Сутичка з фанами «Волині» у Млинові. Справу взяв на контроль Олександр Фацевич

Сутичка з фанами «Волині» у Млинові. Справу взяв на контроль Олександр Фацевич

Скандалом завершився календарний матч Чемпіонату України з футболу серед команд Першої ліги в смт Млинів, де рівненський «Верес» 15 листопада приймав луцьку «Волинь». Справа навіть не в прикрій поразці «хрестоносців» з рахунком 0:2, вилученні луцького футболіста та не забитим пенальті в ворота «Вереса», а в інциденті, який стався наприкінці гри за участі кількох фанів «Волині» та місцевих правоохоронців.

На останніх хвилинах матчу кілька з них вибігли на газон стадіону «Колос», а співробітники з застосуванням кийків спочатку повалили їх на землю, а потім силоміць вивели за межі спортивної споруди… В сутичці також взяв участь і дискваліфікований на цей матч головний тренер рівненської команди Юрій Вірт, і кілька футболістів «Волині».

Ймовірно, Професійна футбольна ліга та інші футбольні інстанції відреагують на безчинства черговими штрафами та дискваліфікаціями, але чому подібне порушення правопорядку взагалі стало можливим і як подібних інцидентів уникати в майбутньому?

події на стадіоні «Колос» у смт Млинів Рівненської області на матчі «Верес» – «Волинь».

Бійку фанів можна було передбачити, - колишній поліцейський

Павло Алєксєєнко, який щойно завершив службу в органах Нацполіції на посаді заступника ГУ НП у Донецькій області, а раніше служив на аналогічній посаді в облуправлінні внутрішніх справ Рівненщини та очолював кілька міськрайвідділів на Волині, наразі перебуває в Луцьку. Тож ми звернулися до Павла Анатолійовича з проханням прокоментувати порушення порядку під час футбольного матчу «Верес» – «Волинь» та дії рівненських силовиків.

«Чесно кажучи, разом із друзями ми також планували відвідати смт Млинів, щоб подивитися на славетне західноукраїнське дербі, – сказав Павло Алєкссєнко, який народився в с. Верба Дубенського району Рівненщини в родині кадрового офіцера. – Але другий тур виборів Луцького міського голови, а також запроваджений «карантин вихідного дня», спонукали відмовитися від такої ідеї. А шкода. Бо якби перебував на стадіоні «Колос» або поблизу нього, володів би більшим обсягом інформації… 

Але є достатньо матеріалів у ЗМІ, які допомагають і відтворити хід подій, і зробити деякі висновки. Насамперед, зауважу, що спортивна споруда, де проводить домашні матчі змагань першої ліги команда «Верес» (Рівне), як на мене, не повністю відповідає вимогам ПФЛ. Огорожа довкола стадіону  символічна, немає сітки і між трибунами та футбольним полем… Але це – лише одна з причин, чому деякі ультрас фактично безперешкодно вибігли на газон.  Бо всім і давно відомо, що футбольні матчі між луцькою та рівненською командою рідко коли завершуються без правопорушень, і щоб цього уникнути, треба було багатьом структурам напередодні виконати «домашнє завдання»…, – зазначає Павло Анатолійович.

лучани Павло Алєксєєнко та Олександр Фацевич під час виконання службових повноважень на Донбасі;

Він також зауважує, що майже 100 років відтоді, як футбольні команди Рівного та Луцька між собою грають у футбол, рідко спортивні змагання завершуються без ексцесів і затримань порушників. Ще в 1935 році у Луцьку після гри між цими колективами хулігани порозбивали вікна в автобусі, який привозив гостей на матч. З його слів, і в повоєнні часи картина не змінювалася, в якому б населеному пункті не проводилися футбольні зустрічі, і яку б назву не мали команди.

«І раз усі знають про цю «особливість» спортивних (і не тільки!) баталій між сусідами, значить, треба робити висновки! Насамперед, роз’яснювальну роботу з керівництвом обох клубів та профілактичну – з уболівальниками, організованими і тими, хто приходить на футбол вряди-годи, – вважає Павло Алєксєєнко. – Переконаний із досвіду багаторічної служби в органах внутрішніх справ, що це дає позитивний результат. Має бути координація і між органами самоврядування та державної влади Волині та Рівненщини, дієвий контакт та взаємодія правоохоронців обох областей. Словом, до спортивних змагань, під час їх проведення та навіть після закінчення повинен діяти комплекс заходів, який апріорі унеможливить різноманітних правопорушень!», – зазначає він.

Він також переконаний, що слід звернути увагу на кваліфікованість дій правоохоронців під час забезпечення правопорядку, адже застосовувати спецзасоби щодо цивільних громадян можна тільки в крайніх випадках. 

події на стадіоні «Колос» у смт Млинів Рівненської області на матчі «Верес» – «Волинь»

Справа – на особистому контролі в Олександра Фацевича

Павло Алєксєєнко повідомив, що ситуація, яка сталася під час футбольного матчу в Млинові, стала предметом ретельного вивчення керівництва Національної поліції України.

«Буквально наступного дня після цих подій я спілкувався за заступником Голови Нацполіції, лучанином Олександром Фацевичем, із яким ми давно знайомі. Він узяв цю справу на особистий контроль. І це правильно! Олександр Фацевич до призначення на цю відповідальну посаду служив в органах внутрішніх справ Волині, брав участь у бойових діях у зоні АТО/ООС на чолі роти «Світязь», тому як ніхто інший знає, що таке протистояння, які загрожують значно більшими проблемами.

І раз українські правоохоронці роблять усе від них залежне, щоб забезпечити конституційний правопорядок не лише у прифронтових районах Донбасу, але й по всій державі, то, насамперед, повинні подбати і про те, щоб адекватно реагувати і на ексцеси за участі футбольних уболівальників. Повірте, суспільство повинне зробити адекватні висновки не лише з того, що сталося під час матчі в смт Млинів, але й допомогти органам влади різних рівнів та правоохоронцям запобігти їх повторенню у майбутньому. Це, насамперед, стосується і керівництва ОТГ у Луцьку, Рівному, Млинові і навіть перших осіб обласних державних адміністрацій Волині та Рівненщини. Ну, не можуть же ж у Західній Україні через спортивні змагання вступати в фізичне протистояння близькі сусіди і часом навіть родичі», - сказав колишній поліцейський.

Текст: Олексій СТЕПАНЮК

Фото з відкритих джерел та Юрія ФЕТИСОВА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У голови ОДА Погуляйка – новий помічник
Наступна новина У Любешівській ЦРЛ відремонтують туалет для медперсоналу
Останні новини
Схожі новини