Супрун радить їсти сало

Супрун радить їсти сало
https://glavred.info

Виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла, скільки сала можна їсти щодня і яка у ньому користь.

Про це стало відомо із її допису у Facebook.

«Сало – це суміш жирів. У ньому є насичені жири, а також моно- та поліненасичені жирні кислоти – такі, як в рослинних оліях. З одного боку, у салі досить багато таких некорисних насичених жирів. В 100 грамах –майже 40 грамів, а це подвійна денна норма для нашого організму. За день нам радять їсти не більше, ніж 20-30 грамів насичених жирів. Насичені жири – це ті самі висококалорійні жири, надлишок яких пов‘язують із ризиком атеросклерозу.

100 грамів сала має близько 900 калорій. Це майже половина денної норми калорій для людини, що помірно рухається. В салі також немає білків і клітковини, мінералів та низки необхідних нам нутрієнтів. Тобто багато їсти сала не варто. Але трошки – кілька скибок – можна і корисно», – зазначила Супрун.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Супрун розповіла про смачний засіб для зміцнення судин і серця

«З іншого боку, в салі все-таки більше жирів із ненасиченими жирними кислотами. Навіть більше, ніж у вершковому маслі. Такі жири добре впливають на стан судин», – констатує вона. І називає корисні властивості цього продуту:

- сало містить незамінні омега-3 поліненасичені жирні кислоти, потрібні для утворення оболонок довкола нейронів і протидії запальним процесам. У раціоні людей, що рідко споживають жирну рибу та екзотичне й дороге авокадо, таких жирних кислот бракує;

- у салі є корисна речовина холін, що відіграє важливу роль в обміні жирів;

- за вмістом ненасичених жирних кислот сало дещо подібне до ріпакової олії та риб‘ячого жиру. Цікаво, що в деяких дослідженнях виявлено, що від раціону та випасу свині вміст омега-3 жирних кислот може зростати;

- у салі вітаміни D та Е, хоча їх вміст значно менший, ніж денна потреба організму.

Супрун каже, попри те, що багато людей бояться холестерину, в салі його не так багато. В 100 грамах сала міститься лише 95 міліграмів – третина денної норми для людей, що не мають атеросклерозу чи інших хронічних хвороб судин. Або ж половина від норми для людей із хворим серцем чи судинами.

Також радить, як споживати сало, щоб воно принесло максимальну користь для здоров‘я:

- не вживайте сало у великих кількостях. Надлишок жирів може викликати дискомфорт у шлунку або кишківнику;

- пильнуйте свій раціон та зважайте на витрати енергії. Якщо ви раптом з‘їли багато сала, то в цей день не варто їсти масло, інші тваринні жири, м’ясо, а також солодощі;

- поєднуйте сало з крохмалистими продуктами: картоплею, кукурудзяною кашею, хлібом, та гострими компонентами – червоним перцем, гірчицею. Жири, що є в салі, допомагають краще засвоюватись червоним і оранжевим пігментам – каротиноїдам. Тому якщо їсте сало, то доповніть його морквою, помідорами або борщем.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Літаюче місто»: лучани створили перший в Україні digital-мурал. ФОТО. ВІДЕО
Наступна новина У Рожищі озеленили сквер. ФОТО
Останні новини
Схожі новини