ТОП-5 цікавих фактів про Вікіпедію

ТОП-5 цікавих фактів про Вікіпедію

Вікіпедія від початку була задумана як додатковий проект чорнових варіантів статей і ідей для «Нупедії», інтернет-енциклопедії, в якій статті писали і редагували тільки експерти.

Через рік після свого відкриття, яке відбулося 15 січня 2001 року, «Вікіпедія» вийшла на перше місце за темпами зростання «Нупедії», а вже до 2007 року стала найбільшою енциклопедією в історії.


Про це та багато іншого розкажуть цікаві факти про Вікіпедію.

1) Засновником «Вікіпедії» часто називають тільки Джиммі Вейлза. Але одним із засновників також є Ларрі Сенгер, який працював головним редактором «Нупедії» і «Вікіпедії» з 2000 по 2002 рік. Саме Сенгеру належить ідея застосування концепції wiki до «Вікіпедії». Ця концепція передбачає використання такої структури веб-сайту, яка дозволяє інтернет-користувачам самостійно змінювати і доповнювати сайт.

Джиммі Вейлз


2) В україномовному відділі «Вікіпедії» кількість статей в січні 2014 року перевищила  1 080 000, а найбільшим розділом залишається англомовний, кількість статей в якому перевищила 4,3 мільйона.


3) Існує думка, що у «Вікіпедії» шлях в будь-якій статті по першим посиланням в 95% випадків призводить до статті «Філософія», а в інших 5% випадків утворюється замкнене коло.


4) Нині  – «Вікіпедія» створюється багатьма добровольцями з усього світу на 277 мовах. Вона містить понад 30 мільйонів статей. Інтернет-сайт «Вікіпедії» є п’ятим за відвідуваністю сайтом у світі. «Вікіпедія» сьогодні – найбільший і найбільш популярний довідник на Землі. Деякі вчені називають «Вікіпедію» найбільш значним об’єктом, створеним за всю історію людства.


5) Серед сторінок, які найчастіше редагували на «Вікіпедії» – сторінки про Джорджа Буша, Майкла Джексона, Барака Обаму, Адольфа Гітлера, Брітні Спірс, США, другу світову війну, Бітлз.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Львові жінка в стані наркотичного сп'яніння збила двох поліцейських. ВІДЕО
Наступна новина 10 % від прибутку сплачуватимуть найбагатші за несвоєчасне подання податкової декларації. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні