледжів та університетів.

Цікавими виявилися і відвідини ДП "Волинський лісовий селекційно-насінневий центр" із загальною площею 680 га та розсадником на 18,5 га. Тут вирощують різноманітні рослини, наприклад, туї, кипариси тощо.

«Корисно вивчити досвід досвід колег у сфері екологічних проектів, боротьби із вирубкою лісів, отримання коштів від лісової продукції. Такі “study tours” допомагають налагодити контакти між об’єднаними територіальними громадами із різних куточків України, а це - перший крок для майбутнього міжмуніціпального співробітництва», - зауважила радник з децентралізації Дніпропетровського ЦРМС Ольга Кірєева. 

Лісничий Вадим Читкайло розповів про спільні акції із Колківською ОТГ, зокрема, про висаджування лісу, допомогу нужденним, а також залучення школярів до збереження лісу.

Побували представники об’єднаних громад із трьох областей і в найбільшому лісовому господарстві на Волині - Маневицькому. Зокрема, гостям продемонстрували систему відеоспостереження, яка дозволяє зафіксувати пожежі у лісі і оперативно на них відреагувати. У структурі ДП "Маневицьке лісове господарство" лісництва, цех деревообробки, консервний цех, транспортний цех, котельня, торговий комплекс (кафе, магазини, склади) тощо. А у теплицях підприємства вирощують чимало рослин і навіть…кавуни

До того ж є пасіки, мисливське господарство, цех хвойного екстрату тощо. Останній дуже вразив представників об’єднаних територіальних громад із інших областей.

Зокрема, хвойний екстракт – це препарат рослинного походження, отриманий із свіжої хвої сосни і ялини шляхом водяної екстракції. Екстракт є екологічно чистим продуктом, що містить в собі мікро і макроелементи, фітонциди, ефірну олію, каротин, амінокислоти, які важливі та необхідні для здоров`я і життєдіяльності людини. Наприклад, при регулярному прийомі ванн із таким екстрактом покращується сон, стимулюється кровообіг, регулюється і активізується обмін речовин.

Підприємство експортує продукцію переробки деревини до країн Європи, а також Індії та Саудівської Аравії. Виробляє понад 50 найменувань консервної продукції, більшість якої реалізується під торговельною маркою "Ліси Волині". Зокрема консервовані ягоди, гриби, соки експортуються до Польщі, Австрії, Литви та Ізраїлю

Очільник департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА Олексадр Маслак відзначив, що найдужче його під час візиту зацікавило переробка, зокрема, дикоросів.

Також представники ОТГ побували у ДП «Городоцьке ЛГ», де ознайомилися з роботою підприємства, дізналися більше про співпрацю лісівників та місцевої громади на прикладі реалізованих проектів. Відбулася зустріч із головою Прилісненської ОТГ Ігорем Терещенко, який розповів про те, що вже вдалося зробити в громаді.

Побували гості і в школі села Городок, що входить до Прилісненської об’єднаної територіальної громади. У ній вони дізналися, як створити модний нині стабілізований мох та на власні очі побачили, як діти виготовляють макет шкільного двору із цього моху.

Радник із регіонального розвитку Сумського Центру розвитку місцевого самоврядування Григорій Стариков зауважив, що він узяв участь у чималій кількості стаді-турів від ЦРМС та U-LEAD, а тому відзначив, що саме відвідини Волині його вразили і організацією візиту, і його змістовим наповненням.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Молитвою та святковим концертом: як у Велимчі гуляли на Дні села. ФОТО. ВІДЕО
Наступна новина Волинянин створює вражаючі мініатюри з дерева. ФОТО
Останні новини
Схожі новини