Світові ціни на продукти сягнули свого 10-річного максимуму у 2021-му

Світові ціни на продукти сягнули свого 10-річного максимуму у 2021-му

Світові ціни на харчові продукти зросли на 28% у 2021 році та сягнули найвищого рівня за останнє десятиліття. Сподівання експертів на повернення до більш стабільних ринкових умов у 2022 році — незначні.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на продовольче агентство Організації Об'єднаних Націй.

Так, індекс цін на харчові продукти Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, який відстежує найбільшу кількість харчових продуктів у всьому світі, становив у 2021 році в середньому 125,7 пунктів. Це найвищий показник з 2011 року — тоді він сягав 131,9. Цей індекс є показником щомісячної зміни міжнародних цін на кошик продовольчих товарів.

Експерти фіксують значний ріст за серпень-листопад, що пояснюють неуспішним урожаєм і великим попитом за минулий рік.

У своєму останньому повідомленні харчове агентство не висловило багато надій, що зростання цін може зменшитися цього року.

«Висока вартість сировини, глобальна пандемія, що не припиняється, та дедалі більш невизначені кліматичні умови залишають мало місця для оптимізму щодо повернення до більш стабільних ринкових умов навіть у 2022 році», — підсумував старший економіст Абдолреза Аббассіан.

У грудні дещо впали ціни на всі продукти, зокрема на харчові й молочні, на рослинні олії та цукор, повідомило агентство в щомісячному оновленні. Воно пояснило це зменшенням попиту протягом місяця, занепокоєнням стосовно нового штаму коронавірусу «Омікрон», а також зниженням урожаю пшениці з південної півкулі.

Однак ціни на всі харчові продукти демонстрували різке зростання протягом 2021 року в цілому, а індекс цін на рослинну олію досяг рекордно високого рівня.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Бувало, виносили нам по варенику», - 83-річна волинянка згадує свята у своєму дитинстві
Наступна новина Президент Казахстану подякував Путіну за допомогу у придушенні протестів
Останні новини
Схожі новини