«Тарифи не знизять, треба думати про економію»: у Луцьку – велика нарада про розвиток ОСББ. ФОТО

«Тарифи не знизять, треба думати про економію»: у Луцьку – велика нарада про розвиток ОСББ. ФОТО

До Луцька з’їхались представники Рівного, Тернополя, Сум, Асоціації міст України та Міністерства регіонального розвитку, аби поговорити про перспективи житлово-комунального господарства.

На зустрічі, яка відбулась 16 листопада у луцькому ЦНАПі, говорили про застосування законодавства «Правові та практичні аспекти реалізації енергоефективних заходів у громадах».

Віце-президент Всеукраїнської Ради голів ОСББ, лучанин Роман Бондарук зауважив, що майбутнє житлово-комунального господарства – за ефективним використанням ресурсів.

«Політики часто говорять, що знизять тарифи на комунальні послуги. Але потрібно визнати – цього не буде. Єдиний вихід – зменшення споживання енергоносіїв, а не зменшення тарифів», - запевнив експерт.

З його слів, економити енергоносії можна, якщо модернізувати будинки – утеплити фасади, замінити вікна, двері, поставити індивідуальні теплові пункти. У цьому мешканцям повинен допомогти Фонд енергоефективності, який запрацює наступного року. На роботу структури Україна вже виділила 1,6 мільярда гривень, а Європейський Союз – 50 мільйонів доларів.

З Фонду українці зможуть отримати компенсацію за залученими на проведення енергоефективних заходів кредитами.

Так, 30% компенсації зможуть отримати мешканці багатоквартирного будинку, які поставили лічильник та індивідуальний тепловий пункт, від 50 до 70% - ті, хто зробив комплексну модернізацію будівлі.

Луцьк наразі вважається найбільш енергоефективним містом України, адже тут працює перша місцева програма підтримки ОСББ, які впроваджують енергоефективні заходи.

Учасники семінару з інших міст також поділились своїми успіхами у цій сфері. Так, у Рівному цьогоріч на аналогічну програму вдалось залучити 60 мільйонів гривень, а в Тернополі – більше 100 мільйонів доларів на модернізацію муніципальних об’єктів завдяки фінансуванню міжнародних інституцій – Європейського банку реконструкції та розвитку, НЕФКО тощо.

«Співпраця з ОСББ – дуже корисна для нас. Сподіваємось, що Фонд енергоефективності буде спрямований на допомогу органам місцевого самоврядування у забезпеченні фінансовим ресурсом, бо від цього виграють усі сторони, в першу чергу – мешканці багатоквартирних будинків», - зауважив виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Голову асоціації ОСББ "Лучани" Юлію Сабатюк обрали членом наглядової ради Фонду енергоефективності. 

Учасникам заходу також показали місцевий Центр енергоефективності.

Фото: Роман Домбровський

Нарада з питань енергоефективності у Луцьку

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Заборонили популярний препарат від застуди та грипу
Наступна новина Акції заводу, BMW та нерухомість: що у декларації новообраного голови Луцького міськрайонного суду
Останні новини
Схожі новини