Тисячі монет і золотий медальйон: у 1920-х на Волині знайшли скарб. ФОТО

Тисячі монет і золотий медальйон: у 1920-х на Волині знайшли скарб. ФОТО

Під час будування залізничної гілки на Волині знайшли скарб. 

Лінія сполучала центр Волинського воєводства, яким був Луцьк та - містечко Стоянів на Львівщині (сьогодні це село в Радехівському районі Львівської області). Будівельні роботи в міжвоєнний період велись з 1925 до 1928 року, – пише Тетяна Яцечко-Блаженко на ІА ВолиньPost.

Проте варто зауважити, що вперше будівництво колії на цій гілці було розпочате в роки Першої світової війни. Від Луцька гілку зводили російські солдати, а від Стоянова – австрійці. В 1919 році роботи перервались через конфлікт між Польщею та Росією.

Відновлено прокладання колії було аж через шість років у 1925 році. Головним завданням було сполучити два воєводські центри Львів та Луцьк.

В 1928 році під час будівельних робіт в селі Борочиче Горохівського повіту Волинського воєводства робітники натрапила в землі на дорогоцінний скарб, який увійде в історію як Борочицький.

На жаль, сьогодні цінність знаходиться не на Волині, а в колекції Варшавського археологічного музею. Це був скарб срібних римських монет, вагою близько 20 кілограм. Датований І та ІІ століттям нашої ери. До складу скарбу увійшло кілька тисяч цінних монет і золотий медальйон часів імператора Римської імперії Йовіана (IV ст. н.е.).

В роки Другої світової війн, а саме в 1944 році, скарб був вивезений німцями, проти, після війни, знову повернувся до Варшави. Проте золотий медальйон на сьогодні втрачений, в варшавському музеї знаходиться його копія. Звичайно, було б набагато краще, якби знайдений в Україні скарб, знаходився в колекції Волинського краєзнавчого музею, адже його історична цінність для науки і регіону надзвичайна.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Розповіли, скільки волинян звернулося за субсидіями. ВІДЕО
Наступна новина Графік відключення світла у Луцьку 26 жовтня
Останні новини
Схожі новини