Такої Трійці у Світязі ще не було. У селі – аншлаг і бракує пончиків

Такої Трійці у Світязі ще не було. У селі – аншлаг і бракує пончиків
Пляж у селі Світязь в будній день. 19 червня. Місцеві кажуть: сезон почався незвично рано

Після реконструкції світязька Набережна збирає рекордну кількість туристів. Більшість людей обирають для відпочинку саме село Світязь, а не Гряду чи пансіонат «Шацькі озера».

У Шацькому національному природному парку кажуть: перший серйозний наплив туристів у Світязі зафіксували минулих вихідних. Людей було стільки, що після обіду в місцевих продавчинь закінчилися пончики, тому за смаколик на пляжі мало не билися. А підвечір спорожніли полиці місцевих крамниць.

«Ще такої Трійці не було», - кажуть підприємці на пляжі. Цьогорічний сезон у селі Світязь стартував успішно. Такої кількості охочих відпочити саме тут місцеві люди не чекали.

Гряда на вихідні пустувала. Всі рванули у Світязь

Директор Шацького національного природного парку Марія Христецька початком туристичного сезону втішена. Каже, сьогодні парк пожинає плоди напрацьованої ще торік системи роботи.

Як би це дивно не звучало, до того, поки ШНПП під її керівництвом не взялося наводити лад з орендою пляжу у селі Світязь (бо це власне і є територія нацпарку), ніхто серйозно цією справою не займався. І перші кроки у бік змін викликали чималий опір місцевих. Люди боялися, що їм заборонять заробляти на туристах, що пляж буде платним і народ не матиме до нього доступу, а торгувати там, наприклад, тими ж пончиками, які пече чи не кожна нелінива місцева господиня, буде нереально.

Пляж у селі Світязь

Наяву інше: тут не запровадили плату за оренду пляжу, бо вона й була раніше. Але по-перше, то були мізерні кошти, по-друге, очевидно, йшли поза обліком. Сьогодні ж ці гроші беруть абсолютно прозоро, і це чималі суми.

Протяжність Набережної у Світязі – 1,5 км. Від облаштування Набережної виграє не тільки Світязь, а й сусідні села. Всі їдуть на відпочинок саме сюди, бо тут є елементарні умови. Хоча вони далеко не ідеальні.

Берег чітко поділений на зони. Є території з атракціонами. Окремо є зони для закладів торгівлі. З’явилися пірси. Катамарани тепер стоять  не на березі, а вздовж пірсів. З осені висіяли газони. Доставили зонтики і нові перевдягальні.

Якщо раніше модно було їхати на Гряду, то на Трійцю Гряда фактично пустувала.

- Результати своєї роботи ми могли оцінити минулих вихідних, коли був великий наплив людей. Навіть підприємці не були готові до такого раннього початку сезону. Тимчасові незручності виникали на дорозі, тому що були автомобільні корки і сміття мусили вивозити двічі на день через величезну кількість людей на центральному пляжі. Жодного року не було тут такої кількості відпочиваючих. Під кінець дня продуктів у супермаркеті не вистачало. Були випадки, що туристи на пляжі сварилися за пончики через те, що всім не вистачило, - розповідає Марія Христецька.

Марія Христецька. Хоча спочатку її ідеї про впорядкування пляжу наштовхнулися на опір місцевих мешканців, 
нині Світязь пожинає плоди успішно проведеної роботи

Парк прибирає пляж, а за пляжем… не прибирає сільрада

Кожного дня о 6-й ранку територію прибирає комунальне підприємство, з яким нацпарк уклав договір на вивезення сміття.

Так само щодня вранці чистять тимчасові вбиральні, які стоять уздовж Набережної. Коли на пляжі море людей, які було у вихідні на Трійцю, один раз в день чистити біотуалети недостатньо. Але робити це частіше, кажуть у ШНПП, просто нема технічної можливості. Та й справа така, яку треба проводити не в полудень у спеку та серед сотень, а то й тисяч туристів поруч.

Однак щойно почався сезон, уважні відвідувачі Світязя почали фотографувати незаметені тротуари уздовж реконструйованої Набережної та неприбрані пляшки на бруківці.

У пікові дні сміття з пляжу вивозять навіть двічі. Бо це робить парк. 
А про чистоту на дорозі має дбати сільрада. Отак не дбає...

Як виявилося, проблема в тому, що частину Набережної від тротуару до озера прибирає парк, а саму дорогу з тротуаром – мала б прибирати сільська рада. Однак, очевидно, що цим там займаються несумлінно. Та й Світязький сільський голова Микола Цвид у найспекотнішу для громади пору… пішов у відпустку.

Марія Христецька каже і про іншу проблему: якщо парк уклав договір на вивезення сміття, на пляжі є і менші смітники, і великі сміттєві баки, то ті підприємці, які мають торгові місця по інший бік дороги (де ринок і кафе та магазини), воліють договори не укладати.

Де вони дівають відходи? Переважна більшість носить мішки зі сміттям під баки на Набережну, які встановив нацпарк. До ранку в пікові дні там виростають гори чорних мішків!

- Ми звичайно, їх прибираємо, бо мусимо. Але вирішили поставити чергових. Наші люди цілодобово чергуватимуть на пляжі і дивитимуться за тим, аби в ці баки не носили сміття з іншого боку. Попередила і підприємців, щоб вони зі свого боку контролювали: якщо ми заплатимо за вивіз сміття більше, як минулого року, то вони різницю компенсують зі своїх бюджетів. Усі мають вигоду з туристів, які сюди їдуть, тому я переконана, що це має бути спільна проблема, - каже директорка нацпарку.

У розпал дня смітники чисті
Відходи зі смітників зносять у великі баки

Підприємець: платимо багато, але «можна відбити»

Загалом на пляжі сьогодні працює 15 підприємців. Усі вони платять за оренду нацпарку. Рахунки у них дуже пристойні. Є підприємці, які платили навіть 70 тисяч гривень.

Серед таких, наприклад, місцевий бізнесмен Сергій Дударчук.

- Ще такої Трійці не було, як ця. Дуже спекотна і дуже багато людей приїхало до нас. Я вважаю, що це за рахунок того, що тут зробили пляж. Якби не парк і не Марія Христецька, цього не було. Ми зараз переживаємо, щоб її не поміняли, бо власть міняється, - зауважує він.

«Ми зараз переживаємо, щоб її не поміняли», – Сергій Дударчук
Пляж не ідальний, але значно комфортніший

Сергій Дударчук має атракціони на пляжі, він заплатив парку за оренду 70 тисяч гривень. Чоловік каже, що якщо буде спекотне літо, то цю суму «можна відбити».

Що кажуть туристи?

Серед туристів чимало не волинян. Ми поцікавилися їхніми враженнями від пляжу у Світязі.

- Ми вже тут другий рік поспіль. Цього року стало гарніше. Тому все супер. Все нас влаштовує. Пляж завжди чистий. Цього року це дуже помітно, - каже Ярослав Никончук із м. Костопіль на Рівненщині.

Пляж помітно чистіший, каже Ярослав з Рівненщини

Спиняємо ще одного туриста. Знайомимося: це киянин. У Світязі він «четвертий раз за життя». На питання, як вам, каже, що обожнює Шацькі озера.

- Я сам з Києва, був російськомовним, але років 8 тому після двох тижнів відпочинку на Світязі, коли повертався додому, зрозумів, що все: тепер я україномовний. Це для мене визначне місце. Кілька років тут не був. Бачу, що багато змінилося. Облаштування цієї території виглядає комфортно. Що бракує? Бракує якихось атракцій. Окрім того як купатися і засмагати, нема чим себе чим зайняти, - розповідає турист.

Киянин: «Бачу, що багато змінилося. Облаштування цієї території виглядає комфортно.
Що бракує? Бракує якихось атракцій»

Скільки грошей беруть за в’їзд на Світязь. Як їх використовують?

Цього року підприємці, які орендують пляж, сплатили близько 500 тис. грн. Ці угоди укладали і в попередні роки, але суми були мізерними.

- Ми змушені були збільшити плату удвічі і взяли ці потоки під жорсткий контроль. Раніше парк не вів обліку підписання угод. Тепер ми маємо зведену інформацію, відстежуємо рух коштів. Але такого, щоб хтось відмовлявся платили, нема, - зауважує Марія Христецька.

Кошти від оренди та гроші, які надходять з екологічного бору, - це єдині фінанси, якими розпоряджається ШНПП і які може витрачати на прибирання та облаштування пляжу, наметового містечка, рекреаційних пунктів уздовж прибережної смуги  та тих територій, на яких господарює. Жодних інших джерел надходження коштів парк не має.

Торік заплатили 370 за вивіз сміття та 250 за обслуговування біотуалетів. Цього року думають, що ці суми будуть більші.

Екологічний пост

На екологічному посту, що на в’їзді на територію ШНПП, – кипить робота. Інспектори, які спиняють кожен автомобіль, теж кажуть, про величезний і неочікуваний наплив туристів на Трійцю.

Цього року з кожного автомобіля беруть 25 грн, окремо 5 грн з кожної людини. Найсумлінніше платять іноземці, каже інспектор з охорони природно-заповідного фонду ШНПП Віктор Паскаль. Вони необхідності платити збір не дивуються. А от місцеві іноді обурюються. Хоча з роками сумлінніших стає більше.

У нацпарку прагнуть змінити ставлення туристів до працівників екологічних постів.

«Ми хочемо, аби люди звикли тут зупинятися. Щоб вони це робили не тільки тому, аби заплатити гроші, а ще й коли їм захочеться чаю чи треба буде купити соку або меду на згадку про Світязь дорогою додому», - каже Марія Христецька.

Текст і фото: Олена ЛІВІЦЬКА.

Екологічний пост


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Бур’яни на валах Луцького замку знищити можна, але за великі гроші, – директор заповідника
Наступна новина Не хочете –  не носіть. В Україні шкільна форма тепер необов’язкова
Останні новини
Схожі новини